szippantós autó_1.jpg

Egy hét haladékot kaptak a Péterhalmi erdő elhagyására a szennyvizes vállalat vezetői. Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi polgármester jelölt elmondása szerint óriási a felháborodás a bűzös tevékenység visszahozása miatt, ráadásul tovább súlyosbodhat a helyzet, ha visszatérnek az erdőbe az illegális szemetet éveken át ide lerakó vállalkozások is.

Az alábbiakban közreadjuk Szaniszló Sándor hivatalos megkeresését:

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Dr. Kalmár László, elnök úr részére

Tisztelt Elnök Úr!

Budapest XVIII. kerületében a Péterhalmi út és a Kettős-Kőrös utca találkozásánál, a Cséry telep szélén, az erdőben található egy szennyvíz szippantós autók számára kialakított leeresztő hely. 2009-ig évtizedes probléma volt a kerület közepén elhelyezkedő csatornaszem használata, mert a környéket beterítette a tevékenységgel járó bűz, ráadásul a leeresztő helyet engedéllyel nem rendelkező szippantósok is rendszeresen igénybe vették. A felnyitott sorompóval őrizetlenül hagyott területet egy idő után felfedezték az illegális szemetet és nagyüzemi építési törmeléket lerakó „vállalkozók”, akikkel szemben a köztisztaságért küzdő környezetvédők és az önkormányzat esélytelennek bizonyult.

Fővárosi képviselőként kétévnyi küzdelem árán elértem, hogy 2009-ben hivatalosan is lezárják a csatorna szemet, megszüntetve ezzel a környék elkeserítő állapotát.

Két hete a helyi lakosságot megdöbbentette a fővárosi szippantós konvojok ismételt látványa, akik újra elkezdték az erdőnk oda nem illő igénybe vételét. Telefonon tájékoztatást szerettem volna kérni a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójától, sajnos visszahívást azóta sem kaptam. A Társaság illetékes telepvezetője viszont tájékoztatott arról, hogy bővítési munkálatok miatt vették két hétre igénybe az erdei leeresztő helyet. Ennek viszont ellentmond a tény, hogy az Ön által vezetett vállalat határozatlan időre szóló engedélyt kért és kapott a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Hatóságtól a szennyvíz leeresztésére, méghozzá havi 26 000 m3 mennyiségig!

Tisztelt Elnök Úr!

Sajnálattal tájékoztatom, hogy a fővárosi szippantós gépjárművek Péterhalmi erdőben való tevékenysége teljességgel elfogadhatatlan a tisztaságot és a zöld övezetet nagyra értékelő XVIII. kerületi lakosság számára, ezért tisztelettel kérem haladéktalan intézkedését a leürítő hely ismételt lezárására. Tekintettel arra, hogy a hírek szerint a telephelyük bővítési munkálatai lényegében befejeződtek már nincs szükség a pestszentlőrinci erdő kényszerű igénybevételére.

Tájékoztatom továbbá, hogy a környékbeliek rendkívül elszántak a nyugalmi állapot visszaállítása érdekében, ezért abban az esetben, ha a leeresztő-hely lezárását nem rendelik el 2014. augusztus 25-étől lakossági ellenállás keretében kerül sor a szippantós autók erdőbe való bejutásának megakadályozására.

Intézkedéséről szíves tájékoztatást kérve, tisztelettel:

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő

szs 2014 a.jpgEldőlt, hogy ismét szövetségben indulnak a baloldali ellenzéki pártok az októberi önkormányzati választbaloldaláson. Pestszentlőrincen és Pestszentimrén az összefogást Szaniszló Sándor polgármester jelölt vezeti, az öt pártból álló koalíció közös képviselő jelölteket indít mind a 14 körzetben. 

Az Origó egy hete közreadta hol számítanak győzelemre a jelenlegi hatalom képviselői, ebből az derül ki, hogy a XVIII. kerületben váltás lesz október 12-én.

Valóban nap, mint nap érezzük a helyi közösség támogatását, az emberek töretlen bizalmát, ez a legjobb „üzemanyagunk” az elkövetkezendő időszakra. Győzelemmel kell zárnunk az önkormányzati választásokat annak érdekében, hogy négy évnyi vesszőfutást követően ismét jó kezekbe kerüljön a XVIII. kerület. Tartozunk ezzel a választóinknak és a szövetséges pártok nevében is határozottan állíthatom, hogy felkészültünk. Helyi lokálpatrióta szakemberekből álló csapatom segítségével ambiciózus, de megvalósítható programot dolgoztunk ki, amelyet lakossági konzultációk során véglegesítettünk.

