ner_1411078259.jpg_540x757

Sanyi_ági_2.jpg

Kunhalmi Ágnes, országgyűlésé képviselő és Szaniszló Sándor, a kerületi demokratikus erők polgármester-jelöltje tart fórumot pénteken a PIK-ben.

Választási fórumra várja a kerület lakosságát a demokratikus ellenzék! Kunhalmi Ágnes, Szaniszló Sándor, és a kerületi demokratikus pártok 14 közös jelöltje pénteken fórumot tart a Pestimrei Közösségi Házban. A fórumon az ellenzéki pártok bemutatják programjukat, ezen kívül részletes beszámolnak arról, hogyan tervezik a csatornázás utáni tisztességes és szakmai helyreállítást. Lesz szó a kerület bekamerázásáról és a gyermekorvosi ügyelet létrehozásáról is!

A fórum időpontja 2014. szeptember 19. (péntek) 17:00

Megkezdődik a városőrök toborzása.

Az ellenzéki pártok programjának egyik fontos vállalása, hogy választási győzelmük esetén azonnal visszaállítják, a korábban kerületi népszavazás eredményeként létrejött, és a Fidesz által feloszlatott városőrséget. A rendezvény ideje alatt várják azok jelentkezését is, akik szeretnének Városőrnek jelentkezni.

A szervezők kérik, hogy a jelentkezők hozzák magukkal önéletrajzukat, illetve iskolai végzettségüket igazoló dokumentumaikat. (Rendészeti iskolai végzettség, közterület felügyelői vizsga, vagyonőri végzettség, bármely rendőr iskola,segédfelügyelői vizsga, gépjármű vezetői engedély. stb)

 

energ korsz.jpg25 milliárd forintból nyolcezer XVIII. kerületi családi ház és panellakás részesülhet energetikai felújításban az elkövetkező hat év során - ismertette Szaniszló Sándor, a kerületi baloldali pártok közös polgármester jelöltje.

A közelmúltban elfogadott hétéves európai uniós költségvetés Magyarországra jutó támogatásából összesen 1760 milliárd forintot fordítana a kormány épületenergetikai felújításokra – derül ki a nemzeti épületenergetikai stratégia tervezetéből, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken bocsátott társadalmi vitára. A következő hat évben országosan 700 ezer lakóépület újulhat meg − derül ki a nemzeti épületenergetikai stratégia tervezetéből. A költségvetésben az állami támogatások levonása után is 290 milliárd forint adó- és járulékbevétel keletkezhet.

- Előrelátó tervezés mellett, a kerületi önkormányzat gondos részvételével mintegy ötezer kerületi ingatlan és a korábbi felújításokról lemaradt háromezer panel lakás kerülhet be az energetikai korszerűsítés támogatási rendszerébe. A magán tulajdonban lévő ingatlanok mellett harminc pestszentlőrinci középület is jó eséllyel vehet részt a programban, ami újabb kétmilliárd forint uniós támogatás lehívását jelentené - összegezte a konferencia tapasztalatait Szaniszló Sándor.
Az ellenzéki polgármester jelölt által bemutatott tervezet jól cseng a helyi vállalkozások számára is, mert ha betartják a sok helyen elmondott ígéretüket, amely szerint győzelmük esetén az önkormányzati megrendelések nagy részét a XVIII. kerületi cégek számára fogják kiadni, óriási árbevételhez és jelentős nyereséghez juthatnak a nehéz éveket látott társaságok. A számítások szerint a hatalmas beruházási összeg felhasználásához 150-170 új munkahelyet is létre kell hozni, ami álláskeresés oldaláról javíthatna a kerületiek elhelyezkedési gondjain.

ughy_bevasarol (1).jpg

Az RTL Klub híradójának felvétele szerint Ughy Attila elismerte, sok esetben nem hozott ÁFA-s számlát azokról a vásárlásokról, amikor az önkormányzat bankkártyájával fizetett. Polgármesterünk nem volt szégyenlős. A reggeli sütiktől, a nasin át a belvárosi luxus étteremben is számla nélkül költötte a kerületiek pénzét.

