putin_1409644169.jpg_635x417

                                már megint az a fránya villámháború ...

Az Alacskai út mentén,a régi Almáskertek területe idén különösen elhanyagolt. Az embernyi gyomok láttán az utolsó, ami az ember eszébe jut, hogy ennek nem is egy, hanem számtalan gondatlan tulajdonosa van. 

alacs1.jpg

Az önkormányzat hatósági ügyekért felelős vezetése és apparátusa sajnos idén sincs a helyzet magaslatán, így fordulhat elő ismételten a szándékos mulasztás. A kerületi ügyekért felelős vezetéssel, és helyben űlő, lelkiismeretes hivatalnokokkal nyilvánvalóan nem fordulhatna elő hasonló eset az elkövetkező években, de ehhez a jelenlegi fideszes vezetés nem maradhat a helyén.

alacs2.jpg

meglepetés_15.jpg

Sutyiban, közel 30 ezer forinttal növelte egy kétgyermekes család évi iskoláztatási költségeit az önkormányzat, amikor előzetes tájékoztatás nélkül 15 százalékkal emelte meg a közétkeztetési díjakat. 

Brutális áremeléssel kezdődött a tanév.

Több tucat szülőtől kaptunk felháborodott levelet. Ezek minden esetben arról szólnak, hogy az önkormányzat vezetése 15 százalékos menza áremeléssel kezdte a 2014-2015-ös tanévet. A levelekből kiderül, hogy a kerületi iskolákba járó gyermekek szülei előzetesen semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy szeptember elsejétől, a hivatalos inflációs adatokat sokszorosan meghaladó mértékben emeli meg a Fidesz-KDNP által vezetett önkormányzat a közétkeztetésért fizetendő térítési díjat.

8200-ról 9600-ra.

Tavaly, a napi háromszori étkezésért 8235 forintot kellett havonta a gyermek után fizetni. Idén szeptember elsejétől 9592 forint ugyan ezen szolgáltatásnak a térítési díja. A jelentős áremelést semmi nem indokolja, hisz a KSH adatok és a kormányzati sikerkommunikáció is az inláció történelmi mélypontjáról beszélnek. A mostani emelés évente mintegy 120 millió forinttal terheli meg a kerületi szülők és az önkormányzat kiadásait.

Az önkormányzati média hallgat

Diszkréten hallgat az áremelésről a fideszes pártpropaganda kiadvánnyá züllesztett kerületi média is. A Sütő-Nagy Zsolt által szerkesztett Városkép újság legfrissebb száma címlapon hirdeti, hogy meglepetéssel kezdődik a tanév. A cikkből természetesen nem derül ki, hogy valójában áremelésre gondoltak. Nem találjuk az áremelés bejelentésének nyomát a szolgáltatást végző Eurest Kft. honlapján sem.

meglepi.JPG

 

 

Több százan jöttek össze vasárnap a Szaniszló Sándor, baloldali polgármester-jelölt által összehívott Meki búcsúztatóra. Kerületi fiatalok százai adták aláírásukat, kérve a vállalat országos vezetését, hogy gondolja újra az Üllői úti üzlet bezárásának tervét. Ugyan erre kevés esély van, az aláírás kezdeményezői abban bíznak, hogy a multinacionális cég vezetése felüvizsgálja korábbi döntését, és tovább üzemelteti a XVIII. kerületi fiatalok utolsó igényes találkozó helyét. Szaniszló szerint ehhez minden segítséget meg kell adnia az önkormányzatnak, hisz 28 kerületi munkahelyről van szó, továbbá a gyorsétterem jelentős számú potenciális vásárlót jelentett a környékbeli üzleteknek is. Véleménye szerint ideális esetben működni kellene hazai tulajdonban lévő, a magyar kultúrát jobban képviselő, egészségesebb ételeket biztosító gyorsétteremláncnak is, de amíg  honfitársaink százezrei kényszerülnek külföldre megfelelő munkahely híjján, addig minden munkahelyet, minden vállalkozást meg kell becsülni.

meki3.jpg

A pofátlanság csúcsa

Az önkormányzat minden bizonnyal hónapok óta tud a várható bezárásról, és a több, mint kéttucatnyi kerületi munkahely elvesztéséről. Ezidáig mégsem történt semmi annak érdekében, hogy a mindenki számára nyílvánvaló gazdasági lecsúszás ellen tegyenek valamit (mint ismert ebben a ciklusban a fideszes vezetés súlyosan megemelte a helyi adókat). Ahogy Ughy Attila polgármester korábban nem tett semmit a Malév, a Lőrinci Hengermű vagy a kerületi bankfiókok és kereskedelmi egységek megszüntetése ellen, úgy nem tartják fontosnak az Üllői út mentén sorba bezáró vállalkozások megmentését sem.

