2011. jún 03.

Kinek a bulija?

írta: Lmagazin
Kinek a bulija?

 Tízévnyi példás és mindenki által nagyra tartott testvérvárosi kapcsolat került a szakadék szélére egy jótékonysági pénzgyűjtési akció kapcsán.

Kerületünk német testvérvárosában Rodingban az iskolások úgy akartak segíteni a másik testvértelepülés, az erdélyi Tusnádfürdő gyermekotthonának kis lakóin, hogy saját maguk által készített használati tárgyakat árusítanak a helyi vásárban. Az akció eredményes volt, csak a gyerekek kb. 700 eurót gyűjtöttek össze.
Forrásaink szerint, a bonyodalom akkor kezdődött, amikor kerületünk küldöttségének májusi rodingi látogatása során a delegációval együtt utazó tusnádfürdői polgármester számára a német házigazdák át akarták adni a pénzadományt. Bauer Ferenc, aki a jelenlegi városvezetés kapcsolatokért felelős tanácsnoka és a Fidesz kerületi pártelnöke a delegáció vezetőjeként közölte, hogy az összegyűjtött pénzt rajta keresztül kell az erdélyiek számára Budapesten átadni. Az értetlenkedő rodingi és a tusnádfürdői polgármester kérésére azt válaszolta azért kell így lennie, mert szervezési ügyekben ő az illetékes és az egész rendezvény az ő ötlete alapján jött létre. A tanácsnok hosszas érvelés után sem értette meg, hogy a rodingi gyermekek akciója független a delegáció tevékenységétől.
 A szerencsétlen kimenetelű út során a Bauer tanácsnok úrnak volt más rosszul időzített elszólása is.
Kerületünk költségén magával vitte Nádudvar polgármesterét is, ahol korábban ő vezette a művelődési házat. A közös út célja az volt, hogy üzleti kapcsolatot építsenek ki a helyi német vállalkozókkal. Ám a tárgyalás során megdöbbentette a rodingiakat azzal, hogy kifejtette csak olyan tehetős embereket mutassanak be neki, akik érdemben is hajlandók a vidéki várost támogatni.
A delegációk közötti búcsúvacsora fagyos légkörben telt, talán csak az elmúlt tíz év számtalan pozitív tapasztalata segíthet a német partnerek jogos sértettségének feldolgozásában.

 

Szólj hozzá

fidesz erdély jótékonyság pártelnök pestszentlőrinc testvérváros lenyúlás bauer ferenc pestszentimre ughy xviii tanácsnok