2011. júl 21.

Heti hírmondó

írta: Lmagazin
Heti hírmondó

Szokatlan, eddig a blogon nem használt újdonsággal kedveskedünk az olvasóknak, mikor szemezgetünk az országos média minket leginkább izgató heti híreivel kapcsolatban.

A hét híre, ami minden bizonnyal kortörténeti jelentőséggel fog bírni az utókor számára, amikor Balázs József fideszes képviselő, a helyi Regionális Fejlesztési Tanács tagja megfenyegetett egy ellenzéki polgármestert, hogy annak kifogásolható nyilatkozata miatt a település nem fog fejlesztési támogatásokból részesülni. Ennyi. Ezek már rég nem a lamperthi idők, amikor "Hi, I'm Mónika" azt mondta a szocik körében, hogy pozitív diszkrimináció gyanánt azokhoz áramoltatja a forrásokat. Nem, itt aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Még szerencse, hogy ilyet a kerületben nem tudnánk elképzelni, pl. hogy hitbeli meggyőződés alapján rúgjanak ki pedagógusokat, vagy politikai meggyőződés alapján tegyenek parkolópályára köztisztviselőket, ne adj isten vállalkozókat tanácsoljanak el a kerületből.

Aztán jött a hír, hogy a nagy spórolás eredményeként, miután kirúgtak majd 500 munkatársat a közszolgálati médiából, a kormány jövőre jelentősen megemeli a támogatását a szervezetnek. Na, hát csak kellenek azok az állások mégis, csak hát a "sajátjainknak". Kapcsolódó hír volt, hogy az M1 Híradóját már csak 300 ezren nézik (lassan még ez a blog is népszerűbb lesz, mint a kormányzati hírmondó :)  ), mondani se kell, hogy ez negatív történelmi rekord. Az MTI egész hihetően cáfolt, bár lehet, hogy már az AGB Nielsen is kapott egy Kubatov listát, hogy kiknél kell mérni. Egyes rosszmájú kerületi vélemények szerint még akkor lenne nagy meglepetés, ha a kerületi Vagyonkezelőnél hasonlítaná össze valaki a tavalyi, meg az idei állománylistát. Max keresztnevek egyeznének. (mi ezt nem látjuk bizonyítottnak, mármint a keresztnév egyezéseket)

A munka világából két hírt szeretnénk megosztani. Az egyik egy tiszabői közmunkásról szól, aki késsel támadt a falu polgármesterére, mert annak emberei nem akarták leigazolni a napját, amikor inni ment a kútra, és hirtelen nem találták. A média a hírről annyit mondott, hogy a közmunkás támadt. Na, akkor álljunk meg egy szóra. Ez aznap volt, amikor 38 fokot mértek árnyékban. Ilyen közegben óránként 15!!! percet lehet dolgozni, a többiben a munkavédelmi szabályok szerint pihentetni kell a munkást. Arról nem is beszélve, hogy a munkáltatónak kellene biztosítani a védőitalt. Ezek után ki okozott kinek valódi sérelmet? Ki kockáztatta a másik egészségét? Vajon egy magyar közmunkásnak van annyi joga, mint egy pakisztáni segédmunkásnak, aki Dubajban adja bérbe a munkaerejét az araboknak. Mert ott legalább tisztességes bért kap.

Aki évtizedekig fizeti a munkavállalói járadékot, hogy kvázi biztosítotti jogviszonya legyen, ha az élete hirtelen rosszra fordul és átmenetileg munkanélküli ellátásra szorul, annak milyen megélni, ha a kormány úgy dönt, hogy valamelyik munkában tisztességgel megőszült fideszes honatyától (bocsánat, ez oximoron) kapott instrukció alapján 9-ről 3 hónapra csökkentik a munkanélküli ellátást, aztán meg mehet utcát seperni közmunkásként. És amikor a gyilkos hőségben el akar menni inni, akkor valamelyik települési smasszer megfenyegeti, hogy aznapra nem igazolják le a napját. Hogy mer ilyen döntést támogatni a Parlament? Ez nem valami állami apanázs, ez a társadalmi szolidaritáson alapuló biztosítotti jogviszony. Nem fokozzuk, de tudnánk! Hál Istennek, a kerületben egy sikertörténet a közmunka program.

A munka világából származó másik hír az, hogy megszűnik a munkavállalói speciális védettsége a kisgyermekeseknek és nyugdíj előtt állóknak. Nem, ez nem Hírcsárda, ez egy előterjesztés a magyar kormány részére a szakminisztériumtól (ha még vannak ilyenek). Ez megint csak egy teljesen inkorrekt, a társadalmi szolidaritást semmibe néző minisztériumi előterjesztés. Azon kívül, hogy ezt sehogy nem lehet a korábbi fidesz programmal azonosítani, a jelenlegi kormány intézkedései olyan fokú káoszt alkotnak, amilyet kevesen képzeltek el másfél éve.

