gyermekorvos.jpg

Több ezer család remélhet segítséget, mivel gyermekorvosi ügyelet létrehozását tervezi a demokratikus ellenzék a XVIII. kerületben. Terveiket a szakma és a gyermekes szülők egyaránt támogatják.

A kerületben mintegy 6-7 ezer olyan család van, amely 0-6 éves korú gyermeket nevel. Köztudott, hogy ebben a korban a kicsik fokozottan ki vannak téve a betegségeknek, fertőzéseknek, gyakran kell velük orvoshoz járni. Sokszor éjszaka kell velük felkeresni az ügyeletet. Ez eddig nem volt könnyű, mivel a távoli Heim Pál Gyermekkórházba kellett vinni a kicsiket ügyeleti időszakban.

A problémát Szaniszló Sándor, a kerületi demokratikus ellenzék polgármesterjelöltje is átérzi, mivel egy hatéves ikerpár édesapjaként gyakran töltött órákat éjszaka a Heim Pál Gyermekkórház ügyeletén. Az érintett több ezer gyermek és családjaik életében hozhat jelentős változást a demokratikus ellenzék egyik vállalása. Terveik szerint gyermekorvosi ügyeletet hoznak létre a kerületben. A terv bejelentést megelőzően több orvosszakmai szervezettel, és a gyermekeket képviselő egyesülettel is konzultáltak.

Az ellenzék szakértői által készített terv szerint a következő önkormányzati ciklusban egy, a beteg gyermekeket ügyeleti időben ellátó szervezetet hoznának létre. A bejelentést komoly munka előzte meg. A szakmai konzultációkon sikerült megtalálni azt a megoldást, amely biztosítja az ügyelet ellátásához szükséges szakorvosokat, és a rendszer működésének finanszírozását is. 

 

fotó (3).JPG

A 18. kerületi demokratikus ellenzéki összefogás önkormányzati képviselő-jelöltjei elfogadhatatlannak tartják a fideszes városvezetés hozzáállását a Béke tér felújításához.

Meglátásunk szerint nevetséges, hogy miközben a Béke téren a felújítás sem kezdődött meg, hovatovább még egyetlen kapavágás sem történt, mégis a tér forgalmát és a környéken élő polgárok nyugalmát súlyosan zavaró kordonokkal vették körbe a teret, azt a hamis látszatot keltve, mintha gőzerővel zajlana a tér felújítása. Ez az intézkedés a választópolgárok lenézése és kampánycélból történő tudatos becsapása: Ughy Attila polgármester és a kerület fideszes városvezetése továbbra is hazugságokkal próbálja megvalósultnak láttatni számtalan be nem tartott ígéretét.

 

Felszólítjuk Ughy Attila polgármestert, hogy kampánycélból ne tévessze meg a választókat és ne keltse megalapozatlanul a felújítás látszatát.

A demokratikus ellenzéki összefogás önkormányzati képviselő-jelöltjei egyúttal ígéretet tesznek arra, hogy őszi választási győzelmüket követően a Béke tér felújítása a kerületi polgárokkal történő érdemi egyeztetéseket követően kezdődik majd meg, hiszen a tér felújításának és átalakításának a környéken élő polgárok elképzelési szerint kell megvalósulnia.

 

Budapest, 2014. szeptember 29.

 

Dimity Miklós                  Nagy Balázs                       Popper Gábor
                             önkormányzati képviselő-jelöltek

 

Nettó rasszista megjegyzést tett zsidó lakótársaira a fiatal kereszténydemokrata politikus, Kiss Róbert. A politikusnak egy barátja küldött zsidóellenes üzenetet a Facebookon, amit a kereszténydemokrata képviselő indulatosan helyeselt.

