Lmagazin 2014.10.15. 08:12

Egységbontók

egysegbontok.jpgNézegetem az önkormányzati választási eredményeket a XVIII. kerületben, és el vagyok keseredve. Mert lehetett volna egészen másként is. Mint a szomszédban, a tizenkilencedik kerületben, vagy a huszadikban. Ahol valóban létrejött a baloldali erők összefogása.

Mert a megosztottság nem csak a leginkább támogatott jelölt győzelmi esélyét csökkenti, de elbizonytalanítja a választókat, és sokakat távoltart a szavazástól. Nem értik a dolgot. Akkor most mi van? Miért is indulnak ugyanazon oldalról többen is? Baj van valamelyikükkel?

A választók azt már megszokták, hogy a szavakban igen kemény ellenzékiként fellépő LMP valójában sokkal inkább a Fidesz segédcsapata, mint ellenfele. Meg is látszott a mostani választási eredményükön. Jövőbeni pozíciójukat már az sem fogja erősíteni, ha Shiffer majd naponta átkozza ki Orbán Viktort és kormányát. Mert a választók rájöttek, hogy a nyilatkozatokat és a tetteket nem a szándék, hanem azok tényleges hatása, eredménye minősíti.

És így van ez a többi, magát regisztráló jelölt esetében is.

Ha valaki dacból, bizonyítási vágytól vezérelve, vagy közvetlen környezete biztatására, esetleg nyomására felvállalja a kialakuló összefogás megbontását, bizonyára nem számol annak következményeivel, vagy vakhitű. Pedig a közelmúlt tapasztalatai bebizonyították, hogy a Fidesz ellenében magányos bozótharcosként senkinek nem sikerülhet a győzelem. Viszont egy kerület szenvedheti hosszú időn keresztül az önfejű cselekedet következményét.

Úgy hiszem, ezzel a választással a kerületben most zárult le igazán egy korszak. És a búcsú igencsak dicstelenre sikeredett.  

IMG_0512.JPG

Ughy Attila fideszes polgármester a jelek szerint nem ki nem állhatja a nyilvánosságot és a kritikát. Az éj leple alatt sunyiban ellopatta azt az óriásplakátot, amelyen törvénytelenül költött nasizásának bizonyítékaival szembesítették a kerület lakosságát.

Sajtótájékoztatót tartott tegnap a Magyar Liberális Párt helyi képviselő-jelöltje, Popper Gábor. A politikus egy, a Thököly út és Üllői út sarkára felállított óriásplakát előtt arról beszélt, hogy Ughy Attila törvénytelenül használta az önkormányzat bankkártyáját, és fizette ki nassolásait és luxus éttermi fogyasztásait. Ughy saját maga is elismerte, a költekezésekről sok esetben nem hozott számlát, mégis arra kötelezte beosztottjait, hogy számolják el törvénytelen költekezéseit. A liberális politikus arról is beszámolt, hogy a demokratikus közösség egy közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzatnak, amelyben azt kérték, a Polgármester hozza nyilvánosságra mikor és mire költötte a kerületiek pénzét. A kerületi önkormányzat ezt - bár a jogszabály kötelezi rá - megtagadta.

A sajtótájékoztatót követően a kerületi önkormányzat által a helyszínre küldött közterület felügyelők jelentek meg a helyszínen, akik megpróbálták elbontatni az Ughy törvénytelenségeit bemutató óriásplakátot. Miután a helyszínen kiderült, hogy az egyenruhásoknál erre vonatkozóan nincs határozat, némi vita és a sajtó jelen lévő képviselőinek köszönhetően távoztak a helyszínről. 

 

Az éj leple alatt gyáván ellopták a táblát.

2014-10-10-1462[1].jpg

Mivel törvényes módon Ughy Attila nem tudott megszabadulni a cselekményével szembesítő plakáttól ismét bűncselekményre utasította beosztottait. Ezúttal nemes egyszerűséggel ellopatta a táblát. Ma hajnal 4 után, az éjszaka sötétjét kihasználva a helyszínen megjelentek a Városgazda Nonporifit Zrt kollégái, akik nemes egyszerűséggel levágták a táblát és elvitték.  (A cselekményről készült videót hamarosan nyilvánosságra hozzuk). Így ma már csak a táblát tartó oszlopok árválkodnak a helyszínen. 

