2011. sze 17.

Több milliós prémium kifizetés az önkormányzat vállalatánál.

írta: Lmagazin
Több milliós prémium kifizetés az önkormányzat vállalatánál.

10 millió forintos prémiumban részesült az önkormányzat tulajdonában álló Városgazda Zrt. két vezetője.

Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló Városgazda Zrt. vezérigazgatója Banyár László, valamint dr. Tóth-Tibor József divízióvezető összesen 9,8 millió forint fél éves prémiumban részesült. Ez a munkáltató terhekkel együtt közel 14 millió forintjába kerül a vállalatnak, annak ellenére, hogy idén az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére hivatkozva mindösszesen 24 e ft, kizárólag a CBA-ban levásárolható étkezési utalványt kaptak a hivatali dolgozók és egyéb közszolgák. A prémium kifizetésnél még arra sem voltak tekintettel, hogy a vállalat több, mint 200 munkavállalója közül senki nem kapott ebben az évben prémiumot, vagy jutalmat.
Az önkormányzati vállalat vezetői annak ellenére veszik fel a prémiumot, hogy a vállalat, pénzforgalmi szemléletben közel 100 millió forintos negatív cash-flowal (pocsék pénzügyi eredmény) zárta az első fél évet, aminek könnyen lehet a végeredménye a cég fizetőképességének radikális romlása. A vállalat pénzügyi helyzete már azt sem teszi lehetővé, hogy az önkormányzat felé teljesítse egyes, szerződésekben meghatározott fizetési kötelezettségeit.
 
A vállalat vezetése különböző számviteli szépségtapaszok alkalmazásával elérte, hogy a vállalat féléves adózás előtti eredménye 1 millió kétszázezer forint legyen.  Ennek megállapításakor ugyanakkor nem vették figyelembe, hogy a Városgazda Zrt. csak az Önkormányzatnak 360 millió forinttal tartozik, és ezen túlmenően további 150 millió forint értékben vannak még kifizetetlen számlái.
 
A prémiumok kifizetését kifejezetten támogatta Szabó Zoltán Tibor, a cég felügyelő bizottságának fideszes delegáltja, korábbi fideszes önkormányzati képviselő. Szabó úr szakmai felkészültségét jól jellemzi, hogy álláspontja szerint a prémium kifizetését a „mérleg főösszeg alapján ki lehet fizetni”, ami megkérdőjelezi a delegált releváns pénzügyi-számviteli ismereteit..
 
A prémium kifizetéshez már nem asszisztált a Felügyelő Bizottság elnöke, aki minden előzmény nélkül, hivatalos kötelezettségeire hivatkozva beadta felmondását. Döntése mind az önkormányzat, mind a társaság vezetését meglepetésként érte, azonban a folyamatot kívülről szemlélők már egy ideje borítékolták, hogy Szlávik nem sokáig fog asszisztálni a közszolgáltatások színvonalának radikális csökkenéséhez.
Szólj hozzá

fidesz hazugság pestszentlőrinc pestszentimre városgazda zrt banyár lászló dr tóth tibor józsef