2011. máj 03.

Elutasított gyermekek

írta: Lmagazin
Elutasított gyermekek

Már az április 30-i beiratkozási határidő előtt is nyilvánvaló volt, hogy idén sem lesz feszültségektől mentes a bölcsődei és óvodai korba lépő gyermekek kerületi elhelyezése.

Néhány éve az akkori városvezetés látván a gyermekek számának növekedését, jelentős intézményfejlesztések elindításáról döntött, így valósulhatott meg egy új óvoda és gyermek háziorvosi rendelő Erzsébet-Bélatelepen, Alacskán a Bababirodalom bölcsőde, valamint a Halomi úton a Hétszínvirág óvoda jelentős bővítése. A helyi városvezetők kijárták az Attila utcai bölcsőde megépítésének sikeres pályázati elbírálását és tervbe vették a Bambi bölcsőde 20 férőhellyel való bővítését is.
Sajnálatos módon az Attila utcába tervezett 40 fős bölcsőde kivitelezésére beérkezett ajánlatok magasabbak lettek az előzetes kalkulációknál. Erre való hivatkozással a jelenlegi polgármester megszavaztatta a képviselőkkel a bölcsődéről való lemondást. A döntéssel elveszett 180 millió forint már odaítélt támogatás és a jellemző 20%-os létszám túltöltés miatt 48 kisgyermeknek nem lesz helye. A beruházás elárvult helyén jelen pillanatban egy lebontatlan, életveszélyesnek minősített, valakik által a használható gépészetétől megfosztott romos épület áll. Amennyiben a Bambi bölcsőde tervei is délibáb szinten maradnak, további 24 család fog egy igazán nehéz helyzettel szembesülni.
Az elmúlt évek beiratkozásait közelebbről szemlélve az derül ki, hogy az egyébként áldásnak is felfogható gyermeksokaság még jó néhány évig kitart.
Jelenleg 9 önkormányzati bölcsődét tart fenn a kerület, és hozzávetőlegesen 160 férőhelyhiány jelent akut problémát. A polgármesteri hivatalból kikerült elképzelések szerint szeptembertől minden 3. évét betöltő bölcsődést kötelezően átirányítanak az óvodákba. Ezzel az intézkedéssel némileg javul a helyzet a bölcsődékben, de megoldás helyett áttolják a nehézségeket a hasonlóan alultervezett óvodai rendszerbe. Itt viszont, tekintettel arra, hogy csak az ötödik év betöltésével kötelező óvodába járni, balszerencsés körülmények között az is előfordulhat, hogy a 3 éves gyermeket elirányítják a bölcsődéből, ellenben helyhiány miatt nem veszik fel az óvodába.
Szólj hozzá

hazugság óvoda bölcsőde pestszentlőrinc pestszentimre bababirodalom