2011. aug 08.

Putrikba költöztetik a bajba jutott devizahiteleseket?

írta: Lmagazin
Putrikba költöztetik a bajba jutott devizahiteleseket?

Átlépte a 255 forintos határt a svájci frank árfolyama. A kerületi lakosok jelentős hányadát eddig is érintették a devizahitelesek problémái, azonban a kétségbeejtően emelkedő devizaárfolyamoknak köszönhetően a segítségre szorulók köre egyre bővül. A svájci frank árfolyam folyamatos emelkedésével a havi törlesztő részlet a kezdetihez képest közel 80 %-kal emelkedett.
Felméréseink szerint több, mint 1.000 család került ebbe a kilátástalan helyzetbe. Közülük sokan melyből már az előző vezetés alatt is számottevően az önkormányzat segítségét kérték a kilakoltatás megakadályozása érdekében. A hatályos jogszabályok szerint az önkormányzat árverezés esetén élhetett az elővásárlási jogával, illetve krízis lakás bérbe adásával a bajban lévő emberek megmenekültek, a családok nem kerültek utcára. A közelmúltban a kormány bejelentette ötpontos akcióprogramját, illetve a parlament elfogadta devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényt. Az otthonteremtő program lényeges elemei az árfolyamrögzítés, kilakoltatási kvóta, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása az adósok lakásának megvásárlása céljából, új házépítési program indítása közmunkások bevonásával, államilag támogatott hitel a meglévőnél kisebb lakásba költözés esetén.
A rögzített árfolyam a svájci frank esetén 180.-Ft-ot, az eurónál 250.-Ft-ot, száz japán jennél 200.-Ft-ot jelent, mely a jelenlegi törlesztés 80 %-át képezi. A rögzített árfolyam a családok számára csak a probléma maguk előtt görgetése, sőt inkább egy időzített bomba, mely 2014. decemberében robbanhat. Ha ugyanis a devizaárfolyamok tartósan magasak maradnak, akkor azok, akiknek életkörülményei nem javulnak jelentősen a mostaninál sokkal nehezebb lesz törleszteniük a magasabb törlesztő részletet, mely a kamatokkal együtt legalább 135 % lesz.
Mit tesz a kerületi vezetés?
Csomó Tamás a szociális területért felelős alpolgármester az önkormányzat ivatalos lapjában az új lakásrendelet méltatta, melyben a régihez képest újabb lehetőséget nem kínál, viszont a szociális bérlakásokban 2011. június 1-jével 33 %-kal megemeltette a lakbért. A hasonló szociális érzékenységgel rendelkező fideszes képviselők az utóbbi bizottsági ülésen kijelölték a krízis lakásokat, így az alpolgármester szerint „lesz menedék” a bajba jutottak számára.
A kijelölt krízislakások lakhatásra alkalmatlan helyiségek, melyekben víz-,villany- és fűtés kialakítására sincs lehetőség. A lakástörvény a bérlakásokra előír minimális műszaki feltételeket, de ezek a sufnik olyan leromlott állapotúak, hogy bérbeadásuk életveszélyes.
Az önkormányzat korában az épület bontását javasolta, a terület helyén az üres telkek értékesítését követően a lakókörnyezetbe illő családi házak épültek volna. Ezzel a döntéssel a kerület a családok XXI. század körülményeinek megfelelő környezet kialakítását segítette, és nem a putrik és szeméttelepek gyarapítását idézte elő.


A jelenlegi kerületi vezetés azzal a döntésével, hogy a korábban bontásra ítélt épületet jelölte ki a bajba jutottak leendő szállásául azt bizonyítja, hogy nemcsak alkalmatlan, hanem szociális érzéketlensége miatt méltatlan helyzetbe taszítja az embereket. A bajba jutott kerületi lakosok, családok joggal érezhetik azt, hogy nem számíthatnak az önkormányzat segítségére, magukra maradtak.

A helyszin a Googlemap-on: 


Nagyobb térképre váltás

Az önkormányzat által kijelölt ingatlanról fotók itt láthatóak:


 

 

 

 

 

 

e-mail: lorincimagazin@citromail.hu 

Szólj hozzá