2017. ápr 06.

Óriási erdőírtások jönnek

írta: Lmagazin
Óriási erdőírtások jönnek

tarvagas.jpgHúsvétig a fideszes többség elfogadhatja az erdőtörvény módosítását, az új jogszabály alapján több erdőt érinthet a tarvágás, és tönkre mehetnek az eddig fokozottan védetti erdőségek is – írta meg a Magyar Nemzet. Az erdőkről szóló törvény tervezett módosítását közös nyilatkozatban bírálta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország is.

A Magyar Nemzetnek Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője elmondta, hogy tervezet egyik legkritikusabb pontja, hogy csökkenne a folyamatosan erdővel borított területek aránya.

A törvény az állami erdőgazdaságok esetében előírja, hogy mekkora területen nem szabad tarvágást végezni, ezen lazítana az új szabályozás. Gálhidy szerint a törvény elfogadásával 30 ezer hektáron végezhetnek majd ismét tarvágást, olyan területeken, ahol eddig nem volt szabad. Sőt: a folyamatos erdőborítást úgynevezett „átmeneti üzemmóddal” is biztosítani lehet, tehát egy-egy erdőt kisebb méretű tarvágásokkal lehet felszabdalni, az új törvény szerint egy ilyen terület mégis „folyamatosan erdővel borítottnak” minősül majd.

Budapest XVIII. kerületének a közepén található az 500 hektárt elfoglaló Péterhalmi erdő, amely a sokszor éles lakossági tiltakozások ellenére már eddig sem mentesült a méretes tarvágásoktól. Az önkormányzat két évtizede próbálja saját kezelésbe venni az erdőt, amelynek a szabadidős és sportcélú fejlesztéseire az évek során százmilliókat költött, de a Pilisi parkerdő ellenállásán rendszeresen elbukott a szándékuk. Így a minden évben ismétlődő faírtás megakadályozására sem volt a helyi hatóságnak eszköze. Ha az előkészített törvényjavaslat átmegy, előtérbe kerülnek a fakitermeléshez kötődő gazdasági érdekek, így az eddigiekhez mérten is nagyobb területeket fognak a Péterhalmi erdőből letarolni a lánctalpas buldózerek.

A hírek hallatán több XVIII. kerületi civil szervezet jelezte, hogy Kucsák László, helyben megválasztott országgyűlési képviselőhöz fordul a törvénytervezet megakadályozását kérve.

 

Szólj hozzá

fidesz felelőtlenség pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló péterhalmi erdő