A kereskedelmi televízió birtokába került dokumentumok szerint kerületünk első embere gyakorlatilag zsebpénzként kezelte az önkormányzat pénzét. Mint kiderült, a nála lévő önkormányzati bankkártyával rendszeresen kifizette a legváltozatosabb tételeket. A híradó felvételeiből megtudhattuk, hogy Ughy Attila a reggelire rendszerint "fügés jó reggelt" kekszet eszik, de nem veti meg a pilótakekszet sem. Álláshalmozó polgármesterünk közel két millió forintos havi fizetése ellenére a közösséggel fizettette meg a Michelin csillagos Onyx étteremben elfogyasztott luxus vacsoráját is.

Törvénytelenségre utasított Ughy.

A polgármester által benyújtott számláknak a legtöbb esetben volt egy közös jellemzője:  ÁFA-s számlát egyikről sem hozott. A dokumentumokból kiderült, amikor a tizennyolcadik kerületi önkormányzat munkatársai erre felhívták a figyelmet, kézzel írt utasításban kötelezte őket, hogy számla nélkül is, csupán a blokk alapján fizessék ki a költségeit. Ughy Attila a híradó kérdésére azt nyilatkozta, az önkormányzatnak nem is kell ÁFA-s számlát kérnie. A fideszes városvezető hazugsága sokszorosan lelepleződött. A híradónak nyilatkozó adószakértő szerint ÁFA-s számla ellenében az utcán talált blokkot is elszámolhatná Ughy Attila. Polgármesterünknek hivatali 1400 napja alatt az a tény is elkerülte a figyelmét, mely szerint az önkormányzat adószámában 2-es számjegy található. Ez pedig egyértelműen jelzi, hogy az adott szervezet része az úgynevezett ÁFA-körnek. 

Az ellenzék adatokat kér és lemondást követel!

A nyilvánosságra került hírek kapcsán a teljes kerületi ellenzék a luxuspolgármester távozását követeli. Petrovai László, a PM önkormányzati képviselője közérdekű adatigénylét nyújtott be a kerületi és a fővárosi önkormányzathoz. Ebben arra volt kíváncsi, hogy polgármesterként, valamint fővárosi bizottsági elnökként és tanácsnokként hogyan és mire költi Ughy Attila a reprecentációs milliókat. 

A főváros is leleplezte Ughy-t!

A kerületi önkormányzat nem kapkodja el, hogy teljes körűen kiadja a kért számlákat és elszámolásokat. (Erre a jogszabály 15 napot ad). A Fővárosi Önkormányzat azonban válaszolt az adatkérésre. Ebből kiderül: csak ÁFA-s számla ellenében lehet elszámolni a reprezentációt..

A Pénzügyi Főosztály tájékoztatása szerint a Fővárosi Önkormányzatnál a jelenlegi szabályozás alapján nem fordulhat elő kifizetés megfelelő bizonylat (jelen esetben ÁFÁ-s számla) nélkül, és nincs tudomásunk ilyen kifizetésről.

A Főpolgármesteri Hivatal által adott válasz felvet egy újabb kérdést! Ha Ughy a fővárosban tudta, hogy mi a törvényes rend, vajon kerületi polgármesterként miért szegte meg azokat?