Emlékeztetőül az RTL Klub Ughyt leleplező híradó bejátszása: 

 

Bejegyzés:

Szerkesztőségünk ezúton fejezi ki sajnálatát és együttérzését azon Városgazda kollégákkal kapcsolatban, akiket éjszakai munkavégzésre rendeltek be, és olyan megalázó helyzetbe kényszerítettek, hogy nekik kellett ellopniuk Ughy Attila helyett a neki kínossá vált óriásplakátot!

 

 

vadász.jpgSzervezett hajtóvadászat keretében próbálják a XVIII. kerület fideszes képviselői megakadályozni, hogy a baloldali aktivisták elvihessék a szórólapokat a kertvárosi postaládákig. Az első támadást néhány napja személyesen Ughy Attila, fideszes polgármester intézte, egy 71 éves nyugdíjas ellen, aki egy olyan szórólapot terjesztett amelyen az a tényadat szerepelt, hogy az önkormányzati hitelkártyát saját javára forgató polgármester  négy év alatt csaknem 100 millió forint fizetést vitt haza. Ughy az önkormányzati kocsival követte egy darabig a hölgyet, majd felelősségre vonva feljelentéssel és nyolc év (!) börtönnel fenyegette meg a megilletődött szemere telepi nyugdíjast.

Az atrocitások ezt követően gyorsultak fel, Pestszentimrén és Erzsébet Bélatelepen két nap alatt öt esetben szorították falhoz a szórólapozókat és hívták ki a rendőrséget. Szemtanuk elmondása szerint a riasztott rendőrök percek alatt a helyszínre értek, miközben betörések és rablások esetén két-három óra az egyenruhások kivonulási ideje. Mivel a szórólapok igazat tartalmaztak a rendőrök minden esetben igazoltatták a feljelentőket és az önkénteseket is, ám egyéb intézkedésre egyszer sem került sor.

A megfélelmítést szerdán Lévai István Zoltán fideszes alpolgármester folytatta, aki Pestszentimrén az ellenfele vejének a kezéből próbálta indulattól vezérelve kitépni a tájékoztatókat. Lévai hazaérve belátta, hogy túllőtt a célon, emiatt becsületére mondva még aznap bocsánatot kért a támadás miatt.

Az ellenfelek legázolási taktikája csütörtökön érte el a csúcspontját, amikor a megtermett Dömötör István fideszes képviselő és a kereszténydemokrata Szarvas Attila előbb megrángattak, majd a temetőig kergettek két fiatal baloldali önkéntest, akik a lezárt területen találtak nagy nehezen menedéket. A sértettek önbíráskodás miatt feljelentést tettek a kiérkező rendőröknél. Erzsébet telepen az agresszivitásáról jól ismert Dömötörnek nem ez volt az első támadása, a közelmúltban egy helyi fiatalembert szeretett volna életviteli tanácsadásban részesíteni, de akkor a tettlegességig fajuló akcióban Ő húzta a rövidebbet.

A baloldali ellenzéki szövetség pártjai felhívták a XVIII. kerületi rendőrség figyelmét a súlyos és korábban példa nélküli atrocitások megelőzésére kérve, hogy határozottan állják útját a testi sértések elkövetésének.

19.bango-margit.jpg

Bangó Margit, Kossuth díjas előadóművész műsorával ér véget a demokratikus ellenzék kerületi kampány körútja.

Bangó Margit, továbbá Tarlósi Gyula és zenekarának koncertjével ér véget a demokratikus ellenzék kampánya a kerületben. Az elmúlt közel két hónapban Szaniszló Sándor, a 9 demokratikus párt szövetségeként létrejött kerületi demokratikus összefogás polgármester jelöltje és képviselő jelöltjei több lakossági fórumon, és számtalan utcafórumon ismertették meg programjukat a kerületiekkel. Ezeknek leglényegesebb elemei, hogy megerősítik a kerület közbiztonságát, ismét felállítják a feloszlatott városőrséget, tisztességgel befejezik a csatornázást és gyermekorvosi ügyeletet hoznak létre a kerületben.

