víz2.jpg

A kerületi, Gyöngyvirág utcai katolikus általános iskola területén a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ez év tavaszán közel 200 négyzetméteres parkolót alakított ki. Ez önmagában véve akár örömteli esemény is lehetne, hiszen így csökkenhetnek a reggeli, illetve a tanítás befejezése körüli időpontban az utcában tapasztalható kaotikus parkolási gondok. A probléma csak az, hogy a magát előszeretettel „jógazdának” nevező önkormányzati cég a munkát az érvényes OTÉK előírások megszegésével végezte.

A lejtős területen kialakított, keményre hengerelt felületű parkolóból ugyanis már egy közepes eső esetén is három- négy méter szélességben ömlik a víz akadálytalanul az úttestre és a járdákra. Az elkülönített rendszerű csapadékvíz csatorna sokszor még az úttestre hulló csapadékvíz levezetésével sem tud megbirkózni, a Városgazda Zrt „precíz munkájának eredményeként” bekövetkező özönvíz pedig végképp lehetetlen állapotokat teremt, veszélyeztetve a többi lakóingatlan térszín alatti létesítményeit.

víz1.jpg

Valóban jó gazdája a kerületi közterületeknek a Városgazda 18 zrt? A példa alapján aligha. Jó lenne, ha legalább az önkormányzat vállalkozása végezne példamutató módon szabályos építési munkát, egyébként mi alapján várhatjuk el a polgároktól a jogkövető magatartást?

 

IMG_6238.JPGFehér Gábor szocialista képviselő a kerületi önkormányzat legutóbbi ülésén napirend előtt szóvá tette, hogy mind a Szent-Lőrinc, mind a Glóriett lakótelepen található iskolák közvetlen szomszédságában trafikok nyíltak kiváltva ezzel a helyi lakosság nemtetszését. Meglepő módon  a felvetésre annak címzettjei a kerületi polgármester és jegyző helyett G. Z. a területen megválasztott képviselő nem kevés indulattal válaszolt, rémhírnek minősítve azt a kizárólag tőle elhangzó kijelentést, hogy a körzetnek nincs gazdája.

Fehér Gábor képviselő úr kérésére szerkesztőségünk utána járt milyen közállapotok  jellemzik a körzetet, vizsgálódásunkat ezúttal a Glóriett lakótelepen kezdtük.

Nyár közepén aktuális és sajnos örökzöld téma a parlagfű irtása, és a zöldfelületek gondozása. Parlagfűből találtunk, nem is keveset. A Benedekfalva utca mellett másfél méteres kórók társaságában akkora tenyészetre bukkantunk, hogy erre még egy kolumbiai kenderültetvény tulajdonos is elismerően bólintana. Találtunk még parlagfüvet a LIDL áruház mögötti másfél méteres sávban, ( vajon miért felejtették ott?) a Közdűlő utca mentén, és elszórtan a lakótelep egyéb pontjain.

A Benedekfalva utcán sétálva különös látvány ütötte meg szemünket. Egy kb 1.8 méterre  lelógó elektromos kábel okoz áramütés veszélyt, ezen túlmenően jelentősen csúfítva ezzel a harmonikus képet mutató Sina Simon sétány arculatát. 

A lakótelep számos pontján 20-25 éve ültetett lombos fák díszelegnek javítva ezzel a levegő minőségét, kár hogy ágaik számos helyen a lakások erkélyeit, ablakait verdesik, kérdésünkre a lakók elmondták, évek óta kérik ezek levágását, de hiába.

Sétánkat az Ipacsfa utcai játszótérnél fejezzük be, ahol panaszkodó anyukákkal és egy  nyugdíjas házaspárral találkoztunk. Elmondták, hogy bizony ráférne már egy kis felújítás a közel 10 éve épült játszótérre. Cserélni kellene a homokot, még több fára, vagy egy a nagy melegben árnyékot adó kifeszített ponyvára lenne szükség, mert féltik gyermekeiket a napszúrástól. Az idős házaspár elmondta, hogy a játszótér mellett lévő dombok közt kiálló fatuskók, és egyenetlen talajviszonyok miatt több arra kerékpározó és szánkózó gyermeket ért már baleset, bár az önkormányzat ismeri a helyzetet, évek óta nem történik semmi.

Fehér Gábor képviselő úr véleménye szerint,  több odafigyeléssel, rendszeres jelenléttel, és a jelenleginél sokkal hatékonyabb a megoldásokat szorgalmazó érdekérvényesítéssel, a problémák mind megoldhatóak lennének.

Bár jelenleg nem ő képviseli a lakótelepieket a helyi testületben, mindent megtesz azért, hogy a lakók minél otthonosabban komfortosabban érezzék magukat szűkebb és tágabb környezetükben.

ughyLefele_közpénz.jpg

A XVIII. kerületi önkormányzat közel tíz milliókat vesz ki a lőrinci és imrei emberek zsebéből - állítják a demokratikus ellenzék helyi politikusai, akik a városvezetés sikerpropagandájának azonnali leállítását követelik. A demokratikus pártok szerint a polgárok beleegyezése nélkül folytatott kampány a mai napon vált végleg tarthatatlanná, amikor az elnöki bejelentést követően hivatalosan is megkezdődött a helyhatósági választás kampánya. Ez pedig pártok és nem önkormányzatok versenyéről szól, emelte ki Kunhalmi Ágnes és Szaniszló Sándor (szocialista politikusok, akik a sikerpropaganda azonnali leállítását és az önfényezésre elköltött összegek azonnali visszafizetését követelik.

