2011. jún 01.

Orbán Viktor és az ellenségkép

írta: Lmagazin
Orbán Viktor és az ellenségkép

Lengyel László közgazdász, politikai elemző, a Pénzügykutató Zrt. elnöke vendégeskedett a Bal18 programsorozat Közéleti kávézójában május 26-án csütörtökön. Az MSZP 18. kerületi szervezet által rendezett programon telt ház,  fogadta a neves szakembert, aki a a miniszterelnököt megelőzve értékelte a kormány teljesítményét az elmúlt egy év tükrében.

A MOL részvények visszavásárlásával kezdte a beszélgetést Dr. Feitl István, az est moderátora, a Politikatörténeti Intézet főigazgató-helyettese. A bizonytalan ügylet politikai hátterénél Lengyel László tíz évet szaladt vissza az időben. Orbán Viktor ugyanis meg volt arról győződve, hogy politikai ellenfelét, a szocialista pártot Moszkva támogatja, így aztán kezdettől fogva ellenségként kezelte az oroszokat, regnálása idején egyszer sem látogatott el Moszkvába. Haragja cseppet sem enyhült azóta, ezért a MOL részvények korábbi eladását egy percig sem nézte jó szemmel. Gazdasági és politikai szempontból legalábbis kétséges a mostani ügylet, a részvények visszavásárlása, de a korábbi ár dupláját is hajlandó volt kifizetni azért, hogy ne legyen az oroszoké a tulajdon bármekkora szelete.

Ez a lépése és a kihívó magatartás egyébként nem egyedüli a kormányfőnél. Az első Orbán-kormány idején ugyanis a miniszterelnök már a szeptember 11-i merényletek idején nem tette helyre Csurka István felszólalását, amelyben azzal vádolta az amerikaiakat, hogy ők maguk tervelték ki és hajtották végre a terrortámadásokat, amelynek hátterében Izrael állt. A miniszterelnök viselkedését az Egyesült Államok nem nézte jó szemmel, és azóta sem felhőtlen Orbán és a nagyhatalom viszonya.

A hideg és rátarti viszony ellenséges magatartássá fajult az Európai Unió és a Világbank felé is. A kettős kommunikáció alkalmazása eddig sem volt idegen a jobboldaltól, az, hogy mást mondanak idehaza, mint külföldön, de a nyílt konfrontálódás azért sem jó, mert Orbán elfelejti, hogy a budapesti 2/3-os többsége nem azt jelenti, hogy Brüsszelben is ő az úr, márpedig az Unió csak ideig-óráig fogja tűrni az állandó konfrontálódást.

Lengyel László beszélt a piacgazdasággal szembenálló központosítások és államosítások rendszeréről, az új alkotmány által tönkretett demokratikus berendezkedésről, a megszorításokról és a kormány saját maga által állított csapdákról, a tömeges elszegényedésről és az ezzel szöges ellentétben álló kormánykommunikációról, valamint az önkormányzatok és a kormány közti érdekellentétekről.

A Közéleti kávézó végén a közönség dedikáltatta Lengyel László könyveit és szórólapjait.

 

 

 

 

Legközelebb június 24-én, pénteken, dr. Gurmai Zitával, az Európai Parlament szocialista képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők a Bal18 programsorozatban. 

A képviselőnő az Európai Unió felől értékeli majd a magyar elnökséget és annak visszhangját.

 

Szólj hozzá

pestszentlőrinc pestszentimre