A demokratikus ellenzéki pártok szeretettel várnak mindenkit 2014. október 11.-én szombaton 15:30-kor a Havanna lakótelepen, a Kondor Művelődési Ház mellett ahol egy koncerttel köszönik meg a kerület lakosságának a támogatást.

havanna másolata.jpgJó híreket kaptunk a korábban sokszor lesajnált, emberi küzdelmekkel teli Havanna-lakótelepről. A korábban biztos csőddel szembenéző Csontváry utcai lakosok szembenéztek saját kilátástalan helyzetükkel, és úgy döntöttek, hogy egymásra támaszkodva, a kölcsönös együttműködésben bízva úrrá lesznek az évek óta tornyosuló problémahalmazon. Így a korábban fideszes körökben panel-proliként emlegetett emberek megmutatták, hogy milyen is a valódi civil kurázsi.

Talán sok olvasónk emlékszik, hogy az elmúlt években többször is hírt adtunk, hogy a csontváry utca 30-38. számú Társasház lakói milyen kilátástalan küzdelmet folytatnak, hogy sikerüljön megszabadulniuk az akkori közös képviselőtől, a TH18 Kft-től. A hónapokon át tartó küzdelemben az érintettek sok esetben komoly vádakkal illették egymást, és az országos médiát is megjárta az ügy: például ebben az Indexes korabeli vezető anyagban. Most több, mint másfél évvel a korabeli társasházkezelő, a TH18 Kft.-től való megszabadulás okán tisztább képük van a lakóknak az Ughy Attila polgármester által kinevezett menedzsment tevékenységéről. Ez annak köszönhető, hogy a társasház több évre visszamenőleg újrakönyveltette a korábbi gazdasági eseményeket, annak érdekében, hogy felmérje valós gazdasági helyzetét, és tisztázza, hogy a korábbi társasházkezelővel szemben milyen követelései vannak. Miután az elmúlt években blogunk is támogatta a társasház küzdelmét a fideszes vezetésű gazdasági társaság erkölcstelen üzletpolitikájával szemben, most is megosztjuk Önökkel, hogy az újrakönyvelés során milyen megállapításokat tett a társasház új közös képviselője. A megállapítások minden kommentár nélkül önmagukért beszélnek, kiemelés általunk:

"2013. január 31.-i megválasztásunk után csak két és fél hónapra kaptuk meg a Társasház iratanyagait, melyek akkor kerültek a TH18 részéről utólagos visszakönyvelésre, kinyomtatásra.Átvételünk során a teljes 2011-2012 évi pénztárral nem tudtak elszámolni, a könyvelés több helyen hiányos és zavaros volt, a teljesítések nem voltak igazolva és a tulajdonosi befizetések nem nyomon követhető módon voltak könyvelve.

A beruházásokkal kapcsolatban megállapítható, hogy a TH18 gondatlansága a társasházat teljes csődbe juttatta az alábbiak miatt: ...

Több hónapos jogi procedúra után sikerült a közel 100 millió forintos téves utalás miatt fennálló követelést tisztázni, és így a panel programot befejezni. A ZBR program támogatási szerződése a TH18 által nem lett aláírva és ezt is csak az utolsó pillanatban sikerült megkötnünk, különben a társasház elesett volna a közel 100 milliós állami támogatástól.

... mindig újabb problémákkal szembesülünk, így volt ez tavaly év végén is, amikor a társasház régi biztosítója, aki már 2012-ben felmondta a szerződést (Generali Providencia) fizetési meghagyást adott be a társasház ellen 4,5 millió forint értékben. Ezt a fizetési meghagyást 2013-ban vette át a TH 18 és nem mondott ellen, minket késve tájékoztatott, így a fizetési meghagyás jogerőre emelkedett. Sajnos a társasháznak - bár a biztosító nem szolgáltatott, és követelését nem tartjuk jogalapozottnak-, mégis ki kell fizetnie. ...

Szeretném megjegyezni, hogy az Önkormányzat a közös költség fizetésének 2013. II. félévtől nem tesz eleget, arra hivatkozva, hogy az ELMÜ kifizetést 8 millió forintban a társasház helyett megtették. ... Az Önkormányzattal szükséges lesz egy mélyebb egyeztetés, mivel a könyvelésből egyértelműen kimutatható, hogy a beruházási tartozás részükről még fennáll, és ez az összeg 16 millió forint.

