2011. ápr 13.

Egymilliárdba kerülhet az átnevezés

írta: Lmagazin
Egymilliárdba kerülhet az átnevezés

 

Nem kizárt, hogy az egymilliárd forintot is eléri a Ferihegyi repülőtér átnevezésének a költsége, írja a nepszava.hu. A döntés miatt le kell cserélni a közúti jelzőtáblákat, a BKV-nak és a MÁV-nak is át kell írnia a megállók nevét. Emellett a főváros által az idei kulturális rendezvényekről közreadott kiadványokon is át kellene írni a reptér elnevezését. Úgy tudjuk: csupán a Ferihegy felirat eltávolítása a terminálokról kétmillió forintjába került a Budapest Airport Zrt.-nek.

Akár egymilliárd forintba is kerülhet, hogy a Fidesz-kormány Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér névre keresztelte át a Ferihegyi repteret - nyilatkozta lapunknak Szaniszló Sándor. A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságágának az elnöke elmondta: a döntés miatt le kell cserélni a közúti jelzőtáblákat, a BKV-nak és a MÁV-nak is át kell írnia a megállók nevét.( Egy-egy tábla nettó ára megközelítőleg 6500 forint.) 
Ám erre a célra anyagi helyzetük miatt nem képeztek pénzügyi tartalékot ezek a társaságok. Ugyanakkor a főváros által az idei kulturális rendezvényekről közreadott kiadványokon is jelentős költséggel át kellene írni a reptér nevét. Erre pedig már sok esetben nincs is mód, mert a legtöbb tájékoztató füzet még az év elején elkészült. Hasonló a helyzet a magán utazási irodák esetében is, a legtöbb cégnek tetemes költségei merülnek fel a prospektusaik újbóli kinyomtatása miatt.

Úgy tudjuk: csupán a Ferihegy felirat eltávolítása a terminálokról kétmillió forintjába került a Budapest Airport Zrt.-nek. Az új névtábla legyártatása pedig még hátra van, így annak költségeit egyelőre nem tudták megmondani a nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságnál. A BA Zrt.-nek a feliratok cseréjén kívül meg kell újítania a cégbejegyzést is. Ugyancsak változtatásokra lesz szükség számos szerződés esetében is, de mint a Népszava megtudta, ezeket a megállapodások lejártakor újítja majd meg a cég. Ezzel is igyekszik a társaság takarékoskodni.

Szaniszló Sándor szerint amellett, hogy indokolatlan kiadásokkal jár a budapesti repülőtér átnevezése, még méltatlan körülmények között is történt meg. A kormány részéről ugyanis senki nem egyeztetett például a reptér melletti kerületek lakosságával, holott a légikikötő mellett élők ezer szállal kötődnek a létesítményhez. A repülőtéren dolgozó mintegy 2500 alkalmazott háromnegyede ezekből a kerületekből kerül ki.

Ennek az átnevezési akciónak a lebonyolítása jól példázza, hogy a Fidesz-kabinet mennyire semmibe veszi a polgárokat - jelentette ki a bizottsági elnök. Aki megjegyezte, a jelenlegi kormányzat iskolákat, közintézményeket zárat be forráshiányra hivatkozva, miközben a felesleges presztízs célokra százmilliókat költ.
A szocialista politikus úgy véli: teljesen felesleges volt a légikikötő nevének a megváltoztatása, miután az emberek döntő hányada továbbra is Ferihegyi reptérként fogja emlegetni a létesítményt.
Szaniszló Sándor úgy fogalmazott: az üggyel kapcsolatban egyetlen pozitívum, hogy a nemzetközi polgári repülőszövetségnél a volt Ferihegyi Repülőtér kódja továbbra is a megszokott BUD marad. Így az Orbán-kabinet elhamarkodott döntése nem okoz bonyodalmat a nemzetközi légiforgalomban.
Emlékezetes: a tárcaközi földrajzinév-bizottság - amely a hasonló átnevezésekben illetékes - ellenjavaslatot tett: a bizottság tagjai szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy lett volna a megfelelőbb elnevezés. Ám ellenszegülése miatt indoklás nélkül felmentették tisztségéből Dutkó Andrást, a bizottság vezetőjét.
 
 
 
 
 
 
 forrás: nepszava.hu

 

Szólj hozzá

fidesz ferihegy ughy pestszentlőrinc pestszentimre