És ha már számvetésnél tartunk, akkor nézzük meg, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere milyen kiváló eredményekkel számolhat be a kormányzás idejének egyharmadához közeledve. A KSH friss heti beszámolói szerint döbbenetes mértékben csökkent a gyermekvállalási kedv (-10%) és házasságkötési hajlandóság javuló trendje is megfordult és májusban az egy évvel ezelőttihez képest szintén 10 %-kal csökkentek a házasságkötések. Természetesen az építőipar továbbra is romokban, miközben mindenki állítja, hogy ez lehetne a növekedés motorja, ha:

  1. a bankok hiteleznének (de nem fognak az idióta különadók miatt);
  2. a lakossági beruházási kedv felemelkedne a padlóról (nemhiába, az egykulcsos adó működik);
  3. ha nem lennének körbetartozások (de vannak, és ebben az állam a legnagyobb cinkos).

Ennek megfelelően az Opten szépen napvilágra hozta a legújabb felszámolási eljárásokról készült összefoglalóját, melyből kiderül, hogy az építőiparban sosem látott mértékű a felszámolások száma, és egy könnyed csődspirál alakult ki. Ugyanakkor Matolcsyék valami szemtelenül marginális összeget akarnak a bedőlt hitelekkel kapcsolatos állami felvásárlásokra fordítani. Ennyit a nagy Nemzeti Eszközkezelőről. Mindegy az orbáni pálinkafőzés működik, és  ezért adjunk hálát a sorsnak, mert lelkes kollégánk pont a héten hozott egy kis faeper pálinkát kóstolóba.

Közben szépen nő az államadósság, és az MNB, valamint a GKI igen borongós jövőt fest a jövő évi költségvetés helyzetéről, és a gazdasági kilábalásról. Ja igen, mondtuk már, hogy a MNYP pénzek lenyúlása nélkül 6,6 % lenne az idei évi hiány? Az korrekt, nem? Legalább most már megértik a kedves olvasók, hogy jövőre miért kell az ideihez hasonló, brutális megszorítást reformot kiigazítást megújulást véghezvinni.

Mindennek ellenére, vagy talán épp ezért a Nézőpont, illetve a Századvég publikált két fizetett hirdetést  közvélemény kutatást (holnap reggel nehéz dolgunk lesz a tükör előtt, hogy ezt így leírtuk), miszerint a fidesz ha nem is 102%-kal, de még mindig 54%-kal nyerné a választást (tutti kétharmad), illetve, hogy az emberek 60%-a elégedett Schmitt Pál köztársasági elnöki munkájával. Most miért van olyan érzésünk, hogy SP munkájáról a fidesz frakciót, a fidesz győzelmi esélyeiről meg SP titkárságát kérdezte meg ez a két makulátlan intézet? Az intézeteknek innen is további jó munkát kívánunk, talán ideje lenne hogy tudományos alapossággal feldolgozzák az Egér a Marson, valamint az "emberágyútöltelék" tudományos fikciók valóságalapját.

Izgalmas cikk jelent meg az Indexen, miszerint a Kormány sugárban szembehányva magát kb. feladta a nagy vasúti szárnyvonal és kisposta visszaállító terveit. A cikk szerint az 500 db bezárt kispostából 6-ot, azaz hatot nyitottak újra. Természetesen ezeket mind követhettük a királyi M1-en. Nem is értem, hogy miért nem közvetítették rögtön élőben? Azért ilyenkor egy félhalk, "Bocsánat, tévedtünk!" nagyon elférne.

Viszont szerkesztőségünk nagyon megörült egy Czomba-féle bejelentésnek, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz belőle. A bejelentés szerint 60 Mrd forintot szánna a kormány a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának támogatására. Üröm az örömünkben, hogy a kerületi szociális foglalkoztató ezévi szétverésekor pont azon a címen szüntették meg, hogy veszteséges. Erre pár hónapra rá, miután szélnek eresztették a kollégák zömét jön a hír, hogy lesz támogatás a foglalkoztatásra. Két kérdésünk van: a kerületi önkormányzat döntéshozói közül senkinek nincs lelkiismeret furdalása, hogy utcára tettek embereket, akiket nem kellett volna? Illetve vajon Ughy Attillát tényleg kizárják a fidesz frakcióértekezleteiről, vagy csak egyszerűen nem jár el oda? Különben, hogy a manóba van, hogy még egyetlen kormányzati, fővárosi intézkedést nem sikerült a kerület javára fordítani. Ezért teljesen felesleg állást halmozni, ezt a teljesítményt mezei polgármesterként is hozná. Tudjuk, hogy a kétmilliós fizetés nagy kincs, de hát akkor is...

A svájci frankról nincs kedvünk beszélni, a sztorit mindenki ismeri, és mindenki másképp.

A végére két pozitív hírt linkelünk be: egy multicég napelemgyártásba kezd Csornán, a beruházás összértéke 13 Mrd forint és közvetlenül 160 embernek ad munkát egy 21. századi technológiát előállító cégben. A másik egy makói beruházás, ahol egy magyar tulajdonú cég 130 m Ft-os beruházással növeli termelőkapacitását, és új alkalmazottak felvételére is sor kerül. A cég termékeinek több, mint 90%-át külföldön értékesíti és idénre már növekvő árbevétellel számol a tavalyi év után. A két hír kapcsán csak pár csatakiáltást szeretnénk kurjantani: "rohadt multik", "köcsög globalizmus", "extraprofit". Erről ennyit.

Szólj hozzá

fidesz hazugság átverés közmunka felszámolás kétmillió ughy szociális érzék pestszentlőrinc pestszentimre tanácsnok attila;ughy attila;