Sajnos a korábban említett többszáz milliós tartozásból még mindig van közel 16 millió szállítói követelés, melynek egy részét nem ismerjük el jogosnak, és csak per alapján bírósági kötelezésre vagyunk hajlandóak kifizetni (TH18, Vagyon 18 Kft.)"

Ugyan szerencsére a ház lakói mára kikerültek a csődveszély fenyegető rémképe alól, és már látszik a fény az alagút végén, érdemes felidézni, hogy mely szereplők aktív közreműködésével jutott válságba a ház gazdálkodása. A fentiekből is látható, hogy 2011-13 között akkora káosz volt a TH18 Kft környékén, amilyen normálisan működő cégeknél nem fordulhatna elő. Nyílvánvaló, hogy a kaotikus állapotok mögött jelentős szerepe volt a pártpolitikai alapon kinevezett vezetőknek, illetve a fideszes káderpolitikának is.

A legkomolyabb kritikákat korábban is dr. Tóth Tibor József ügyvezető kapta, aki a munkatársai vegzálásában és a társasházi lakók csuklóztatásában szerzett elvitathatatlan "érdemeket". Dr. Tóth agresszív és kiszámíthatatlan magatartása, szakmaiatlan döntései, - és mint a leírtakból látszik - vétkes mulasztása hozzájárulhatott a társasház gazdálkodásának példátlan megrogyásához. dr.Tóthot, Ughy Attila korábbi munkatársa Werner Péter hozta a céghez, Tóth és Werner egykori diáktársak voltak a hírek szerint.

Megkérdőjelezhetetlen a felelőssége Kiss Istvánnak, korábbi állandó bukott fideszes képviselőjelöltnek, aki a tényekre fittyet hányva folyamatosan és elvtelenül azzal hitegette a társasház lakóit, hogy minden rendben van a TH18 háza táján, és senkinek se jusson eszébe a közös képviselet lecserélése, mert akkor a társasháznak vége lesz. Kiss István azután jutott vezető szerephez a Városgazda berkeiben, hogy fiát Kiss Róbertet képviselőnek választották a kereszténydemokraták színeiben.

kiss robert fidesz 18.jpgUgyanakkor Kiss Róbert is részese volt a folyamatnak, aki  sok havannai lakost próbált hamis ígéreteivel megtéveszteni. A rasszizmussal megvádolt Kiss Róbert ugyanúgy hátráltatta a folyamatot, mint egyenesági felmenője, vagy Tóth. Kiss ahelyett, hogy az őt megválasztó embereknek képviselte volna az érdekét, a fideszes kottából játszva 300 havannai lakos otthonával hazardírozott.

Mindenki eldöntheti, hogy az elmúlt négy évben mennyire volt jó kezekben a kerület. Az biztos: a havannai lakók csak maguknak, és a nyilvánosságnak (szerénytelenül talán blogunknak is) köszönhetik, hogy kikerültek a pokoli helyzetből. 

 

Mármint az adófizetők pénzéből.

Ezt a problémát a fideszes városvezetés egyre sikeresebben oldja meg. Polgármesterünk közpénzből vásárolt nassolni valója és a számla nélküli habzsi-dőzsi ebédjei, vacsorái ugyan jókora összeget tettek ki, mégis aprópénznek tűnnek amellett a pénzszórás mellett, ami a kerületi infrastrukturális beruházásoknál tapasztalható. Ráadásul az átgondolatlan, szervezetlen munka a szükségesnél jelentősen hosszabb ideig keseríti meg a kerületi lakosok életét is. Ékes példája ennek az eszetlen, pénzpazarló, szervezetlen munkának a Petőfi utca kálváriája.

