2011. feb 14.

Hova kerülnek a középiskolák?

írta: Lmagazin
Hova kerülnek a középiskolák?

 

A Fővárosi Közgyűlés januári ülésén Tarlós István főpolgármester kifakadt, amiért a kerületek többsége kezdeményezi a fenntartásukban lévő középiskolák főváros számára történő átadását. Tudvalevő, hogy a kerületek jelentős támogatásban részesítik a tanintézményeiket, mivel az állami normatíva sok esetben a felét sem fedezi a pedagógiai programok költségeinek.
További, városi szinten mintegy négyszázmillió forintnyi pluszkiadást okoz az, hogy a Pest megyei tanulók jelentős része is itt folytatja a tanulmányait, ami után a megyei önkormányzat nem hajlandó megtéríteni a fővárosi kerületek vidéki diákokra jutó kiadásait.
A főpolgármester felhívta a kerületi vezetők figyelmét arra, hogy nem tudja garantálni az átadott középiskolák fennmaradását és a pedagógiai programok emelt szintű megtartását sem. Ez a lépés azt jelentené, hogy ezernél is több pedagógus állása kerülne veszélybe, miközben a diákokat szétszórnák a főváros különböző pontjain megmaradó középiskolák között.

Kerületünkben budapesti mércével mérve is élenjár a középiskolai oktatás. Pestszentlőrinci fenntartású a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Vörösmarty Gimnázium, a Hunyadi Mátyás Gimnázium, a Pestszentlőrinc- Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központja. Az önkormányzat évtizedes hagyományainak megfelelően éves szinten százmillió forintot is meghaladó mértékben támogatja a helyi oktatást. Könnyű belátni, amennyiben egy hasonló kezdeményezésre középiskoláink átkerülnének a főváros kezelésébe, minimálisra csökkenne az intézmények fennmaradási esélye, hiszen egyfelől a meglévő fővárosi iskolák jelentős diákhiánnyal küzdenek, másfelől, ha megszűnésekről kell dönteni, minden bizonnyal a fennmaradással a belvárosi intézményeket részesítenék előnyben.

A témában két kérdéssel is megkerestük a kerület polgármesterét Ughy Attilát.
-Miután több kerületben is gondolkodnak, hogy középiskoláikat fővárosi fenntartásba adják át, van-e ilyen elképzelés a XVIII. kerületben?

-Jelenleg egyetlen középiskola fenntartásának átadásáról sincs tárgyalás  a Fővárosi Önkormányzattal.

-Tudomásunk szerint, a Hunyadi Gimnáziumot fel kellene újítani. A probléma már évek óta fenn áll, ám sajnos, hiába lobbizott a kerület is évek óta az ügyben, nem sikerült eredményt elérni. Esetleg van-e valamilyen elképzelés, hogy előbb-utóbb az oktatási intézmény megújulhat? Lesz-e a kormányzatnak erre pénze? Ön személy szerint tud-e lobbizni ebben az ügyben?

 

Az Új Széchenyi Tervnek az energetikai megtakarítások ösztönzésére vonatkozó része napokban látott napvilágot. Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy ennek a tervnek a keretein belül sikerülhet-e az elmaradt felújításokat elvégezni.

Szólj hozzá