A képen látható, ahogy Kiss Róbert barátja J. Pál Péter megosztja a Liberális Párt egyik facebookos bejegyzését, ahol a Liberálisok kritizálják a BKK egyik kudarcokkal tarkított projektjét. Kiss barátja a következő beharangozóval posztolja Kiss Idővonalára a képet: "Sunyi Zsidek!"

kiss másolata.png

Kiss erre annyit fűz hozzá: "A "sunyi" nem elég kifejező... :(", utalva arra, hogy egy zsidóval szemben a legkevesebb vád az, hogy sunyi, de ennél csak rosszabbat néz ki belőlük a kereszténydemokrata fiatalember. Kérdés, hogy ha az ifjú politikusnk belefér, hogy a facebook falán rasszista megjegyzések legyenek, sőt Ő maga fűti az indulatokat, akkor a mindennapokban mit gondol más embertársairól, a másként gondolkodó, vagy más szociális helyzetben lévő emberekről.

Kiss korábbi ügyei

kiss3 másolata.jpgKiss Róbert korábban több ügy kapcsán is a kerületi érdeklődés középpontjába került. Kiss volt a legnagyobb haszonélvezője a rohadt, szlovák krumplival üzletelő Fidelitasos "vállalkozás" bizniszének, mikor - azt már mindenki által ismert módon - is Ughy Attila polgármester jóval a piaci ár felett rendelt meg krumplit önkormányzati pénzből a Fidelitasos vezetők által gründolt cégtől, akik nem átallottak hitvány minőségű import krumplit osztogatni a rászorulóknak. Az akció nagy támogatója Kiss Róbert képviselő volt, nevezett Fidelitasos vezetők barátja. Kiss külön minikampányt szervezett a közpénzből fizetett jótékonysági akciónak. Az ügy azért keltett visszatetszést a havannai lakosság körében, hisz nyilvánvaló volt, hogy Kiss képviselő a keresztényi jótékonykodás mögé bújva,a szegény emberek hátára taposva juttatta tisztességtelen haszonhoz barátjait, párttársait.

A képen Kiss képviselő, a szlovák krumpli ügy Fidelitasos érintettjével Havasi Zoltánnal látható. Nem hiába :kifizetődő a párt szolgálata, elég Szíjjártóra gondolni.

kiss2 másolata.jpg

Kiss további ügyeiről még a későbbiekben beszámolunk.

 

 

2014-09-25-1420[1].jpg

Dominó szerűen mennek tönkre az Üllői út mentén az üzletek, szeptemberben tanévkezdési ajándékként gazdasági okokra hivatkozva bezárt a helyi fiatalok utolsó kulturált találkozóhelye, a Lőrinc centernél lévő piros repülős Mc Donald’s, ami 28 kerületi munkahely elvesztése mellett nagy csapást jelentett a környék kereskedelmi vonzerejére. Aki azt gondolta rosszabb már nem lehet a helyzet a környéken tévedett, mert bejelentették, hogy december hatodikával végérvényesen lehúzza a redőnyt a Baumax is.

A barkácsáruházba már nem szállítanak, ami készleten van azt akciós áron lehet megvásárolni. Az üzlet vezetésének tájékoztatása szerint 32, zömmel kerületiek által betöltött álláshelyet számolnak fel, néhányan tovább dolgozhatnak a távolabb lévő értékesítési helyeken. A kiskereskedelem egyelőre megállíthatatlannak tűnő összeroppanása még tovább erősíti az Üllői út XVIII. kerületi szakaszának a lepusztulását, ahol száznál is több üres, felújítandó, vagy kifejezetten romos ingatlan csúfítja a városképet. A helyi boltbezárások öt éve a világgazdasági válság kirobbanásával kezdődtek, a XVIII. kerületben ez a folyamat azóta is tart, sőt egyre több áldozatot szed, mivel az üres boltok látványa a plázákba tereli a meglévő vásárlókat is.