Már a csatornázási munkák végeztével sem tűnt logikusnak, hogy az úttestnek miért csak a harmadát, felét állítják helyre, toldozva foldozva az amúgy is igen „sebhelyes” aszfaltburkolatot. Aki arra jár, de főként az ott lakók „élvezhetik” ennek következményeit. A forgalom zaja legalább a duplája, de inkább háromszorosa annak, amit egy sima útfelület eredményezne. A rosszul sikerült kátyúzások félgödreibe hajtó járművek már egy kisebb eső alkalmával is fröcsögő vízzel árasztják el az út menti épületek falát és a járókelőket. Egyszóval nagyon kellett volna az útpálya teljes aszfaltozása. De nem úgy lett. Szegény ember vízzel főz, ha nincs rá pénz, hát meg kell elégedni az újrafoltozással – gondoltam.

petőfi.jpg

Aztán rájöttem, nem szegény az az ember, inkább bolond. Mert egyszer csak, október elején megint lezárták a Petőfi utcát és felmarták az aszfaltburkolatot. A helyreállított útburkolatot most, a munkákat alig egy-másfél hónapot követően felszedik, és újra aszfaltozzák. Logikus, nem? Habár lehet, mégsem bolond az az ember, hanem számító. Mert egyvalaki ezzel a disznósággal igencsak jól jár. Ez így ugyan többe kerül a városnak, többe az adófizetőknek, a kivitelező viszont kétszer keres rajta. Csak mi, kerületi lakosok szívunk megint a fideszes „városvezetők” jóvoltából, de ez már a polgármestert egyáltalán nem zavarja. És ha ne adj' Isten, megfogadjuk a lépten-nyomon szemünkbe ötlő választási plakát jelszavát - Tovább Ughy! - na az lesz csak az igazi szívás.

2014-10-06-1450[1].jpg

- Mi is így hallottuk, a főnök szerint decemberben költözünk - válaszolta a XVIII. kerületi Szent Lőrinc lakótelepi postán az ablak mögött ülő alkalmazott arra a kérdésre, hogy elterjedt a környéken a hivatal bezárásának a híre. A lakótelepi posta 12 ezer embert lát el, többek között a szomszédos Havanna lakótelep egy részét is, ahol a nagy gyalogos távolság miatt évek óta kérik egy kisebb hivatal elhelyezését. A XVIII. kerületet jelenleg még vezető, de a felmérések szerint vesztésre álló fideszes Ughy Attila polgármester a kampány hevében neki is kezdett egy havannai árkádsor beépítésének, amire fel is került a hirdetmény, hogy hamarosan postahivatal nyílik.

A furnér lemezes felépítmény első ránézésre inkább egy tároló és nem egy értékcikkeket is árusító, komoly biztonságtechnikai előírások szerint működő postai hivatal benyomását kelti, ráadásul a szomszédos vietnami kereskedőtől lekanyarított terület vizesblokkal sem rendelkezik. A járókelők egy ideig azt mondogatták, hogy ez is csak egy városházi kampánytrükk, a 12-i választás után majd szépen lebontják a paravánt és újabb öt évre elfelejtik a postát.

A postai alkalmazottak szerint viszont komoly a szándék, igaz nem az eredeti kérés szerint, hanem a Szent Lőrinc lakótelepi hivatal teljes átköltöztetésével. A helyi nyugdíjas klub egyik vezetője szerint így akarják megbüntetni a főleg egykori kiszesekből álló, rendszeresen balra szavazó közösséget, akiknél nem talált befogadásra Galgóczy Zoltán, a helyi Fidesz egyik vezetője. Igaz a négy évvel ezelőtt a körzetben mandátumot nyert Galgóczy sem törte magát különösen, bár politikusként összesen csaknem 20 millió forintot keresett. A magát főleg utca átnevezésekben kiélő képviselő zaklatásnak vette a nyugdíjasok állandó ötleteléseit, hogy mit és hogyan kellene a környéken megvalósítani, aminek gyakran hangot is adott. 2014 tavaszára a viszony annyira megromlott, hogy Galgóczy átkérette magát egy másik választási körzetbe, ahol még nem ismerik. Arra a kérdésünkre, hogy tud-e a helyi posta tervezett bezárásáról Galgóczy azt felelte, hogy dolgozni kell az ügyön, hogy ez ne így legyen.

A Szent Lőrinc lakótelepiek mindenesetre aláírás gyűjtésbe kezdtek a postájuk megmentése érdekében remélve, hogy lesz aki egyszerre felvállalja az új és a meglévő postai hivatal ügyét.