2011. máj 03.

Számon kérték az alpolgármestert.

írta: Lmagazin
Számon kérték az alpolgármestert.

Sok a panasz, de nincs lehetőség még a jogos igények teljesítésére sem.

A kerületi rendőrség részvételével közbiztonsági fórumra hívták a lakosságot a PIK-be, ahol a teltházas részvétel a szervezőket is meglepte. Kékesi András rendőrkapitány úr tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a közelmúltban nyolc körzeti megbízotti rendszert alakítottak ki, két-két rendőrrel, akik a jobb közbiztonság érdekében interaktív kapcsolatot tartanak fenn a lakossággal. A kerületi kapitány fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a korábbi önkormányzati vezetés is sokat tett annak érdekében, hogy jelentősen javuljon a kerület közbiztonsága. A részleteket tekintve elmondható, a korábbi évek havi száz elkövetett kiemelt bűnesete ebben az évben hatvan körüli szintre csökkent.
Kerületünkben továbbra is sok panaszra ad okot az autósok közlekedési viszonyokat figyelmen kívül hagyó száguldozása, valamint a gyalogos átkelőhelyeken átkelők elsőbbségének meg nem adása. A kapitány szerint sokat segítene a helyzeten, ha a kerület vezetése sebességmérő berendezést vásárolna, ám az önkormányzat spórolási szándékokra hivatkozva eddig kitért a kérés elől.
A kapitányi beszámolót követően az emberek több, mint három órán keresztül sorolták a kerületrész problémáit: többek között hiányolták a Gilice téri körforgalom kialakítását, a korábban megígért, de meg nem valósított gyalogos átkelőhelyeket és fekvőrendőröket. Szóba került a még hiányzó csatornarendszer, a közterületek feltűnő szemetessége, a vízelvezető árkok eltömődése, vagy a hosszú ideje átadásra váró Eke utcai vasúti átjáró jelzőlámpáinak üzembe helyezése. A lakossági fórumra nagy számban jöttek el azok, akik az Alacska lakótelepi térfigyelő rendszer kialakításának lefújása ellen felfokozott hangnemben tiltakoztak. Voltak, akik a jelen lévő képviselők szemére vetették, hogy a megválasztásuk óta eltelt időben még nem jártak a választókerületükben.
Válaszában Lévai István alpolgármester többször is kiemelte, hogy az önkormányzat eladósodása nem teszi lehetővé a kérések többségének teljesítését és néhány fekvőrendőr lerakásán kívül belátható időn belül nincs módja az egyébként jogos igények teljesítésére. A kerület szemetességére reagálva elmondta, hogy mindkét rendelkezésre álló hulladékszállító teherautó meghibásodott, emiatt van fennakadás a szemét és a nyesedékek elszállíttatásában.
Záró mondatában az alpolgármester elismerte, hogy a jelen lévők nagyon sok morális problémát vetettek fel, ám ezután így folytatta: „az emberekkel van baj, ezt ki kell mondani”. A lakossági fórumról távozóban többen is megjegyezték, hogy sok problémára, kérdésre nem kaptak érdemi választ a megoldás lehetőségéről.
Szólj hozzá

közbiztonság városőrség lévai istván zoltán pestszentlőrinc pestszentimre