2014-07-16-1168[1].jpgMentők, rendőrautók és tűzoltó különítmény zárta le szerda délután a Halomi utat teljes szélességében, ahol hirtelen lángok csaptak fel egy mindenféle holmikkal teli mikrobuszból. A régi típusú haszongépjármű műszaki állapotával nem lehetett minden rendben, mert menet közben harapózott el a motorterében a tűz. Sajnos a roham tempóban helyszínre érkező mentőknek is akadt tennivalójuk.

petrovai l.jpg

Milliókért utazgatott külföldre az utóbbi években Pestszentlőrinc vezetése, hogy például a napfényes spanyol tengerparton vegyenek részt a Havanna lakótelepen élőkkel kapcsolatos konferencián. A költségek nyilvánosságra hozását azonban nem sietik el: húzzák az időt.

Bár Ughy Attila polgármester ígéretet tett az ügy tisztázására, egyelőre sajtóperek indításán túl, mintha csak időnyerésre játszana. Kerületünk több uniós projektben vállalt szerepet, ám a fideszes vezetés eddig nem adott választ arra, milyen eredményt várhatunk ezektől. Az biztos, hogy a Havanna lakótelepen élők identitásáról tartottak már konferenciát a népszerű üdülőhelyen, a napfényes Malagán is.

A Blikkben kitört botrányt követően a kerület vezetése ígéretet tett arra, hogy a külföldi utazásokkal, konferenciákkal kapcsolatban minden adatot nyilvánosságra hoz, és tisztázza a felmerült kérdéseket. Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért kerületi képviselője közérdekű adatigényléssel fordult a város vezetéshez, amelyben kérte a már lezárt, és a még folyamatban lévő uniós projektek elszámolásának nyilvánosságra hozatalát. A jogszabályok erre alapesetben 15 napot adnak, ám, a helyi hatalom időhúzásba kezdett, és újabb 15 nappal kitolta a határidőt.

Petrovai László az ügy kapcsán lapunknak elmondta, hogy az adatok részleges nyilvánosságra kerülése óta megismert információk alapján egyelőre pozitív várakozással, ugyanakkor fokozódó kíváncsisággal várja az elszámolásokat. „Abban bízom, hogy az elszámolások feltárják a kerületünkön átfolyatott nem csekély összegű EU-s pénz, és a hozzá kapcsolódó, kerületi költségvetésből finanszírozott önrész elköltésének részleteit” - mondta. Így megismerhetjük, mennyit emésztett fel a programok menedzsment-költsége, a terembérletek, nyomdaköltségek és reprezentáció, mennyit és kik utaztak belőle, milyen szakértői anyagok, tanulmányok elkészítését finanszírozta belőle a kerület vezetése. És az is kiderül, ezekhez képest mennyi jutott tényleges helyi programok finanszírozására.

 

kirúgás.jpgEgy újabb városházi kirúgás történetét osztotta meg velünk egy volt XVIII. kerületi önkormányzati dolgozó.

"Kérem ne írják meg a nevem, mert a hatalom emberei utánam fognak nyúlni ide is, ahol nagy nehezen munkát kaptam. Ötven fölött járok, mihez kezdek, jövedelem nélkül?" - mondta a traumáját egy év elteltével is leküzdeni képtelen korábbi köztisztviselő.

A hölgyet elmondása szerint egyik délelőtt magához rendelte Peitler Péter jegyző, aki  egy jogász jelenlétében közölte vele, hogy itt van egy papír, amit most azonnal alá kellene írni. Egy közös megegyezéssel való munkaviszony megszüntetést csúsztattak elé, ami semmi magyarázatot nem tartalmazott a felmondás okára. A munkavállaló első meglepetésében azt találta mondani, hogy Ő bizony megfelelő indoklás nélkül nem megy sehova. Erre azt a választ kapta, hogy akkor felmentési idővel küldik el, de ha ez alatt a néhány hét alatt találnak valami hibát a munkájában - ugye tudjuk, hogy ez csak elhatározás kérdése - , akkor ugrik a felmentési időre járó pénze is. Ezt követően az elbizonytalanodó munkatársat átkísérték a jogász szobájába, ahol ismét kezébe nyomták a felmondást.

Ekkor vette észre, hogy a lap alján még az is szerepel, hogy az aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy másoknak nem beszél a felmondás körülményeiről és lemond arról a jogáról, hogy később munkaügyi bíróságon keresse az igazát.