Milyen véleményekkel találkozott elsősorban?

Valójában mindig ugyanoda térünk vissza: nincs gazdája Pestszentlőrincnek. Egyfelől városházán nem foglalkoznak az emberek problémáival, amelyekből sajnos akad bőven. Valaki mesélte nemrég, hogy valamiért elakadt a hivatali ügye, ezért személyesen szeretett volna jegyzővel találkozni, a titkárságon viszont azzal az üzenettel rázták le, hogy ebben az évben a főnök már nem fogad senkit. Bajban vannak a vállalkozások is, akik a válságból való kilábaláshoz csak ígéretek formájában kapnak önkormányzati segítséget. Ez oda vezetett, hogy alig lehet állást találni a környéken, egymás után zárnak be az üzletek, az elkeserítően lepukkant Üllői út pedig a kerület szégyene lett!

Viszont több évnyi késedelmet követően elkezdődtek a csatornázási munkálatok…

Ez volt az a fejlesztés, aminek szívből drukkoltam magam is, fővárosi képviselőként minden felszólalási lehetőséget kihasználtam annak érdekében, hogy nálunk kezdjék meg az elsők között a közmű építéseket. Fel sem tételeztük, hogy az ötmilliárdos beruházásból a felcsúti polgármester és a jelenlegi hatalom kebelbarátai teljesen kiszorítják a kerületi vállalkozókat. Saját kárunkon azóta napi szinten tapasztaljuk, hogy ezek a cégek mintha csak abban lennének érdekeltek, hogy hazavigyék a milliárdokat, a kivitelezésben viszont utánuk az özönvíz. A feltúrt és sokszor hetekre, hónapokra hátrahagyott utcák, a pocsék kivitelezés és a közlekedési zűrzavar miatti panaszáradatot látva az önkormányzat ebben az esetben is jobbnak látta, ha előkelő idegenként kimarad a jogos panaszok kezeléséből. Az illetékesek helyett mi magunk hoztunk létre egy civil ügyfélszolgálati központot, a beérkező panaszokat rendszeresen eljuttatjuk a beruházást felügyelő vezetők számára.

Milyen programmal készülnek, ha Önnel az élen a baloldali szövetség nyeri el ősszel a kerületiek bizalmát?

Első és egyben a legfontosabb intézkedésünk a huszonnégy órás szolgálatot teljesítő Városőrség visszaállítása lesz. A kerületet évek óta sújtó bűnözési hullámmal szemben a helyi rendőrség nem képes határozottan fellépni. Az új budapesti főkapitánynál beadványban indítványoztam vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy kiemelt státuszú rendőrkapitányságot kapjunk, ami több eszközt és nagyobb létszámú rendőrjárőrt hozna a kerületbe. A közbiztonsági programunk harmadik eleme a térfigyelő hálózat folyamatos korszerűsítése és bővítése lesz. Ha ezekhez a vállalásainkhoz megkapjuk a lakosság támogatását néhány hónap alatt a XVIII. kerület ismét a főváros legnyugodtabb városrészei közé fog tartozni.

Egy új típusú partnerség szellemében adókedvezményekkel és önkormányzati megrendelésekkel segíteni fogjuk a helyi vállalkozásokat, különösen azokat, akik kerületi munkahelyeket teremtenek. Befektetésbarát politikával, valamint saját források bevonásával fejlesztéseket fogunk generálni a kerületben és újraindítjuk a lakótelepek modernizációját. Az általam vezetett önkormányzat és annak cégei arra fognak törekedni, hogy kerületi megrendelést, ahol csak lehet helyi cég kaphasson, a helyi munkalehetőségek tekintetében pedig előnyben kell részesíteni a lőrinci és imrei lakosokat. Ezt az elvet fogjuk alkalmazni a fejlesztések kapcsán, az ellátások és a szolgáltatások tekintetében és a közbiztonság megerősítése során egyaránt.

Mit értenek gondoskodó önkormányzat alatt?

Tudatosan használom ezt a kifejezést, egy olyan ember központú, egyben modern szemléletű szolgáltató rendszert értve alatta, amely a lakosság kiszolgálását tekinti a legfontosabbnak. Ebbe beletartozik egy olyan polgármesteri hivatal, ahol a polgármester személyesen is felkereshető, a lakosok ügyeit pedig kiváló – lehetőleg kerületben élő – szakemberek intézik az előírt határidőn belül, ahol felelős gazdálkodás folyik és kiemelt érték a szociális érzékenység. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy bővítenünk kell a méltányossági alapon adható támogatások körét, több bérlakást fogunk a fiatal családok rendelkezésére bocsátani, a szociális élelmiszer osztásokat pedig fenntartjuk, amíg indokolt. Az egészségügyi szolgáltatások területén azon leszünk, hogy rövidüljenek a szakrendeléseken a várólisták, a körzetileg illetékes Délpesti kórházban pedig érezhetően javuljon a gyógyítás színvonala. Mi kizárólag olyan vállalásokat teszünk, amelyek betarthatók és a nyilvánosság által leellenőrizhetők.

