2011. máj 23.

Lakatos-telepi panaszok

írta: Lmagazin
Lakatos-telepi panaszok

Levélben kereste meg szerkesztőségünket egy Lakatos-telepi lakos következő problémájával:

"Tisztelt Szerkesztőség! Közel 9 éve lakom a lakótelepen, így módomban áll objektívan megítélni a lakótelep állapotában bekövetkezett változásokat. Anno azért költöztem párommal a lakótelepre, mert ismerve a kerületet tudtam, hogy csöndes, kiválóan parkosított helyen fogok tudni élni, és ingatlanom befektetésként is biztosan megtérül. Sajnos az ingatlanbefektetésemből egyelőre nem tollasodtam meg, de ha így megy tovább, nem is fogok. A lakótelep állapota hónapról, hónapra romlik. A tél elmúltával, még márciusban is lombkupacok voltak a parkokban hagyva, melyek akkor jubilálhatták 100-ik földi napjukat. Második megdöbbenésem áprilisban ért, amikor már térdig érő fűben kellett kutyát sétáltatni a parkban. Ugyan nem tetszett az ügy, de korábban is előfordult, hogy az első tavaszi kaszálás megcsúszott, főleg csapadékos időszakban. A harmadik megrökönyödés akkor ért, amikor olyan helyeken nem ültettek virágot, ahol eddig mindig volt. Mostanra fogyott el a türelmem, amikor már megint sok helyen félméter magas a gaz, a fenntartók már egy hete piszmognak és zajongnak a telepen, de még mindig nincs kész a terület fele. Kérem nézzenek utána, hogy mi történik itt!"

 
 
 
 
 
 
 
A telepen idén másodjára végez kaszálást a Városüzemeltető NpKft. Valóban megállapítható, hogy egyes gazok különösen megnőttek, de ezeket is várhatóan napokon belül kaszálják. A korábbi hírekből kiderült, hogy az előző évek eredményes munkája ellenére az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy nem piaci szereplőkkel, hanem saját hatáskörben oldja meg a kerület üzemeltetésének nagy részét. Ehhez szükséges volt a megfelelő ember és eszközállomány beszerzésére, mert korábban ez teljes körűen nem állt rendelkezésre. Megkerestük a levéllel kapcsolatban az MSZP frakcióját, kérdéseinkre Ternyák András, a párt frakcióvezető-helyettese válaszolt. 
Az ellenzéki vélemény szerint óriási felelőtlenség volt a kerületi fideszes önkormányzat döntése, ugyanis amíg nem lehet tisztán látni, hogy mit kíván tenni az Orbán-kormányzat az önkormányzatokkal, addig fennáll a veszélye, hogy a településüzemeltetést teljes körűen visszaveszi a főváros saját szervezésbe. Ez esetben a kerületi saját kapacitásokat le kell majd építeni. Mellesleg a kaszálás jellemzően olyan feladat, melyet az év meghatározott időszakában, 5-8 alkalommal kell végezni, ezért erre tipikusan hibás döntés saját kapacitást fenntartani.
A képviselő megjegyezte, hogy tudomásuk szerint korábban a piacon az egyik legkedvezőbb konstrukcióban kaszáltatták a kerületet a Főkert Kft.-vel, gyorsan, olcsón, megbízható minőségben, jelenleg azonban komoly problémákat látnak a közszolgáltatás színvonalában és kétségesnek tartják, hogy a Városüzemeltető saját kivitelezésben olcsóbban tudná a feladatot végrehajtani. Végezetül kiemelte, hogy lassan minden korábbi aggodalmuk valóra válik, amikor az Ughy-féle városvezetés indokolatlanul szétveri a korábbi szervezeti struktúrát és át nem gondolt összevonásokat, átszervezéseket kezdeményez. A konkrét megkeresésre az ellenzéki MSZP képviselő azt tudja javasolni a kutyatartóknak, hogy vagy válasszanak nagyobb testű fajtát a telepre, vagy olcsón szerezzenek be kis csengettyűket, hogy megtalálják kedvencüket a térdig érő gazban. Addig is interpellációval fognak élni a városvezetés felé.
 
A képek 2011. május 21-én készültek.
Szólj hozzá

mszp ellenzék ughy virágágyás pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető péntek tamás hozzánemértés ternyák andrás