 

szs iroda.jpegNyugodt, konszolidált viszonyokat akar teremteni a XVIII. kerületben Szaniszló Sándor. Ha csapatával együtt bizalmat kap október 12-én, a baloldal közös polgármester-jelöltje újraszervezi a fideszesek által megszüntetett Városőrséget, gyógyszer-támogatási rendszert vezet be az idősek számára, gyermekorvosi ügyeletet hoz létre és 50 százalékkal megemeli a beiskolázási támogatást. Minderre van pénz, csak a túl drágán dolgozó, haveri kifizetőhelyként használt önkormányzati holdingot kell átalakítani. Bár a baloldal szerint az újrázni akaró fideszes polgármesternek nincs programja, Szaniszló vitára hívta Ughy Attilát, mert úgy gondolja, hogy a kerületben élők nem jelszavak, hanem valós elképzelések alapján szeretnének választani. (forrás:Népszava) 

- Biztos abban, hogy a XVIII kerületiek október 12-én mernek majd a baloldalra, a változásra voksolni?

- Az utóbbi négy évben sok csalódás érte az itt élőket. Pestszentlőrincen és Pestszentimrén romlott a közbiztonság, csak tavaly négyezer bűncselekményt követtek el, ezért a családok nem érzik biztonságban magukat. Pedig Budapesten az elsők között épült itt ki a köztéri kamerarendszer, ennek köszönhetően a lakótelepeken egy időre meg is szűntek a lakásbetörések. A kerület baloldali vezetése 2009-ben létrehozta a Városőrséget, amelynek tagjai 24 órás szolgálatban közmegelégedésre járták az utcákat, mindaddig, amíg másfél évvel később a hatalomra került fideszes vezetés fel nem oszlatta a szervezetet. Miután a kerület jelenlegi "urai" tönkretették a közbiztonságot és jó gazdái sem tudtak lenni a városrésznek, úgy gondolom, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakói a változásra fognak szavazni.

- Akkor is, ha a fideszes polgármester választási szórólapjára azt írta: "csak akkor fejlődhet tovább a kerület, ha a polgármester és a képviselők számíthatnak az Országgyűlés és a kormány támogatására, mert hasonlóan gondolkodnak".

- Ez útszéli zsarolás. Az elmúlt négy évben egyszínű volt a kormány és az itteni vezetés, mégsem fejlődött a kerület. Sőt, csődbe vitték a Malévot, bezárták a Lőrinci Hengerművet, tönkrement félezer helyi kisvállalkozás. Az lenne a korrekt, ha a fideszesek inkább programot hirdetnének és vállalnák velünk a vitát, lehetőséget teremtve az embereknek arra, hogy az elképzeléseket összehasonlítva dönthessék el: kivel szeretnének a következő években együttműködni, kiket látnának szívesen a városházán. A kerület fideszes vezetőjének ultimátumszerű szórólapja miatt, amit a polgármester saját Facebook-oldalán is megosztott, óriási a felháborodás. Meggyőződésem, hogy október 12-én nem csak az elmúlt négy esztendő rossz teljesítménye miatt voksolnak majd kevesebben az újrázni akaró jelenlegi polgármesterre, hanem az idézett mondat miatt is.

- Ha bizalmat kap, csapatával mit szeretne megvalósítani?

- Nyugodt, konszolidált viszonyokat akarunk teremteni a XVIII. kerületben. Olyan városrészt kell ismét kialakítani, ahol az az emberek bátran kimehetnek az utcára. Egyik első feladatunk a Városőrség visszaállítása lesz, emellett a kertvárosi övezetekben, ahol lehet, megkezdjük a térfigyelő rendszer kiépítését. Lobbizni fogok annak érdekében, hogy kiemelt kerületi kapitányságunk legyen, mert ez 140 új rendőrt és magasabb szintű felszereltséget jelent. Az itt élők ügyeit is emberségesebben akarjuk intézni annál, ahogyan a jelenlegi városvezetés teszi. Szerintem a nyugdíjasok sokkal több gondoskodást érdemelnek. Újra akarom gondolni azokat a szociális támogatásokat, amelyeket a mostani önkormányzat megfelezett, illetve nem a valós rászorultságot figyelembe véve oszt szét. Ha helyben bizalmat szavaznak a baloldalnak, új gyógyszertámogatási rendszert vezetünk be a 65 évnél idősebbek számára, emellett - amíg igény van rá - évente három szociális élelmiszerosztást szervezünk és önkormányzati részvétellel nyugdíjas otthont építünk az itt élő idősek számára. Gyermekorvosi ügyeletet hozunk létre és 50 százalékkal meg fogjuk emelni a beiskolázási támogatást. Megemeljük az álláskeresési-, illetve a lakástámogatást, mert a lakótelepeken már vannak olyan társasházak, ahol több mint 50 millió forinttal tartoznak a lakók.