Az ügy érdekessége, hogy a kerület polgármestere, a fideszes Ughy Attila hozzájárulásával a XVIII. kerületi önkormányzat két buszjáratot is jelentős pénzösszeggel támogat annak érdekében, hogy a kerületiek a helyi kisboltok helyett a vecsési Market Centrál szolgáltatásait vegyék igénybe, holott a kerületi üzletek hoznának építmény- és telekadó bevételt, ráadásul a szomszéd település plázái a kerületek számára milliárdos bevételt jelentő iparűzési adóhoz sem járulnak hozzá. A XVIII. kerületi baloldali pártok szerint az elkeserítő helyzetből az jelenthetne kiutat, ha az önkormányzat mérsékelné a kiskereskedőket fojtogató helyi adókat, a száznál is több üresen álló önkormányzati ingatlant pedig bérbe adná, akár jelképes bérleti díjért is.

Szerkesztőségünk megpróbált ezúttal is utánajárni tett-e bármilyen próbálkozást a kerület fideszes vezetése az áruház megmentése érdekében, a kérdésünkre senki sem válaszolt. A Baumax-ban viszont határozottan állították, hogy velük senki nem vette fel a kapcsolatot. 

IMG_8088.JPGHárom autó ütközött össze péntek este a Barta Lajos út, Baross utca, Kinizsi Pál utcai csomópontban. A balesetben három felnőtt és egy gyermek sérült meg. Őket a több rohamkocsival kivonuló mentőszolgálat kórházba szállította. Állapotukról nincs pontos információnk, de a szemtanúk szerint szerencsére talán egyikük sem szenvedett maradandó vagy súlyos sérülést. 

Ez az egyik olyan fokozottan balesetveszélyes csomópont, ahova Ughy Attila négy évvel ezelőtti kampányában körforgalom kiépítését ígérte. Az ígérete sajnos csak ígéret maradt, az mai napig nem épült meg, mint ahogy sehol a kerületben.

Ugyanígy nem épült meg a beígért körforgalom a talán még balesetveszélyesebb kereszteződésben, a Baross utca Margó Tivadar út találkozásánál.

szs nyugdíjas 2.jpg

A Bokros Lajos által vezetett Modern Magyarország Mozgalom támogatásával immár hét párt közös polgármester jelöltje Szaniszló Sándor, aki a legszélesebb társadalmi összefogás nevében találkozott a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének tagságával. A polgármester jelölt a legégetőbb feladatnak a betörések és rablások visszaszorítását nevezte, amelyek közül sok kifejezetten az idősek ellen irányul. A helyzettel szemben a hatóság évek óta tehetetlen amit jól mutat, hogy tavaly már 4000 bűncselekményt követtek el, miközben a rendőrség száz betörésből csak egyszer volt képes az elkövetőt őrizetbe venni. Külön problémát jelent, hogy időről-időre megjelennek a nyugdíjasok kifosztására szerveződött bandák, akik ellen csak egy gyors és megerősített rendőrség képes eredményesen fellépni. A demokratikus ellenzéki pártok a vállalásuk szerint haladéktalanul visszaállítják a Városőrséget, kibővítik a térfigyelő kamera rendszert és eljárnak annak érdekében, hogy újabb rendőrjárőrök érkezzenek a kerületbe.

Szaniszló Sándor elmondta, hogy az emberek között járva nagyon sokan felhívták a figyelmét arra, hogy az alacsony nyugdíjak miatt sokszor dönteni kell mire jusson pénz, a rezsi kifizetésére, vagy a gyógyszerek kiváltására. Az idősebbek megsegítésére éppen ezért jövő évtől létrehoznak egy gyógyszertámogatási rendszert a 65 év felettiek számára, emellett igazságosabbá teszi a szociális támogatások folyósítását. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy igény van a szociális élelmiszer osztásokra, amíg nem javulnak az emberek életkörülményei, ezeket fenn kell tartani. A XVIII. kerület régi adóssága, hogy egy magas színvonalú nyugdíjas otthon létesüljön, a polgármester jelölt szerint a következő években meg fogják találni a megépítésének a módját.

A Nyéve rendezvényén örömmel hallották, hogy tovább folytatódik a Nyugdíjas akadémia  sorozata, de lesz forrás az időseket képviselő egyesületek anyagi támogatására is.

levél_1.jpg

Kedves Laci!