Teleragasztott 50-es villamos, óriásplakátok tucatja, minden postaládába eljutó szórólapok és egyéb kiadványok - néhány napja egyebek mellett ezzel tette egyértelművé Ughy Attila polgármester és az önkormányzat jelenlegi vezetése, hogy közpénzből kezdik meg a Fidesz helyi választási kampányát, jóval azelőtt, hogy a köztársasági elnök megadná a "zöld jelzést" a szavazatokért küzdő politikai pártoknak. A helyi ellenzék szerint immár a legnagyobb csúsztatással sem nevezhető "lakossági tájékoztatásnak" a nyilvánvaló pártreklám, hiszen hivatalosan megkezdődött a választók bizalmáért folyó versengés, így az egyébként igencsak kétes igazságtartalmú melldöngető üzeneteket a kerületet irányító pártszövetségnek, nem pedig az önkormányzatnak kellene fizetnie. Médiapiaci szakértők szerint a közpénzen folytatott kampány összköltsége egyébként mindent beleértve akár a több több tízmillió forintot is elérheti, amelyet közvetve a kerületi lakosoknak kell megfizetniük.

A felháborító sikerpropaganda finanszírozási hátterének kiderítése érdekében a szocialisták önkormányzati képviselőcsoportjának nevében Kőrös Péter frakcióvezető közérdekű adatigénylési kérelemmel fordult a kerület jegyzőjéhez. A politikus facebook oldalán közzétett bejegyzéséből azonban kiderül, a kerület vezetése titkolja, mennyit költött a kerületi adófizetők pénzéből a Fidesz kampányára.  Kőrös Péter szerkesztőségünk megkeresésére közölte, amennyiben nem kap megnyugtató válaszokat és az önkormányzati pártkampány továbbra is folytatódik, akkor feljelentést tesz.

 

 

SÜTŐ.jpg

Eddig sem a pártatlan és pontos tájékoztatásáról volt híres kerületünk újságja, a Városkép. Ezúttal arról adott ismételten tanúbizonyságot, hogy a lapot szerkesztők azt sem tudják mi történik a kerületben.

A múlt hét végén postaládákba került lapszám bizonyítja, hogy a lap előállításában közreműködők be sem teszik a lábukat a kerületbe. Lakossági fórumok, és az országos sajtóban is visszatérő téma a kerületünkben, a felcsúti oligarcha Mészáros Lőrinc által végzett csatornázás szervezetlensége, a közlekedési káosz és a tájékoztatás teljes hiánya. A szerkesztőség úgy gondolta, most egy huszáros vágással megmenti a helyzetet.

Meg is jelent egy részletes közlekedésváltozási anyag, Íme:

csatorna városkép.JPG

A lap állításával szemben a helyzet azonban egészen más. Az ominózus lapszám postaládába kerülésének napján befejeződött a Petőfi utca csatornázása, és útburkolat helyreállítása, visszaállt a korábbi közlekedési rend. Ezzel szemben az ugyanaznap megjelent tájékoztatóból az olvasó megtudhatja, hogy ugyanitt megkezdődik, és augusztusban is tart a csatornázás, és térképen is látható a változás.

A Sütő-Nagy Zsolt fideszes pártkatona által szerkesztett lap ismét bebizonyította hogy semmire sem becsüli olvasóit. Aggódnia nem kell! A Helyi Témától igazolt főszerkesztő ezért a gánymunkáért havonta fél millió (!!!!) forintot kap. Talán nem túl nagy kérés, hogy ennyi pénzért legalább hetente egyszer illene ellátogatni a kerületbe! Ha így tenne a főszerkesztő, biztos észrevenné a változásokat!

 

IMG_20140524_182442.jpgSzázszámra érkeznek a lakossági észrevételek a XVIII. kerületi közmű építésekkel kapcsolatban, segítség nyújtás helyett azonban a fideszes vezetők lerázzák magukról az embereket. Szaniszló Sándor, szocialista polgármester jelölt a napokban bejelentette, hogy ellenzéki ügyfélszolgálatot indítanak, a beérkező panaszokat pedig napi rendszerességgel egy külön mellékletben megküldik az illetékesek számára. A szocialisták a 291-5968 számon várják minden hétköznap a bejelentéseket. Az első hibalisták kézbesítése meg is történt:

Budapest, XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Ughy Attila polgármester részére

Tisztelt Polgármester Úr!

