2011. sze 23.

Selyemzsinór az egyetemistáknak

írta: Lmagazin
Selyemzsinór az egyetemistáknak

A felsőoktatásban tanulók számára rosszul indult a tanév, és nemcsak amiatt mert sokezer fiatal ellenkezését semmibe véve bezárják a Zöld Pardont. Úgy tűnik Orbán Viktor és csapata elfelejteni látszik, hogy valamikor ők is az állam pénzén tanultak és ma nem vezethetnék az országot, ha annak idején nem karolják fel őket.

Tény, hogy elképesztő lehúzásnak lehetünk hónapokon belül szemtanúi, aminek a kárvallottjai ezúttal a felsőoktatásba járó fiatal felnőttek lesznek.

A közreadott adatokból első ránézésre brutális mértékű tandíj megfizetését várják el. Csak felületesen szemezgetve a tervezetből: Az Állami Vállakozásfejlesztési Főiskola (ÁVF) legismertebb karán évi 520 ezer forint helyett 1, 040 millió forint lesz a tandíj, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán egy csecsemőgondozó képzésért a mai 200 ezer forint helyett jövőre 400 ezret akarnak felszámítani, a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) a pályakezdők körében elismert reklámszervező menedzser tandíja 330 ezerről 660 ezerre változik. A magasabb presztízsű képzést választók, ha lehet még jobban megrémülhetnek: a Corvinus egyetem MBA szakán 2 millióról 4 millióra emelik a tétet, míg a Semmelweis Egyetem nappali fogorvos szakán 2,7 millió forintról 5,422 millióra változik az elvárt hozzájárulások mértéke.

A tervezett tandíjváltozásokról szóló kimutatás az alábbi mellékletben megtalálható:

http://www.nepszava.hu/dokumentumok/Felsooktatasi_tervezet.pdf

Szólj hozzá

fidesz tandíj egyetem hazugság orbán viktor átverés főiskola diákok ughy