Nézlek a Városkép című Fidesz-kiadványban, és nem hiszek a szememnek. Mondd, Laci, az elmúlt négy évben volt-e egyetlen alakalom is, amikor a Városkép kíváncsi volt rád? Voltál-e vendég a kerületi televízióban? Ugye, nem. Hát ezért olyan szívszorító, hogy a pártlap a kiegyensúlyozottság látszatát keltve olyan kedves veled. Pedig tudod, hogy az Ughy vezette város milyen irányt vett. Most meg úgy látom, melléjük álltál. Pedig ismerheted a Fideszt: választás előtt felemelnek, utána eldobnak. Ezért ne gondold, hogy a mosolygós Városkép-fotó visszatérő élmény lesz az életedben.

Tavasszal volt egy fórum, ahol arról beszéltem, hogy milyen kerületben szeretnék élni. Aztán a Rózsában szólítottalak színpadra, hogy a közönség tapsától kísérve mesélj arról, amire büszke vagy. Akkor még Te is azt vallottad, hogy csak összefogással lehet győzni. Most ezzel fordulsz szembe. A választás eredményét tudod. Ötvenhat szavazaton múlott. Vagyis, aki most az összefogás jelöltjei helyett bárki másra szavaz, az ismét azt kockáztatja, hogy a Fidesz marad hatalmon. Ez a célod?

Az uniós kampány után kiléptél a pártból. Azt hallom, személyes nézeteltérések, egyéni ambíciók miatt. Én ezeket az okokat nem tudom elfogadni az MSZP egyik alapítójától. Más embernek ismertelek. Olyannak, aki politikusként százszor fontosabb ügyekben tudott kompromisszumot kötni. Most miért nem tudod a kerületben élők érdekében hátrébb sorolni az egyéni érdekeidet, ambícióidat?

Áprilisban a baloldali összefogás erejében hittél. Már nem szeretnéd, hogy baloldali polgármestere legyen a kerületnek?! Vajon miért nem? Pedig tudod jól, hogy a fővárosban a rendszerváltás óta nem lett polgármester függetlenként jelölt. Most sem lesz. Szerintem ezzel Te is tisztában vagy. Akkor hát milyen cél vezet?

A kampányban látom, előkerülnek korábbi kijelentéseid. Nemrég azt nyilatkoztad, hogy nem kívánsz indulni a választáson. Mi változott meg benned azóta? Ha indulsz, akár akarod, akár nem, a Fideszt támogatod, mert szavazókat viszel el az összefogástól. Megtagadsz mindent, amit tettél, amit elértél, és mindent Ughy Attila kezébe adsz. Tényleg ezt akarod?

Sokat elárul, hogy ma már terjednek az Ughy Attilával közös fotóid. Ma még csak élcelődnek rajtatok. De a kampány ennél mocskosabb. Ott barátok és ellenfelek (a Fidesz logikája szerint ellenségek) néznek farkasszemet. Tényleg úgy döntöttél, hogy a fél éve még barátaidra ellenségként tekintesz? Ezért fogadtad el évekig az emberek szeretetét, tiszteletét, hogy most hátat fordíts nekik? Emberek százai várják, hogy az Ughy-rendszer megbukjon. A kerületi szavazók többsége változást akar. Vállalkozók tucatjai bíznak abban, hogy ha nyer a baloldal, akkor újra lesz munkájuk a kerületben, és nem tehetetlenül kell szemlélniük, hogy Mészáros Lőrinc viszi el a fejlesztési milliárdokat kétes minőségű munkájával. Ezeknek az embereknek hogy nézel a szemébe?

Arról beszélnek a kerületben, hogy a Fidesz vonzásába kerültél. Szeretném hinni, hogy nem, de ezt csak te tudnád megcáfolni. Legegyértelműbben azzal, ha indulásoddal nem akadályoznád a baloldali összefogás választási sikerét.

 

Üdvözlettel:

Gyuricza Péter   

pestszentlőrinci választópolgár