2011. jún 16.

Akár ezer XVIII. kerületi család is elveszítheti az otthonát.

írta: Lmagazin
Akár ezer XVIII. kerületi család is elveszítheti az otthonát.

Elfogadta az Országgyűlés a devizahitelesek megmentését célzó csomagot. A pontos részletek ismeretében kijelenthető, hogy kerületünkben közel ezer otthon kerülhet elárverezésre.

Mint arról korábban már beszámoltunk, közel 110 ezer lakáshiteles szerződését mondták már fel a bankok országszerte. Tekintve, hogy kerületünkben él az ország lakosságának egy százaléka, így Pestszentlőrincen és Pestszentimrén valamivel több, mint ezer érintett van. A Napi Gazdaság értesülései szerint a kormány azzal számol, hogy évente mintegy 5000 bajba jutott devizahiteles lakását kell kivásárolnia az október elsején felálló eszközkezelőnek. Ez annyit jelent, hogy kerültünkben 50 lakás lehet érintett. A programban azonban csak azok az ingatlanok kerülhetnek bevonásra, amelyeknek nincs 90 napnál régebbi lakáshitel tartozása, valamint nem vesznek részt egyetlen adósságrendező programban sem. Ennek eredményeként a kormány által beterjesztett csomag azoknak nem jelent segítséget, akikkel a bankok már felmondták a szerződésüket, így közel ezer kerületi családot fenyeget az árverezés és a kilakoltatás veszélye.
A Napi Gazdaság arra is felhívja a figyelmet, hogy ellentmondás van a Kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium nyilatkozataiban. A minisztérium szerint idén 7-8 milliárd forint költségvetési forrást igényel a lakások megvásárlása, de 2012-ben sem emelkednek a költségek évi 10-20 milliárd forint fölé. Ez azt jelenti, hogy idén a kerületünkben 7-8 lakás kerülhet az eszközkezelő tulajdonába. A lap beszámol arról is, hogy a kormányzati elképzelések között szerepel az is, hogy a programot más szociális ellátásokra szánt pénzekből finanszírozzák majd.
Szólj hozzá

hazugság adósság ughy alacskai kilakoltatás;