2011. jún 15.

Pattanásig feszült idegek a Városüzemeltetőnél

írta: Lmagazin
Pattanásig feszült idegek a Városüzemeltetőnél

A kerületi cégek összeolvadásának újabb állomásaként elvileg hetek vannak hátra, hogy a Városüzemeltető munkatársai megtudják, hogy a beolvadás következtében kiknek szűnik meg a munkahelye. A lelkes ügyvezető, Péntek Tamás addig is szorgosan rugdossa ki az embereket a cégtől.

Természetesen ezzel egyidejűleg újabb munkaerő felvételekre is sor került, főleg a műszaki irányítás területén mutatkozik túltengés az alkalmas emberekben. Ez annak fényében tűnhet furcsának, hogy a cég ebben az évben gyakorlatilag alig végez érdemi fejlesztést, bár tekintettel a fenntartási munkákban megfigyelhető súlyos hiányosságokra, talán nem olyan tragédia ez a kerületiek szempontjából

 Furcsának tűnhet, de amíg az előző években "sablonos" hírként vették tudomásul a kerületi lakosok komplett sportpályák, játszóterek megépülését, addig most komolyan örülni kell, ha őszig sikerül kikátyúzni a kerületet

 A városüzemeltetés hiányosságaira a lakosság és a fideszes képviselők is egyre indulatosabban reagálnak, sokuk Péntek távozását szorgalmazza. A szóbeszéd szerint írásos tájékoztatást kértek többen a hiányosságok mibenlétére vonatkozóan, de az ügyvezetői magyarázat nem volt túl meggyőző annak fényében, hogy a Péntek által kért költségvetési támogatást hiánytalanul megszavazták.
A közelmúltban a Tulajdonosi Bizottság kihelyezett, zárt ülést tartott a cégnél, ahonnan mindössze annyi szivárgott ki, hogy nagykoalíciós közmegegyezés alakult ki azzal kapcsolatban, miszerint a közterületek fenntartása elfogadhatatlan minőségű.
Valószínű, hogy ennél is feszültebb hangulat uralkodott volna el a bizottságban, ha értesülnek róla, hogy egyes prognózisok szerint a kátyúzások akár nyár végéig is elhúzódhatnak.
Ennél sajnálatosabb, hogy a kritikák árát a munkavállalóknak kell megfizetniük, akik hangot is adnak elkeseredettségüknek. Elmondásuk szerint hajmeresztő ötletei vannak az új cégvezetésnek. Sárga és piros lapokat mutogatnak a kollégáknak figyelmeztetést gyanánt, ha valami nem tetszik az ellenőrzést végzőknek. A fizikai munkások szerint ez nem csak hogy megalázó, hanem komoly stresszhelyzeteket szül a munkaterületen, mindenki feszült, a munkamorál a romokban.
A helyzeten az sem segít, hogy mintegy 50 közmunkás is bekapcsolódott a cég életébe. A közmunkások fillérekbe kerülnek egy képzett szakmunkás foglalkoztatotti költségeihez képest, így a törzsgárda tagjai attól tartanak, hogy a nagy spórolás jegyében mikor mondanak búcsút nekik, hogy ők is a közmunkások táborát gyarapítsák.
A cégnél lévő feszültség a menedzsment tagjaira is átterjedt. Egyes vezetők hónapok óta nem beszélnek egymással, de a legújabb fejlemény az volt, amikor a kertészet vezetője hangos és elmérgesedett vitába került az ügyvezetővel, és felrótta neki, hogy ennyi emberrel képtelenség a feladatot ellátni. Ennek az volt az előzménye, hogy az ügyvezető irreális, szakmailag megalapozatlan igényekkel lépett fel a termelőegység felé. A vita elmérgesedése azért is furcsa, mert a részlegvezető kifejezetten jó viszonyt ápolt korábban az ellenzéki fidesszel.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az ügyvezető - a bizottsági ülésről kiszivárgott hírek szerint - semmilyen információt nem kapott a kerület polgármesterétől, országgyűlési és fővárosi képviselőjétől és tanácsnokától, Ughy Attilától, hogy Budapest főváros a továbbiakban milyen rendszerben kívánja ellátni a településüzemeltetés rendszerét. Ez azért központi kérdés, mert Budapest hatalmi berendezkedésének megváltoztatására vonatkozó legvalószínűbb forgatókönyv elvenné az üzemeltetést a kerületektől, így a kerületi cégre a továbbiakban nem lenne szükség.
Szólj hozzá

fidesz jogok munkavállalói ughy városüzemeltető péntek tamás hozzánemértés