 

IMG_1067.jpgMonszuneső mennyiségű csapadék zúdult tegnap a kerületre. A csapadékvíz elvezető rendszerek hamar megteltek, lakosok tucatjai hívták a Városgazda ügyeleti telefonszámát, hiába.

Az idei és eddigi talán legnagyobb csapadék mennyisége zúdult tegnap a kerületre. A közösségi oldalak és az országos média is az esőben készült képekkel volt tele. Voltak akik humorral szemlélték az eseményeket. A hvg.hu beszámolója szerint horgászok jelentek meg egy tóvá változott kerületi körforgalomnál. A humor mellett azonban számos katasztrófa és baleset is történt a kerületben. Szerkesztőségünk több tucat megkeresést és fényképet kapott elázott garázsokról, megtelt vízelvezetőkről, az utcára és a garázsokba ömlő szennyvízről. 

 

 

Katasztrófahelyzetben zárva!

fotó 2 (5).JPG

A megkeresésekből sajnos az is egyértelműen kiderült, hogy a kerület lakói hiába vártak segítséget az önkormányzattól, nem kaptak. Több tucat lakótársunk próbálta hívni a Jó kezekben vállalatot Városgazda Nonprofit Zrt. 24 órás ügyeleti számát. Hiába. A vonal, és a kerület vezetői is elérhetetlenek voltak. Pedig lett volna mivel segíteni. A tegnapihoz hasonló katasztrófahelyzetek kezelésére vásárolt a cég idén több, nagy teljesítményű szivattyút.

A károk mérsékelhetőek lettek volna!.

A tegnapi esővővel kapcsolatban sok minden elmondható, de az egészen biztosan nem, hogy váratlanul érkezett. Egy, a kerület lakóiért felelősséget érző városvezetés felkészül az ilyen helyzetekre. Ügyeletben tartja a Városgazda kollégáit, a mélyebben fekvő területek lakosságát értesíti és felkészíti a várható felhőszakadás kezelésére. Nem utolsó sorban pedig saját maga is elérhető. (Ez kötelessége is hisz a polgármester egy személyben a helyi katasztrófavédelmi törzs vezetője is.) Ezekből tegnap sem sikerült összehozni semmit.

Mint arról korábban, már többször beszámoltunk nem ez az első eset, hogy bebizonyosodik: gyakorlatilag nincs olyan helyzet, amelyet kezelni tudna az Ughy Attila által vezetett szabadjára engedett városvezetés. Alig két hete számoltunk be hasonló esetről. Akkor is csődöt mondott a vezetés. A kerület lakóinak többsége ma már saját bőrén érzi, mit jelent, ha egy kerületnek a vezetői nem kerületiek. A tegnapi vihar is jól példázza, a felelős vezetők többsége nem a kerületben lakik, így nyilván volt fontosabb dolguk, mint hogy 100 ezer tizennyolcadik kerületi lakó ügyével foglalkozzanak.

A megoldás már adott, de két éve nem történik semmi!

A csapadékvíz elvezetés kérdése nem könnyű feladat. Sok minden kell hozzá. Felelős, szabálykövető lakosság, és felelős, cselekvő önkormányzat is. Utóbbi a cselekvést letudta egy munkacsoport felállításával. A probléma  minden jel szerint még itt maradt. Tényleges megoldást a Gyáli patak hetes ágának elkészülése jelent. A szakemberek szerint ebben lehet elvezetni a kerületben nem elszikkasztható csapadékvíz mennyiséget. Ezt a beruházást lassan két éve, 2012. november 9-én, már átadta a főváros. (Beszámolt róla többek között a kerületi közpénzből kampánycélokra finanszírozott Centrum Televízió is)I. A kerületben a vízelvezető rendszereket kellett volna rákötni. Úgy látszik két év erre is kevés volt.

Pedig ígéret volt rá! Emlékszünk még Ughy Attila 2010-es vonal húzogatására? Akkor még - sok minden más mellett - a csapadékvíz elvezetési gondok teljes megoldását is ígérte az azóta lényegében elérhetetlen Ughy..

A jelek szerint Ughy Attila tegnap is húzott egy vonalat. Ezúttal a telefonzsinórt ki a falból...

