2011. ápr 20.

Veszteséges a Hunyadi? Valótlanságok, csúsztatások Hunyadi-ügyben II. rész.

írta: Lmagazin
Veszteséges a Hunyadi? Valótlanságok, csúsztatások Hunyadi-ügyben II.  rész.

Kerület szerte terjedő hír, miszerint amennyiben az Önkormányzat nem adja át a Hunyadi Gimnáziumot az Evangélikus Egyháznak, abban az esetben be kell zárni, mert nincs pénz a fenntartására. Ez a pletyka minden alapot nélkülöz, olyannyira. hogy a gimnázium évente mintegy 42 millió forint nyereséget eredményez a kerületnek.

 Szerkesztőségünk utána járt a számoknak. Az Önkormányzat 2010. évi beszámolójában olvasható központi normatív támogatás durván 3 milliárd 890 millió a kerületre vonatkozóan. Az ezért az iparűzési adóból kerületre jutó rész a normatív támogatás mintegy 1,7-szerese. Ennek eredményeként a kerület 2011. évi iparűzési adóból történő részesedése durván 6 milliárd 758 milliárd forint. (3890 millió szorozva 1,7-el)
 A Hunyadi Gimnázium normatív támogatása 2010. évben mintegy 139 millió forint. Az ez alapján kapott iparűzési adó több mint, 241 millió forint. Erre az összegre jön még rá a központi állami normatíva, ami 2011. évben 139 millió forint. Ugyanakkor a kerület 2011. évi költségvetésében durván 242 millió forintot fordít a Hunyadi Mátyás Gimnáziumra. Ebből kiderül, hogy a Gimnázium amennyiben pusztán a normatívákat vesszük figyelembe, akkor mintegy 140 millió forint eredményt termel a kerületnek.
Természetesen az így kapott összeg egy nagyon egyszerű arányosítás. Azonban amennyiben a számokat korrigáljuk, az iparűzési adó visszaosztási szabályrendszerében alkalmazott százalékokkal (jelen esetben durván 60%) abban az esetben az előző példában a Hunyadi Gimnázium 242 millió forintjának 60%-a jelenik meg, azaz 145 millió forint. Ehhez jön még a normatívaként kapott 139 millió forint, amely összesen 284 millió forintot tesz ki. Ha ebből kivonjuk az idei évben a gimnáziumra fordított összeget, akkor kiderül, hogy a Hunyadi Gimnáziumnak köszönhetően több, mint 42 millió forint marad a kerület kasszájában évente.
Mindezek fényében kijelenthető, hogy amennyiben az Önkormányzat a fenntartói jogokat átadja az egyháznak, abban az esetben a kerület éves vesztesége legalább 42 millió forint lesz.
A cikkben szereplő adatok mindegyike fellelhető az önkormányzat honlapján.
Szólj hozzá

hazugság átverés pestszentlőrinc pestszentimre hunyadi gimnázium