2012. sze 11.

11 éve dőltek le a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyai

írta: Lmagazin
11 éve dőltek le a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyai

9/11. Sajnos egy tragédia árnyékolja be ezt a dátumot. 2001-ben terrortámadás következtében megsemmisült a világ egyik legmagasabb épülete. Két eltérített utasszállító csapódott a New York-i World Trade Center ikertornyaiba, amelyek később összeomlottak. Egy harmadik repülő az Amerikai Védelmi Minisztérium székházába, vagyis a Pentagonba csapódott. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták. A lezuhanástól azonban már nem tudták megmenteni, így a repülő Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. Hivatalos adatok szerint 2819-en haltak meg.

1881-ben ezen a napon született Asta Nielsen dán színésznő. A némafilm korszak ünnepelt sztárjaként emlegetik, na és a filmtörténet első szex bálványaként.

41 évvel ezelőtt halt meg Moszkvában Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet-orosz politikus, párt és állami vezető. Nagy szerepe volt a sztálinizmus bűneinek leleplezésében.

1972-ben fejeződött be a 20. újkori Nyári Olimpia Münchenben. Az ötkarikás játékok két fontos történés miatt maradtak örökké emlékezetesek. Sajnos ismét egy terrorcselekményt kell megemlíteni: az olimpia alatt palesztin terroristák 11 izraeli sportolót meggyilkoltak. A játékokat azonban megtartották végig. Mi magyarok pedig itt nyertük el századik olimpiai bajnoki címünket, dr. Hegedűs Csaba birkózónak köszönhetően.

És 28 éve történt, hogy az amerikai énekes-dalszerző, Bruce Springsteen új rekordot állított fel. A Philadelphia Spectrum-ban ugyanis 16 ezer néző előtt adott koncertet.

Ha már Bruce Springsteen, akkor szóljon tőle a Burn to Run című dal, élőben! Tombolásra fel! J

Szólj hozzá