 

 

 

víz2.jpg

A kerületi, Gyöngyvirág utcai katolikus általános iskola területén a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ez év tavaszán közel 200 négyzetméteres parkolót alakított ki. Ez önmagában véve akár örömteli esemény is lehetne, hiszen így csökkenhetnek a reggeli, illetve a tanítás befejezése körüli időpontban az utcában tapasztalható kaotikus parkolási gondok. A probléma csak az, hogy a magát előszeretettel „jógazdának” nevező önkormányzati cég a munkát az érvényes OTÉK előírások megszegésével végezte.

A lejtős területen kialakított, keményre hengerelt felületű parkolóból ugyanis már egy közepes eső esetén is három- négy méter szélességben ömlik a víz akadálytalanul az úttestre és a járdákra. Az elkülönített rendszerű csapadékvíz csatorna sokszor még az úttestre hulló csapadékvíz levezetésével sem tud megbirkózni, a Városgazda Zrt „precíz munkájának eredményeként” bekövetkező özönvíz pedig végképp lehetetlen állapotokat teremt, veszélyeztetve a többi lakóingatlan térszín alatti létesítményeit.

víz1.jpg

Valóban jó gazdája a kerületi közterületeknek a Városgazda 18 zrt? A példa alapján aligha. Jó lenne, ha legalább az önkormányzat vállalkozása végezne példamutató módon szabályos építési munkát, egyébként mi alapján várhatjuk el a polgároktól a jogkövető magatartást?

 

IMG_6238.JPGFehér Gábor szocialista képviselő a kerületi önkormányzat legutóbbi ülésén napirend előtt szóvá tette, hogy mind a Szent-Lőrinc, mind a Glóriett lakótelepen található iskolák közvetlen szomszédságában trafikok nyíltak kiváltva ezzel a helyi lakosság nemtetszését. Meglepő módon  a felvetésre annak címzettjei a kerületi polgármester és jegyző helyett G. Z. a területen megválasztott képviselő nem kevés indulattal válaszolt, rémhírnek minősítve azt a kizárólag tőle elhangzó kijelentést, hogy a körzetnek nincs gazdája.

Fehér Gábor képviselő úr kérésére szerkesztőségünk utána járt milyen közállapotok  jellemzik a körzetet, vizsgálódásunkat ezúttal a Glóriett lakótelepen kezdtük.

Nyár közepén aktuális és sajnos örökzöld téma a parlagfű irtása, és a zöldfelületek gondozása. Parlagfűből találtunk, nem is keveset. A Benedekfalva utca mellett másfél méteres kórók társaságában akkora tenyészetre bukkantunk, hogy erre még egy kolumbiai kenderültetvény tulajdonos is elismerően bólintana. Találtunk még parlagfüvet a LIDL áruház mögötti másfél méteres sávban, ( vajon miért felejtették ott?) a Közdűlő utca mentén, és elszórtan a lakótelep egyéb pontjain.

A Benedekfalva utcán sétálva különös látvány ütötte meg szemünket. Egy kb 1.8 méterre  lelógó elektromos kábel okoz áramütés veszélyt, ezen túlmenően jelentősen csúfítva ezzel a harmonikus képet mutató Sina Simon sétány arculatát. 

A lakótelep számos pontján 20-25 éve ültetett lombos fák díszelegnek javítva ezzel a levegő minőségét, kár hogy ágaik számos helyen a lakások erkélyeit, ablakait verdesik, kérdésünkre a lakók elmondták, évek óta kérik ezek levágását, de hiába.

Sétánkat az Ipacsfa utcai játszótérnél fejezzük be, ahol panaszkodó anyukákkal és egy  nyugdíjas házaspárral találkoztunk. Elmondták, hogy bizony ráférne már egy kis felújítás a közel 10 éve épült játszótérre. Cserélni kellene a homokot, még több fára, vagy egy a nagy melegben árnyékot adó kifeszített ponyvára lenne szükség, mert féltik gyermekeiket a napszúrástól. Az idős házaspár elmondta, hogy a játszótér mellett lévő dombok közt kiálló fatuskók, és egyenetlen talajviszonyok miatt több arra kerékpározó és szánkózó gyermeket ért már baleset, bár az önkormányzat ismeri a helyzetet, évek óta nem történik semmi.

Fehér Gábor képviselő úr véleménye szerint,  több odafigyeléssel, rendszeres jelenléttel, és a jelenleginél sokkal hatékonyabb a megoldásokat szorgalmazó érdekérvényesítéssel, a problémák mind megoldhatóak lennének.