- Mit jelent az emberségesebb ügyintézés?

- Azt, hogy kerületi vezetőként mi elérhetőek leszünk a lakosság számára. Jelenleg ez szinte lehetetlen. Júniusban például valaki időpontot kért az egyik városvezetőtől, mert elakadt az ügye, ám a titkárságon azt a választ kapta, hogy a tisztségviselő ebben az évben már senkit nem tud fogadni. Ilyen számomra elképzelhetetlen. Meg fogjuk találni a módját, hogy öt munkanapon belül válaszoljunk a hivatali beadványokra, tudatni fogjuk, kihez tartozik az adott ügy és mikorra várható a megoldása. Szeretnénk igazi jó gazdái, a szó szoros értelmében elöljárói lenni a kerületnek, és nem úgy viselkedni, mintha csak vendégségben járnánk ide. Ugyanezt fogom a munkatársaimtól is elvárni, nem titkolva, hogy elsősorban helyi lakosokkal szeretnék együtt dolgozni, mert vallom, hogy eltökéltebben végzi a munkáját, aki a saját közösségéért dolgozhat. Most nem ez a helyzet. A hivatalnokok többsége más településeken él és az állását a helyi hatalomhoz való elkötelezettségének köszönheti. Miközben a polgármesteri hivatalban akadoznak az ügyek, szép lassan tönkrementek a járdák, kiszáradtak a fasorok, eltűntek a muskátlik, nem haladnak a fejlesztések. Csatornáznak, de abban sincs köszönet. Az ötmilliárd forintos közműépítés javát a felcsúti polgármester cége végzi, de nem értenek hozzá, emiatt a felvonulási területeken állandó a káosz, a fejetlenség. Mindeközben a fideszes többségű vezetés azt is elnézi a Mészáros és Mészáros Kft-nek, hogy még alvállalkozókat sem a kerületből foglalkoztat, sőt a munkásokat is úgy szállítja ide, ki tudja honnan.

- Nyolc évig alpolgármester volt a kerületben, az utóbbi négy évben viszont fővárosi képviselő. Tudja, milyen költségvetési helyzetben van most a kerület, mi az, amit tényleg meg lehet valósítani?

- Naprakész vagyok, ezért csak olyat ígérünk, ami betartható és nem adósítja el a kerületet. A közbiztonság javításán, valamint a szociális támogatások igazságosabbá tételén túl akkor tudunk a jelenleginél több feladatra vállalkozni, ha ésszerűsítünk. Az önkormányzati cégek jelenleg egyetlen holdingban működnek, amely évi százmilliós veszteséget termel, főleg azért, mert a piaci árnál jóval drágábban dolgozik, emellett számos bizonyítékunk van arra is, hogy a holdingot nemes egyszerűséggel haveri kifizetőhelynek használják. Továbbá felesleges pénzkidobásnak tartjuk az olyan önkormányzati média fönntartását, ami csak a kerület vezetőiről szól és éppen ezért nagy valószínűséggel csak ők nézik, csak ők olvassák, annál is inkább, mivel érdemi információt nem tartalmaz. Ezeket a forrásokat szintén társadalmilag fontos ügyekre akarjuk majd fordítani, aminek a kerületben élők biztosan jobban fognak örülni, mint az alkalmanként több millió forintba kerülő propagandakiadványoknak.

