2011. feb 15.

170 család karácsonyát mérgezte meg Ughy Attila felmondó levele

írta: Lmagazin
170 család karácsonyát mérgezte meg Ughy Attila felmondó levele

 

Kerületünk életében nagyon régre visszanyúló hagyomány, hogy jelentős létszámban veszi igénybe a közmunkások segítségét. Ennek az együttműködésnek számos előnye volt ez idáig. Egyrészt, akik munkát kaptak ebben a programban, tisztességes munkával gondoskodhattak saját maguk és családjuk megélhetéséről.
 
Nem segélyből kellett tengetniük napjaikat. A másik oldalról, az önkormányzati intézmények mindennapjaiban is jelentősen kivették részüket, hiszen találkozhattunk velük szinte minden iskolában, a szociális intézményekben vagy akár a művelődési házakban.
 
Az önkormányzat hivatalos lapjának októberi száma az új polgármesterrel készült interjút közli címlapján. Ebben Ughy Attila többek között a következőt nyilatkozta:
„…A gazdaságpolitika gyökeresen megváltozik, mert mindenben a kerületi igényeket helyezzük középpontba. Ebből következik, hogy erősítjük a kerületi vállalkozásokat, rajtuk keresztül pedig új munkahelyeket teremtünk… A polgári szövetség nem a saját győzelmét tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy október 3-ai választás után minden kerületi lakos nyertesnek érezze magát. „
 
Bízva az új polgármester októberi nyilatkozatában minden érintettet megdöbbentett az a levél, amelyben Ughy Attila felmondta a korábban az önkormányzat és a Közmunka Egyesület között kötött szerződést. A helyzet különös pikantériája, hogy a levél megszületését megelőzően megtartott kerületi közmeghallgatáson kérdésre válaszolva Ughy Attila kifejezetten cáfolta azt az akkor már kerületszerte terjedő pletykát, amely a közmunkások elbocsátásáról szólt.
Az ügyben megkerestünk több érintettet. (A közmeghallgatás jegyzőkönyve az alábbi linkre kattintva olvasható. Ughy Attila kérdésre adott válasza a jegyzőkönyv 21. oldalán olvasható)
 
A kerületi intézmények részéről név nélkül nyilatkozva több forrásunk is elmondta, hogy az elbocsátás komolyan veszélyezteti az intézmények működőképességét, hisz az önkormányzat évek óta nem biztosít elég forrást az elegendő munkaerőhöz, így azokat közmunkásokkal pótolták. A felmondó levelet kapott munkavállalók értetlenül, és tanácstalanul állnak az események előtt, és legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy a döntés teljesen kilátástalan helyzetbe sodorta őket, és családjukat.
Az ügyben megkerestük Ughy Attila polgármester urat is, akitől azt kérdeztük, hogy az önkormányzat miként fog segíteni az így utcára került 170 emberen.
- Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a továbbiakban is igyekszik a jogszabályok adta pénzügyi kereteken belül lehetőséget biztosítani a közfoglalkoztatásra elsősorban a városüzemeltetés területén. A hatályos jogszabályok elsősorban a néhány hónapon át tartó napi négy órás munkavégzést támogatják, hiszen a cél az, hogy a munkavállalók ne essenek ki a munkaerő piacról, hanem mielőbb végleges megoldás szülessen az állandó foglalkoztatásukra. A közfoglalkoztatás tehát az az átmeneti megoldás, ami viszonylag rövid időre biztosítja a munka lehetőségét, ám a korábbiaknál jóval szélesebb kör számára. A kerületi közfoglalkoztatást az önkormányzati tulajdonban lévő Vagyon18 Zrt. városüzemeltetési divíziója szervezi remélhetően sokak megelégedésére. A korábban egy külső szervezetnek a közmunka program lebonyolításáért fizetett díj így a közfoglalkoztatásra közvetlenül fordítható- kaptuk a feltett kérdésre válaszként Ughy Attila polgármestertől.  
 
Az új vezetés a már hosszú ideje jól működő közfoglalkoztatási rendszert megtartotta volna és így munkát adott volna a kerületben élőknek, a könnyebb utat választotta azzal, hogy felszámolja a teljes rendszert.
-Nem törődnek azzal, hogy az ott dolgozókkal mi lesz, hogy miből fognak megélni, és miből tudják majd eltartani a családjukat.
Persze országosan sem rózsásabb a helyzet. A kormány egy tollvonással megszüntette az Út a munkához elnevezésű programot. Sőt, azokat, akik állástalanná váltak ezáltal, még abban is korlátozza, hogy csak az kaphat majd közülük ellátást, akinek rendezett a lakókörnyezete és legalább harminc napos munkaviszonya volt az elmúlt évben.

 

Szólj hozzá

fidesz hazugság megszorítások attila átverés gábor ughy nemtörődömség attila; pestszentlőrinc pestszentimre; megszorítások;