-Végső elkeseredésemben hozzájuk vágtam, hogy XVIII. kerületi lakosként több jogom van a városházán dolgozni, mint nekik, akiket csak a pártjuk hozott ide a Jó ég tudja honnan. Két órányi lelki terrort követően viszont beláttam, hogy itt csak én veszíthetek és aláírtam a lapokat. Egy régi ismeretségnek köszönhetően jóval kevesebb pénzért kicsivel később állást kaptam egy hasonló területen, de itt is a politika az úr, úgyhogy bármikor megismétlődhet az a lidércnyomás, amit Peitler Péter okozott. Nem tudok sem felejteni, sem megbocsátani, öt évet kellene még valahogy a nyugdíjig kihúznom.

nagy balázs béke tér k.jpgKét lakossági fórum után sem egyértelmű, hogyan képzeli el a polgármesteri hivatal a már most is jelentős csúszásba került, önkormányzati választásokra időzített Béke téri átalakítást.  A hatszázmillió forintot kitevő területrendezés a tájékoztatás szerint két ütemben fog megvalósulni, nagyobb lesz a zöld felületet, az emlékmű környékén pedig elterelik a gépjármű forgalmat.

Ám a bemutatott tervek nem találkoznak el sem az üzlet tulajdonosok, sem a környező utcák lakóinak rokonszenvével. Mivel a lakossággal nem voltak részletesebb egyeztetések, a kerületet nem ismerő építészek számos hibát elkövettek. Így eshetett meg, hogy nem kerülnek parkolók a posta elé, a Dés utcában viszont továbbra is egymás hegyén-hátán fognak állni gépkocsik. Kimaradt a Béke téri orvosi rendelő előtt a betegszállítás megkönnyítése is, amit évek óta kérelmeznek és eddig az volt a hivatalos válasz, hogy majd a környék átépítése során fog rá sor kerülni.

A legnagyobb ellenkezést mégis az váltja ki, hogy a városházi elöljárók jelenlétében elismerték, hogy mérlegelik a Béke téri parkolás fizetőssé tételét, amiből legfeljebb két óra lenne ingyenes, így bizonyosan meg fog növekedni a Béke teret körülvevő kisebb utcák terhelése. A kerületben egy ideje a szóbeszéd tárgya, hogy zuglói és angyalföldi példára fizetős övezetek kialakításában gondolkodnak, amely a frekventáltabb csomópontok mellett esetleg kiterjedne a kevés parkoló hellyel rendelkező lakótelepekre is.

Nagy Balázs, Szemere telepi szocialista képviselő jelölt (képünkön) nem tartja valószínűnek, hogy Pestszentlőrincen a választás évében meg mernék kockáztatni a fizetős övezetek kialakítását. Ezzel együtt a főépítészi irodához kíván fordulni annak érdekében, hogy a csatornázási káosz tanulságaiból kiindulva felkészítsék a lakosságot az építkezések ideje alatt várható terelésekre, illetve tervezzék be a Béke térről kimaradt fedett és akadálymentesített megállót.

ughy kampány 1 kicsi.jpgMáris megkezdték az önkormányzati kampányukat a pestlőrinci fideszesek, akik ezúttal is Ughy Attilával vágnak neki a polgármester választásnak. A minden remek hangulatot árasztó marketing szövegek egyelőre csak az 50-es villamos és néhány kerületi busz oldalán olvasható, de hamarosan jönnek a mindent beborító óriás plakátok és a postaládákba kerülő kiadványok is. Az igazmondási deficit mellett a baj csak az, hogy a fideszes urak nem a saját zsebükből fizetik a kampány milliókat, hanem az önkormányzat forrásait szórják két kézzel, amiből ezeknél sokkal értelmesebb célokra is lehetne költeni. Például a járdák rendbehozatalára, kerület takarításra, vagy iskolakezdési támogatásra.

A fejlesztések-csatornázás-adósságrendezés, fideszes hívószavai mögé nézve a kerületi lakosoknak az elsőről a lepukkant Üllői út és a bezárt üzletek juthatnak eszébe (kivéve az Erzsébet-Bélatelepiek, mert itt a pálmát a 2010-ben már megnyert, de Dömötör István, helyi képviselő által elutált és visszamondott bölcsőde építés viszi el). A középső  szlogen, a felcsúti polgármester ámokfutását jelenti, amit ők csatornázásnak neveznek. Ezen akár jókat lehetne nap, mint nap mosolyogni, ha közben nem lehetetlenítené el az életet a kertvárosban és nem csak arról szólna, hogy a kerületi vállalkozásokat kiszorítva sok százmillió forinttal gazdagítsa Orbán Viktor egyik kebelbarátját. Bár a helyi hatalom a villamoson boldogan hirdeti ezeket a munkálatokat, a valóságban kétségbeesetten bujkálnak a feltúrt utcákban magukra hagyott lakosok tömegesen érkező panaszai elől.

Az adósságrendezés ügye is megér egy misét. Úgy "vitte el" az állam a önkormányzatok kötelezettségeit, hogy cserébe háromszor annyi kerületi bevételt is rekvirált, a Fővárost pedig egyenesen százmilliárdokkal fosztotta ki. Most ugyan nincs törleszteni való, de nincsenek fejlesztési bevételek sem, így Pestszentlőrinc béna kacsaként sodródik az árral és senki sem tudja megmondani, honnan lesz forrás például a most feltúrt utcák rendbetételére.

