2011. aug 26.

Törvényt sértett a XVIII. kerületi Önkormányzat.

írta: Lmagazin
Törvényt sértett a XVIII. kerületi Önkormányzat.

A fideszes Dr. Pesti Imre által vezetett Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította, hogy több helyen törvénysértő az önkormányzat fideszes többsége által megszavazott Lakásrendelet.


Mint arról korábban beszámoltunk, komoly vitát váltott ki a képviselő testület májusi ülésén az a Csomó Tamás KDNP-s alpolgármester által jegyzett rendelet, amely többek között jelentős mértékben megemelte a szociális lakbért a kerületben. A rendelet előkészítése során több ellenzéki képviselő jelezte, hogy a kereszténydemokrata politikus által jegyzett előterjesztés több helyen jogszabály sértő, azonban ezekről Csomó Tamás (akiről köztudott, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben lévőkkel kapcsolatban több esetben negatív kijelentéseket tett) nem vett tudomást, és a Fidesz-KDNP képviselőinek szavazataival áterőltette a rendeletet a képviselő testületen.

A rendelet elfogadását követően Fehér Gábor(MSZP), az önkormányzat szociális és lakásügyi bizottságának korábbi elnöke törvényességi észrevételt tett az illetékes kormányhivatal felé. A szocialista képviselő elmondta, hogy a rendelet több helyen sérti a lakásbérlők jogait, a lakás pályázat szabályait, valamint kilakoltatással fenyegeti azokat a bérlőket, akiknek határozott idejű bérleti szerződése lejár. Fehér Gábor a Kormányhivatal határozatának kézhezvételét követően elmondta, hogy észrevételeinek többségében a hivatal helyt adott, és megállapította, hogy a rendelet több helyen sérti az alkotmányt, a lakás törvényt, valamint több alkotmánybírósági állásfoglalással és az Európai Unió Alapjogi Chartáját, melynek 34. cikkében foglaltakkal is ellentétes.

A Kormányhivatal döntése komoly presztizs veszteséget jelent Csomó Tamás alpolgármesternek, azonban az ügy igazi vesztese dr. Pilcsák Csaba aljegyző, aki a megkifogásolt rendeletet jogi oldalról ellenjegyezte. Az aljegyző a testületi vitában több, a jogszabály ellenességet firtató képviselői kérdésre válaszolva is az utólag törvénytelennek ítélt rendeletet védelmezte, és nem tartotta jogszabály ellenesnek azokat az észrevételeket, amelyeket most a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal megállapított. (Jövőre vonatkozóan sajnálattal kell megállapítanunk, hogy nincs könnyű helyzetben a XVIII. kerület, tekintettel arra, hogy a törvényesség felett -jegyző hiányában - jelenleg kizárólag dr. Pilcsák Csaba őrködik.)

Fehér Gábor azt is elmondta, hogy a történtekre tekintettel a soron következő képviselő testületi ülésen kezdeményezik a törvénytelen rendelet teljes körű felülvizsgálatát, mivel azt nem csak jogszerűtlen, de számos helyen szakmai hibákat is tartalmaz.
 

Szólj hozzá

csomó tamás pestszentlőrinc pestszentimre lakásrendelet pilcsák csaba