- Azt mondja, hogy a kampánynak a programokról kellene szólnia, hogy a választók ezeket megismerve dönthessenek október 12-én. Tudja, hogy a fideszes polgármesterjelölt mit ígér az itt élőknek, mit akar a kerületért tenni a következő öt évben?

- Tovább 18! - ennyit ígér a polgármester. De a kormánypárt az áprilisi választás előtt is szűkszavú volt, csak annyit írtak az óriásplakátokra: "folytatjuk". Ezek közül azonban egyik vállalás sem jelent túl sok jót az itt élők számára.

- Kihívta már vitára a kormánypárti ellenfelét?

- Említettem neki. Elmondtam, hogy véleményem szerint a kerületben élők korrekt versenyt szeretnének, nem olyan sárdobálást, amilyen tavasszal volt. Programokat, amelyekből kiderül, ki mit képvisel. Úgy tudom, gondolkodnak az ajánlatomon.

- A parlamenti választási kampányban Simon Gábor ügyeivel akarták a kerületi szocialistákat és személy szerint Önt is összemosni. Miért gondolja, hogy most nem fogják ezt megtenni?

- Azóta jó néhány hónap eltelt és kiderült, hogy az afrikai útlevél nem létezett, az inkriminált bankban sem járt a volt politikus. Mára olyan vádpontok maradtak fenn, amelyek alapján azt a kormánypárti politikust is eljárás alá kellene vonni, aki miután "lebukott", egy héten át minden nap kibővítette valamivel a vagyonnyilatkozatát. Inkább arról kell beszélni, ki milyen jövőt szán a kerületnek és meg kellene határozni azokat a területeket, amiben közösen tudunk gondolkodni. Sok jobboldali választóval is beszélgetek, nemcsak kampányidőszakban, így tudom, hogy helyben mindenki számára az a legfontosabb, hogy biztonságban éljen, jók legyenek a közszolgáltatások és rendben legyen a környezet.

- Mi a legnagyobb gond a kerületben?

- A munkanélküliség. A felmérések szerint Pestszentlőrincen és Pestszentimrén mintegy 2000 álláshelyre lenne szükség. Ha az októberi választáson helyben bizalmat kap a baloldal, mindent megteszünk azért, hogy a XVIII. kerületben csökkenjen a munkanélküliség, mert ahol munka van, ott minden van.

Újra közöltük a bejegyzést, mert az első közlést széttörte, néhol olvashatatlanná tette egy reklám.

balhé_1.jpg

Fekete ruhás biztonsági őrök erőszakkal vetettek végett a Bókay kertben megrendezett Szeptemberi Kóstoló rendezvény ellenzéki sátrában tartott rendezvénynek.

A kerületi demokratikus ellenzéki pártok közös sátorban várták a Bókay kertben megrendezett Szeptemberi Kóstolón az érdeklődőket. A pártok aktivistái sokat készültek a rendezvényre, és több, mint 300 vendéget láttak vendégül a nap folyamán. A sátorban bemutatkozott a hat demokratikus párt által  támogatott 14 önkormányzati képviselő jelölt, és Szaniszló Sándor polgármester jelölttel is találkozhattak az érdeklődők.

A hatalomnak nem tetszett.

Délután, a nagyszínpadi szünet alatt zenekar szórakoztatta az ellenzéki sátor vendégeit. Minden bizonnyal a tömeg, és a jó hangulat szúrt szemet a kerület vezetésének akik fizetett biztonsági őrökkel veretették szét a demokratikus ellenzéki összefogás jó hangulatú és békés rendezvényét szeptember 6-án a Bókay-kertben. A Fideszes városvezetés antidemokratikus intézkedése a pártállami diktatúra legsötétebb éveit idézi. A Szeptemberi Kóstolón történtek is bizonyítják, hogy az egykor még rendszerváltó Fidesz mai szellemisége az egész országban, beleértve a 18. kerületet is, az államszocialista rendszer szellemi kulturális, és szemléletbeli örökségén alapszik.