A Kerületünkben folyó csatornázási munkálatokkal kapcsolatban napi rendszerességgel érkeznek lakossági panaszok, a jogos igények kezeletlensége mára kritikus méreteket öltött. Az emberek elmondása szerint, az Ön által vezetett hivatal dacára annak, hogy a közmű építések területén tapasztalható fejetlenség indokolatlanul megnehezíti a helyi lakosság normális életvitelét nem foglalkozik a beadványaikkal, sőt számos alkalommal lekezelő módon utasították vissza a segítség kéréseket!

A helyzet tarthatatlanságára tekintettel Önök helyett létrehoztunk egy ügyfélszolgálati irodát, ahol összegyűjtjük és az illetékesek számára azonnali intézkedésre tovább adjuk a lakossági panaszokat. Ennek megfelelően kérem, hogy a mellékelt lista alapján utasítsa a munkatársait a problémás utcaszakaszok felkeresésére és rendelje el az útfelület, illetve ahol indokolt a járda szakszerű helyreállítását.

Egyúttal kérem, hogy az ügyben hozott intézkedéseiről a törvényes határidőn belül értesíteni szíveskedjen.

Tisztelettel:

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő

2014-06-13-1107.jpgTovábbra sincs szerencséjük a pestszentimreieknek a dúlással, amit csatornázásnak nevezve a felcsúti polgármester emberei követnek el a kertvárosban. A szakszerűség legelemibb szintjét is alulmúló felfordulás okozott már markolóval menet közben lezúzott BKV buszt, vízszivárgás miatt hónapokon át váltakozva beomló és újra betemetett aknákat, az utcában hátrahagyott lerobbant traktort, a girbe-gurbára sikeredett csatorna fedeleket tucatjait nem is említve.

A mai napon a Podhorszky utca lakóit érte utol a balsors, ahol a gépkezelőnek egy jól célzott markolással sikerült a vízvezeték egy darabját is felszínre hoznia az utcában. A hírek szerint szerencsés esetben még az éjjel helyreállhat a vízszolgáltatás, ha mégsem akkor pénteken. Konkrét értesítést arról, hogy mi várható az ügyben nem kapott senki sem, de lassan ezt már megszokják a környékbeliek.

Mellesleg a kerület fideszes főnökei éppen Erdélyben mulatoznak, így nem is nagyon van illetékes vezető, aki intézkedhetne - már, ha lenne ilyen szándék. 

2014 München-Roding VÁLOGATOTT1.jpgIsmét Németországban járt a XVIII. kerületi Liederschatz kórus Sajnos  Fideszes városvezetőink már nem túl szívesen látott vendégek német testvér városunkban Rodingban, ugyanakkor  a civil kapcsolatok tovább erősödnek. Nagy érdeme van ebben Lelkes Gáborné Hajninak (volt rodingi kapcsolattartó), mert most is önzetlenül vállalt oroszlánrészt  a turné megszervezésében.  A Németszármazású Polgárok Egyesületének idén nyolc éves kórusa már harmadszor utazhatott Bajorországba fellépésre és ez alkalommal két különböző városba is. 

Az utazás igen emlékezetes marad a kórusnak, hiszen első fellépésük 2014. július 10-én, a nevezetes müncheni Hofbräuhaus cimertermében volt, a müncheni Bajor-Magyar Fórum ez évi közgyűlése alkalmával rendezett ünnepségen. Műsoruk a közismert bajor köszöntővel indult: „Wir wünschen dir viel segen” énekelte a kórus, majd öt hangulatos, magyarországi német népdalt adtak elő, végül pedig a „Tief drin in Böhmerwald” és a „So lang der alte Peter” Münchenben népszerű dallamai következtek. Ezeket a közönség már a kórussal együtt énekelte. Műsoruk után két magyar népdal is elhangzott, melyeket Dr. Hollósi Mihály, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnöke klarinéton és Balogh József tárogatón kísért.
A következő nap viszont már egészen más jellegű zenedarabokat kellett előadnia a kórusnak, hiszen a XVIII. kerület testvérvárosába, Rodingba utaztak tovább, ahol templomi koncerten léptek fel. A helyi Vokalensemble Hubert Velten kórus vezetőjének, Holger Kruschina atyának a meghívására, 2014. július 11-én este közös koncertet adtak a megkapó szépségű Heilbrünnlkirche-ben. A Liederschatz kórus, a német nemzetiségi hagyományőrzés keretén belül, 2010 karácsonya óta kezdte repertoárjába venni az egyházi dalokat és ma már több mint 70 dal közül tudnak válogatni a különböző egyházi ünnepekre. A koncert végén a vendéglátó férfikórussal közösen előadott ének csodálatos élmény volt a nagy többségében nők alkotta kórus számára. A közös éneket a Liederschatz kórus vezetőjének, Nagyné dr. Szabó Zsuzsannának kellett kiválasztani és Franz Schubert Zum Sanctus című négyszólamú műve jó választásnak bizonyult. A koncert után közösen elfogyasztott vacsora alkalmával, mintegy felelgetve egymásnak, sok szép német dal elhangzott még, többet pedig, mindnyájuk nagy örömére, közösen is énekeltek.

Kattintásra galéria nyílik.