Az itt élők többsége szerint az elmúlt négy év XVIII. kerületi krónikáját hitelesebben lehetne három másik jelszóval összefoglalni: Kifizetőhely haveroknak- Bűnözés cunami - Gazdátlanság, de könnyen lehet ezek a szavak bántóan egyenesek lennének. 

benzin lopás.jpgNéhány év kihagyás után újra megjelentek a XVIII. kerületben a benzinlopó bandák. Olvasóink jelzése alapján a jelenség elsősorban a lakótelepeken tapasztalható, a sötétedés után néptelenebb utcákban, vagy ahol nem működnek a térfigyelő kamerák. Az alattomos módszer lényege az, hogy a gépkocsik alatt elvágják az üzemanyag vezetéket, majd egy kannában felfogják hajtóanyag nagy részét, a többit pedig hagyják elfolyni az aszfalton. Amikor kannás emberek elindulnak, általában nem állnak meg egy jármű leszívásánál, ha senki sem zavarja meg őket addig károsítják a kocsikat, amíg elegendő üzemanyagot nem szereztek. A hírek szerint a tolvajok kétharmad áron adnak túl a lopott árun, így a 420 forintos töltőállomás árakból kiindulva egy-egy benzin csapolási sorozattal több tízezer forint haszonra tehetnek szert, de a rongálással az autó tulajdonosoknak okozott károk ennek a többszörösét teszik ki. A csendben dolgozó bandák lebuktatása elegendő rendőr járőr hiányában nem  könnyű feladat, ráadásul az ebül szerzett üzemanyag is könnyedén gazdára talál.

szs pol hiv 9 kicsi.jpgHivatalos formában is felvették a kapcsolatot a néhány napja kinevezett budapesti főkapitánnyal a XVIII. kerületi szocialista képviselők. Szaniszló Sándor, polgármester jelölt beadványát a kezdeményezés közérdekűségére tekintettel - szurkolva annak sikeréért - változatlan formában közreadjuk.

 

Budapesti Rendőrfőkapitányság

Bucsek Gábor rendőr főkapitány, dandár tábornok úr részére

Tisztelt Főkapitány Úr!

A Fővárosi Közgyűlés előtti bemutatkozásakor arra a kérdésemre, hogy a rendkívül módon leromlott közbiztonsági mutatók javítása érdekében lát-e lehetőséget a XVIII. kerületben egy kiemelt kapitányság létrehozására azt a választ kaptam Öntől, hogy megvizsgálja a helyi bűnözési kimutatásokat és ennek megfelelően tesz javaslatot a továbblépés érdekében.

Tájékoztatom, hogy Pestszentlőrincen az utóbbi néhány évben drámai módon elharapózott a bűnözés, a korábbi évek relatív eredményei, amelyek a helyi lakosság nyugalmát közmegelégedésre biztosították, mára szertefoszlottak. A XVIII. kerületiek biztonság érzetében alapvető fontosságú volt a rendőrség és az önkormányzat példa értékű együttműködése, amelyben a városháza átlagosan 120 millió forint éves támogatással, a lakótelepek köztéri kamera rendszerének kiépítésével és egy közösen fenntartott Városőrséggel vett részt. Sajnálatos módon az önkormányzat jelenlegi vezetése a támogatásokat lefelezte, a térfigyelő rendszert hagyta elavulni, a Városőrséget pedig 2011-ben felelőtlenül feloszlatta.

Az önkormányzati támogatások elapadásával egyidejűleg a részben a környező településeken élő bűnözők rászabadultak a XVIII. kerületre, ezzel a helyzettel az állandó ember és eszközhiánnyal küszködő helyi rendőrség nem tudta felvenni a harcot. Az elkeserítő helyzet bemutatására idéznék kerületi kapitány 2013-as beszámolójából, amely szerint 3883 bejelentett bűncselekmény történt. Ebből 2217 lopás, 417 lakásbetörés, 183 gépkocsi ellopás, 286 rablás, rongálás és testi sértés. Ami viszont kifejezetten döbbenetes és teljességgel elfogadhatatlan, hogy a bűncselekmények 80%-a felderítetlen maradt, de a gépkocsi lopások és lakásbetörések tekintetében mára száz esetből a rendőrök mindössze egyszer képesek elfogni a tetteseket!

Meggyőződésem, hogy ebből a helyzetből az jelentene kiutat, ha Pestszentlőrincen kiemelt kapitányság alakulna, amely magasabb szintű felszereltséggel és a jelenleginél több rendőr járőrrel eredményesen tudná kiszorítani a bűnözőket a kerületünkből.

Kérem Főkapitány Úr szíves közbenjárását a városrészünk közbiztonságának ismételt megteremtésében, egyúttal kérve, hogy a meghozott intézkedéseiről tájékoztasson.

Főkapitányi kinevezéséhez nagyon sok szakmai sikert kívánok, tisztelettel

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő, XVIII. kerületi polgármester jelölt