2011. feb 14.

XXI. század- Budapest

írta: Lmagazin
XXI. század- Budapest

A XVIII. kerületi Teleki utca sarkán áll egy ház, amelynek egyik önkormányzati tulajdonú lakásában lassan öt éve él egy család. De milyen körülmények között? A falról hullik a vakolat, a lakás alulról és felülről is ázik. Mit lehet tenni? Lehet ilyen körülmények között élni?
(a képünk illusztráció)
                                                
- Krízis alapon kaptuk meg ezt a 24 négyzetméteres lakást még 2006 szeptemberében. Ez az áldatlan állapot közel másfél éve van. Volt, amikor a plafonról, illetve a falról is leesett a vakolat a konyhában. Akkor toldoztuk-foldoztuk- mesélte Botár Stefánia, aki 2006-ban kisebbik lányával és élettársával költözött be. Azóta hazaköltözött a nagyobbik lány, és tavaly augusztusban megszületett az unoka is.
-Amikor beköltöztek, akkor már milyen állapotban volt a lakás?
- Mi festettük ki, amikor ideköltöztünk, sőt igyekeztünk folyamatosan szépítgetni ezt a kis lakást.
Az azóta eltelt időszak folyamán mára a villanyt már nem tudjuk használni a konyhában, mert a vezetékek teljesen meghibásodtak, beáztak, életveszélyes lenne felkapcsolni a lámpát. Régen parketta volt a földön, ami felpúposodott, mi tettünk le új padlót, de az is már felázik rendesen.
Miután én tüdőbeteg vagyok, a nagyobbik lányom pedig vesebeteg, ilyen körülmények között az egészségi állapotunk csak romlik.
-Hova fordultak ez alatt az idő alatt a problémájukkal?
- A Vagyonkezelőhöz, a Lakásügyi Osztályhoz, a Műszaki Irodához.  A Műszaki Irodától nemrég kaptunk választ, hogy majd értesítik a Vagyonkezelőt, és majd ők kijönnek. A Vagyonkezelő munkatársa ki is jött, de azóta semmi nem történt. Ők azt mondták, hogy ez egy áldatlan állapot, és hogy ők megteszik a szükséges lépéseket, de hogy mikor ? ....A Vagyonkezelő szerint egyértelműen a felső szomszédnál valami szétment és attól ázunk, de hogy hol, honnan?... Miután alulról is ázunk, így ezzel a házzal maximum annyit lehetne tenni, hogy lebontani és újat építeni a helyére.
-Hogy férnek itt el a szoba-konyhás, fürdőszobás lakásban?
-A lányai az unokámmal a kihúzható ágyon-, míg mi a másik ágyon alszunk.
-Mennyi lakbért fizetnek?
-6240 forintot, most el vagyunk maradva, de fizetünk. Eddig 11 ezer forint volt, de mivel a vízdíjat külön fizetjük, így most ennyi.
-Mennyi a lakás rezsije? Drága a fűtés?
-Kályhában fával fűtünk a XXI. században Budapest közepén. Ám a kályha csak a szobát melegíti be, a fürdőszobában jégverem van szinte. Emellett fizetjük a villanyszámlát- úgy 8-10 ezer forintot havonta úgy, hogy a konyhában nem lehet most bekapcsolni a lámpát. A főzéshez pedig palackos gázt használunk. Lehetne villanyt használni, de akkor még több lenne a rezsi- tette hozzá az elhangzottakhoz Pupos Géza, Botár Stefánia élettársa. Mi amit csak lehet próbálunk megtenni, hogy élhetőbb körülmények között lehessünk, de ez a dohos, vizes, penészes levegő csak árt mindannyiunk egészségnek.
 
A kérdéssel kapcsolatban megkérdeztük Fehér Gábort, az önkormányzat Népjóléti Bizottságának tagját, az Szociális és Lakásügyi Bizottság korábbi elnökét, aki elmondta, hogy szakmai érveik és javaslatuk ellenére a fideszes többség megszüntette azt a korábban jól működő krízis munkacsoportot, amely ezt megelőzően valamennyi krízishelyzetben lévő család ügyét külön-külön megvizsgálva tett javaslatokat az ilyen tragikus helyzetek elkerülése érdekében.
Szólj hozzá

fidesz csomó tamás szociális érzék pestszentlőrinc pestszentimre; vagyon 18 zrt