Bár jelenleg nem ő képviseli a lakótelepieket a helyi testületben, mindent megtesz azért, hogy a lakók minél otthonosabban komfortosabban érezzék magukat szűkebb és tágabb környezetükben.

ughyLefele_közpénz.jpg

A XVIII. kerületi önkormányzat közel tíz milliókat vesz ki a lőrinci és imrei emberek zsebéből - állítják a demokratikus ellenzék helyi politikusai, akik a városvezetés sikerpropagandájának azonnali leállítását követelik. A demokratikus pártok szerint a polgárok beleegyezése nélkül folytatott kampány a mai napon vált végleg tarthatatlanná, amikor az elnöki bejelentést követően hivatalosan is megkezdődött a helyhatósági választás kampánya. Ez pedig pártok és nem önkormányzatok versenyéről szól, emelte ki Kunhalmi Ágnes és Szaniszló Sándor (szocialista politikusok, akik a sikerpropaganda azonnali leállítását és az önfényezésre elköltött összegek azonnali visszafizetését követelik.

Teleragasztott 50-es villamos, óriásplakátok tucatja, minden postaládába eljutó szórólapok és egyéb kiadványok - néhány napja egyebek mellett ezzel tette egyértelművé Ughy Attila polgármester és az önkormányzat jelenlegi vezetése, hogy közpénzből kezdik meg a Fidesz helyi választási kampányát, jóval azelőtt, hogy a köztársasági elnök megadná a "zöld jelzést" a szavazatokért küzdő politikai pártoknak. A helyi ellenzék szerint immár a legnagyobb csúsztatással sem nevezhető "lakossági tájékoztatásnak" a nyilvánvaló pártreklám, hiszen hivatalosan megkezdődött a választók bizalmáért folyó versengés, így az egyébként igencsak kétes igazságtartalmú melldöngető üzeneteket a kerületet irányító pártszövetségnek, nem pedig az önkormányzatnak kellene fizetnie. Médiapiaci szakértők szerint a közpénzen folytatott kampány összköltsége egyébként mindent beleértve akár a több több tízmillió forintot is elérheti, amelyet közvetve a kerületi lakosoknak kell megfizetniük.

A felháborító sikerpropaganda finanszírozási hátterének kiderítése érdekében a szocialisták önkormányzati képviselőcsoportjának nevében Kőrös Péter frakcióvezető közérdekű adatigénylési kérelemmel fordult a kerület jegyzőjéhez. A politikus facebook oldalán közzétett bejegyzéséből azonban kiderül, a kerület vezetése titkolja, mennyit költött a kerületi adófizetők pénzéből a Fidesz kampányára.  Kőrös Péter szerkesztőségünk megkeresésére közölte, amennyiben nem kap megnyugtató válaszokat és az önkormányzati pártkampány továbbra is folytatódik, akkor feljelentést tesz.

 

 

SÜTŐ.jpg

Eddig sem a pártatlan és pontos tájékoztatásáról volt híres kerületünk újságja, a Városkép. Ezúttal arról adott ismételten tanúbizonyságot, hogy a lapot szerkesztők azt sem tudják mi történik a kerületben.

A múlt hét végén postaládákba került lapszám bizonyítja, hogy a lap előállításában közreműködők be sem teszik a lábukat a kerületbe. Lakossági fórumok, és az országos sajtóban is visszatérő téma a kerületünkben, a felcsúti oligarcha Mészáros Lőrinc által végzett csatornázás szervezetlensége, a közlekedési káosz és a tájékoztatás teljes hiánya. A szerkesztőség úgy gondolta, most egy huszáros vágással megmenti a helyzetet.

Meg is jelent egy részletes közlekedésváltozási anyag, Íme:

csatorna városkép.JPG

A lap állításával szemben a helyzet azonban egészen más. Az ominózus lapszám postaládába kerülésének napján befejeződött a Petőfi utca csatornázása, és útburkolat helyreállítása, visszaállt a korábbi közlekedési rend. Ezzel szemben az ugyanaznap megjelent tájékoztatóból az olvasó megtudhatja, hogy ugyanitt megkezdődik, és augusztusban is tart a csatornázás, és térképen is látható a változás.

A Sütő-Nagy Zsolt fideszes pártkatona által szerkesztett lap ismét bebizonyította hogy semmire sem becsüli olvasóit. Aggódnia nem kell! A Helyi Témától igazolt főszerkesztő ezért a gánymunkáért havonta fél millió (!!!!) forintot kap. Talán nem túl nagy kérés, hogy ennyi pénzért legalább hetente egyszer illene ellátogatni a kerületbe! Ha így tenne a főszerkesztő, biztos észrevenné a változásokat!