2011. máj 21.

Teszedd akció és a valóság

írta: Lmagazin
Teszedd akció és a valóság

Országos akcióként - csatlakozva az európai sorba - idén megrendezésre került a Teszedd akció, melyet erőteljes kormányzati PR támogatott.

A köztisztasági programokra évek óta jelentős erőforrásokat különített el a mindenkori kerületi önkormányzat, és ez jelentős javulást hozott a közterületek állapotában. A programok jellemzően településtisztasági akciókból álltak, de egyes önkormányzati feladatok is magasabb színvonalon kerültek ellátásra.

Az utóbbi években folyamatosan fejlesztette a városüzemeltető társaság köztisztasági tevékenységét, ehhez önálló szervezeti egységet hozott létre, beszerezte a szükséges célgépeket és javította saját eljárásrendjeit. Az önkormányzat évente többször is takarításra hívta a lakosságot, amihez biztosította a technikai feltételeket. Szaniszló Sándor, a terület korábbi alpolgármestere, fővárosi képviselő elérte, hogy a kerületben is létesüljön hulladékudvar, illetve az FKF Zrt évente többször is szervezett lomtalanítást kerületi dotáció mellett.
Ebben az évben a kormányzat kapcsolódott az európai takarítási akcióhoz és május 21-én megszervezte a Teszedd napot. A sikeres akció ügye érdekében több közszereplő és celeb is megszólalt. Országszerte közel 300 ezren regisztráltak a szemétszedésre, csak Budapesten több tízezer ember megmozdult az ügy érdekében. Kerületünkben is több tucat ember gyűjtötte a hulladékot a Péterhalmi erdő környékén és más helyszíneken.
Örömteli, hogy a kerületben tavasz óta a második jelentősebb köztisztasági akció került megrendezésre. Azonban elgondolkoztató, hogy egy kötelező önkormányzati feladat kapcsán miért van szükség folyamatosan a civil kurázsira támaszkodni, miközben több szervezet is azon dolgozik a kerületben, hogy rend legyen. Az önkormányzat elvileg folyamatosan monitorozza a közterületek állapotát, mezőőröket szerveznek az illegális tevékenységek felderítésére. A Városüzemeltető, az FKF Zrt, a BKV, a Pilisi parkerdőgazdaság elvileg folyamatosan takarítja a saját felelősségi körébe tartozó területeket.
Ennek ellenére a Kapocs utcai erdőben elfogadhatatlan állapotok vannak. Helyszíni bejárásunk során szembesültünk vele, hogy a közelmúltban létesített játszóteret szétverték, a telepített szemeteseket kidöntögették és megrongálták, sem az erdő szélén, sem az erdei tisztásokon, gyalogutakon nem kaszál a fenntartó. A gyalogutak szemetesek az eldobált zacskóktól, a hajléktalanok szemetétől és a levagdosott kábelkötegektől.
 
 
 
 
 
 
 Örömteli, hogy sok helyen megmozdul a lakosság és nem nézi tovább az elfogadhatatlan állapotokat. Lekaszálja az út menti füvet, kitakarítja a tisztást, próbál rendet teremteni maga körül. Ez a civil kurázsi, ami nem a kormányzati PR-nak, hanem a kölcsönös felelősségvállalásnak köszönhető. Azért felmerül a kérdés, hogy nincs felelőse az elszabadult állapotoknak?
Szólj hozzá

erdő park felelőtlenség gondatlanság pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető péterhalmi hozzánemértés