Az ügy különös pikantériája, hogy miután áramtalanították az ellenzéki rendezvényt, a színpadon (bár ugyan a programban nem szerepelt) hosszasan invitálták a vendégeket a Fidesz sátrába, ahol a rendezvényt szétverető Ughy Attila és a Fidesz-KDNP egyik képviselő jelöltje várta az érdeklődőket.

 

 

kover_laszlo_mszmp.jpg
Tisztelt Kövér Úr!

A hortobágyi templomban 2013. június 22-én elhangzott beszéde igen érdekes gondolatokat ébresztett bennem. Ön akkor úgy fogalmazott, hogy ". mi magyarok saját bőrünkön tanulhattuk meg, hogy a magyarságnak még a kommunistákból is a legalja jutott, akik nemzetárulásban, hazaárulásban és nemzettársaik megnyomorításában mindig élen jártak Kun Bélától Rákosi Mátyáson át Kádár Jánosig".

Elképzelhető, hogy kommunistákból valóban a legalja jutott nekünk, hiszen annak idején sajnos Ön is, valamint testvérei és kedves édesapja, sőt nagyapja is az MSZMP tagjai voltak. Méghozzá nem is akármilyen tagjai. Nagypapája megkapta Szocialista Hazáért Érdemrendet, Ön pedig, mélyen tisztelt Kövér úr, az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézete Ifjúságkutató csoportjának volt a munkatársa. Emlékszik már?

De tudja, még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy miközben sok száz kommunista család őszintén hitt a dolgozók ügyéért harcoló szocializmusban, addig Ön karrierista nyikhajként - a többi rendszerváltó banditához hasonlóan -csak kapaszkodóként, eszközként használták a Kádár-rendszert.

A tragédia az, kedves Kövér úr, hogy míg a hithű kommunisták nem tagadták meg múltjukat, addig Ön gyűlölettől fröcsögő hangnemben gyalázza egykori sorstársait, elvtársait. Illetve nem. Az elvtársait nem. Ahhoz ugyanis elvek kellenének, Ön viszont - már ne is haragudjon véleményemért - szó szerint az a legalja, gerinctelen és elvtelen senki, akit a beszédében említett: az új kapitalista világban, a politikai pályafutása érdekében, a hatalom kedvébe járva a legelszántabb módon gyalázza azt a rendszert, amely Önt kitaníttatta és próbált magából embert faragni. Sajnos nem sikerült, de erről azt hiszem, hogy nem mi tehetünk.

És most jól figyeljen, Kövér úr, mert talán még nem késő tanulni Önnek sem: hadd emlékeztessem arra, hogy az I. Világháború után a kommunisták védték az országot a trianoni gyalázat ellen, és nem a kommunisták, hanem a hazánkkal hadiállapotban lévő Franciaország fegyverezte és öltöztette fel azt a martalóc rablóbandát, amely nem az országot védte, hanem legyilkolt több, mint százezer magyar fegyvertelen munkást parasztot, majd egy puccsal átvették a hatalmat és ránk kényszerítették Horthy Miklóst, akit Ady Endre költőnk szavaival lehet jellemezni a legjobban: "Úrnak, magyarnak egyként rongy".

Maguk épp olyanok, mint Horthy Miklós volt. Az egyetlen különbség az, hogy Önök nem küldtek halálba egy millió magyart úgy, ahogyan azt nagy példaképük tette a II. világháború idején (bár nem vagyok abban biztos, hogy ezt nem tennék meg szívesen).

Befejezésül csak annyit szeretnék még írni, hogy nemcsak a kommunistákból jutott a legalja. Pontosabban nem a kommunistákból jutott a legalja, hanem Önökből. Végtelenül sajnálom szegény országunkat, hogy politikai elitünk Önhöz hasonló köpönyegforgató, hataloméhes és képmutató, bukásra ítélt emberekből áll.

Katona Gábor