Pató Pál utódai nemcsak a kerületi munkahelyektől búcsúznak laza hanyagsággal, de képesek gondtalanul szemlélni a szeméttel és gazzal benőtt környező utcákat is. Ahogy a szemétnek nem sikerült sosem gazdát találni, úgy a kerületi munkahelyek megtartásának sem volt gazdája négy évig.

meki2.jpg

 

meki1.jpg

A jeles alkalomból zendítsünk valami kevésbé vidám dalra: 

IMG_6546_2.JPGAz Ughy Attila vezette fideszes önkormányzat különös ajándékkal kedveskedett a parlagfű allergiában szenvedőknek. 

Ughy Attila döntése értelmében folytatódott a fideszes vezetés Street Art programsorozata. A félig összedőlt Üllői úti épületekből, gazzal benőtt iskolateremből, a Mészáros Lőrinc-féle unorthodox forgalomcsillapítási darabokból  álló sorozat újabb impozáns, a kerület valós életét híven bemutató látványossággal bővült. A kompozíció címe: Az ember meghajol a természet előtt, azaz a parlagfű diadala. A természeti alkotás emléket állít a gyomnövények szívósságának és az ember hiábavaló küzdelmének.

Az alkotás mögött álló mecénások, akik aktív hanyagságukkal tették lehetővé a mű létrejöttét úgy fogalmaztak: "Minek együnk, ha úgyis éhesek leszünk? Ugye, na ugye?", utalva a természet megújulási képességére.

 Tényleg, Banyár és Werner uraknak nem járna egy Pro Urbe díj?

Köszönet Fehér Gábor képviselő jelöltnek, aki a választókerületében lakók jelzését a parlagfű tenyészetről eljuttatta nekünk, miután a " (jókezekben)Városgazdának" hiába jelezte többször is a problémát.


 

mc an2 ancsa kicsi.jpgAz iskolakezdéssel egyidőben, szeptember elsejével bezárják az utolsó pestlőrinci gyorséttermet a Lőrinc Centernél lévő Mc Donald's-ot. A csaknem húsz éves, piros repülős vendéglátó hely sok ezer kerületi fiatal számára szerzett korábban feledhetetlen élményeket, hiszen az AN2-es repülő gyermekbaráttá átalakított belseje egyedülálló terepe volt a szülinapi zsúroknak.

Néhány évvel ezelőtt már bezárt a Lőrinc Centerben lévő Pizza Hut is, de ez a döntés igazi nagy csapást jelent a környék számára, mivel az étterem a kerület legnépszerűbb találkozási pontja, egyaránt kedvelt a fiatalok, a családok és az üzleti megbeszélést szervezők számára is. Az Üllői útnak ezt a részét eddig kevésbé sújtotta a kerület központjában tapasztalható elkeserítő hanyatlás, az egyik legnagyobb kereskedelmi egység mostani kiesésével viszont a dolgok bizonyosan rossz irányt fognak venni. Úgy tudjuk a Lőrinc Centerben lévő papírüzlet napjai is meg vannak számlálva, az üzemeltetők elmondása szerint félévente mennek tönkre a kerületi kereskedők, új bérlőket találni pedig egyre nehezebb.

Bár a kapcsolatfelvétel megtörtént a XVIII. kerületi önkormányzat továbbra sem látja elérkezettnek az időt arra, hogy közbelépjen a helyi kiskereskedők megmentése érdekében. A napról napra élő boltosok elmondása szerint már az is sokat segítene, ha a nehéz helyzetre tekintettel a fideszes elöljáróság csökkentené a rájuk nehezedő építmény és telekadókat, vagy támogatást adna a kerületi munkahelyet teremtő vállalkozások számára. Sokan abban bíztak, hogy a közelgő választások majd fogékonyabbá teszik a helyi hatalom képviselőit a kéréseik meghallgatásában, de csalódniuk kellett. Mivel újabb gyorsétterem üzemeltető megjelenése az önkormányzat segítő készségének a hiányában szinte bizonyosan kizárt, hamarosan birtokba veszi az enyészet a piros repülőt és annak a környékét is.

2014-08-28-1352[1].jpgSaját ismételt megválasztásán túl mintha semmi sem érdekelné a XVIII. kerület fideszes vezetését. A nemtörődömség mintaiskolája lehetne a néhány éve még élettel teli Üllői út, ahol minden bank fiókot nyitott, de a négyszáznál is több üzlet között voltak könyvesboltok, szolárium, motoros bolt, lovas kellékek, kozmetika, utazási iroda és kínai étterem is.

Azóta nagyot fordult a világ, mára a legértékesebb önkormányzati tulajdonú üzletekből a fideszes vezetés pártirodákat nyitott, kamu ügyfélszolgálatokat létesített, vagy nemes egyszerűséggel az enyészetre és a vele járó porra és koszra bízta a néhány éve még évi kétszázmilliós nyereséget hozó helyiségeket.

Hogy még nagyobb legyen a baj, azokban a bérleményekben, ahol még kitartott a kereskedő a Városgazda rendszeresen messze inflációt meghaladó bérleti díjakat vetett ki, ami oda vezetett, hogy tavaly decemberben a kerület legnagyobb drogériája, a DM üzemeltetője is vette a kalapját, pedig a hírek szerint egy időben kifejezetten jó kapcsolatban állt Ughy Attila polgármesterrel.