2014. dec 12.

MATRICA

írta: Lmagazin
MATRICA

Európa élcsapata, jobbanteljesít Magyarország gondokkal küzd. Sehogyan sem akar sikeredni a jövő évi költségvetés. Az emberek okvetetlenkedése és meg nem értése miatt kényszerűen törölni kellett 20-30 milliárdos innovatív módon megtervezett bevételt, melyet az internet megadóztatásából remélt a kormány. És ha nincsenek meg a szükséges források, bajba kerülhet az ország jövőjét, az emberek életminőségét alapvetően meghatározó stadionépítési program, amiről persze szó sem lehet!

matrica.jpgJött tehát a pénzbehajtást szolgáló legújabb ötlet, adóztassuk meg a városokat elkerülő autópálya szakaszok és a közvetlen bevezető részeinek használatát, ami még (véletlenül) díjmentes maradt. Igaz, ezeknél a díjmentességet éppen azért találták ki nem csak nálunk, de szerte Európában, hogy spórolási okból ne használják a városi belső utakat az átutazó autósok, ne terhelje az átmenő forgalom a nagyobb lakott területeket. Ennek akar most véget vetni a mindenható kétharmad, ami már az érintett települések fideszes polgármestereinél is kiverte a biztosítékot.

A miniszterelnök éppen ezért szükségesnek látta, hogy megszólaljon az ügyben, és a közrádióban megmagyarázza a tudatlan, félrevezetett állampolgároknak a frankót. Azt mondta, hogy a most kitalált rendszer egy olyan szisztéma, amelynek az előnyeit a magyarok élvezik, az átutazók nem. "A magyarokat megvédjük, a bevételeket növeljük" - mondta a kormányfő.

Hogy nem szakad le az ég? Ez ismét egy orbitális hazugság.

Hiszen az országon áthaladó forgalom jövőre Hegyeshalomtól Röszkéig, Letenyétől Záhonyig ugyanannyiba fog kerülni, mint eddig. Hiszen a (külföldi) autózók által megvett autópálya matricák változatlan tarifáért érvényesek lesznek az újonnan díjkötelessé tett szakaszokra is, míg a városok közvetlen térségében élők az elkerülő és bevezető szakaszok eddigi ingyenes használata helyett januártól fizetni kényszerülnek majd. Vagy ha nincs módjuk rá, a díjmentes városi utakat veszik majd igénybe, tovább fokozva a lakott környezetek terhelését. Tehát a szomorú igazság: Orbán megvédi a külföldieket, és lenyúlja a magyarokat!

Azt is mondta még a miniszterelnök, hogy még nem tudja a kormány, hogy pontosan hogyan fog hatni a megyei autópálya-matrica bevezetése, illetve a körgyűrűk fizetőssé tétele. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogyan fog majd hatni az ország gazdaságára, életére a tízmilliárd eurós hitelből megépülő újabb paksi atomerőművi blokk. Mert nem szokás előre gondolkodni és tervezni. A hatástanulmány készítése is olcsó bolsevista trükk. (Persze ezen az alapon a Fidesz akár élhetne is vele.) De nem, előbb vágnak, aztán mérnek! Csoda, hogy itt tartunk? Pedig ehhez még olyan sok szakértelem nem is kellene, csak normális gondolkodás. Kérdés elvárhatjuk-e ezt olyan embertől, akinek politikusi pályáján kívüli munkahelye még nem volt, és már abban is kételkedem, hogy vett-e életében akár egyszer is autópálya matricát?

Az írás a Füstölgő c. blogon jelent meg

 

Szólj hozzá