2011. okt 21.

240 ezer forintos adó egy havannás panelra?

írta: Lmagazin
240 ezer forintos adó egy havannás panelra?

Ingatlan adó kivetésére kényszerülhet a kerületi önkormányzat, amennyiben az Országgyűlés jelen formájában fogadja el a Rogán Antal fideszes polgármester, országgyűlési képviselő által benyújtott jogszabály módosítást.

Rogán Antal ismertette azt a jogszabálytervezetet, amely szerint az adótörvények módosításának részeként a helyi önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy az eddigi korlátoktól eltérően alakíthassák az adózási gyakorlatukat. A javaslat értelmében, az önkormányzatok az ingatlan értékének 3%-ának megfelelő adót vethetnének ki évente. 
 
Gyakorlati példákon szemléltetve ez egy Havanna lakótelepi lakás esetében évente 240 ezer forintos adót jelentene, amely havonta 20 ezer forinttal emelné meg a lakótelepen élők költségeit. A kerület többi ingatlantulajdonosa még rosszabbul járhat. A városrész kertes, családi házas részein átlagosnak tekinthető, hogy egy ingatlan értéke 20 millió forint. Ezen házak tulajdonosai évente 600 ezer forint befizetésére számíthatnak, amely havonta 50 ezer forintnak felel meg.
 
Ezzel a lépéssel a kormány megpróbálja áthelyezni a helyhatóságok vállára a felelősséget, hiszen pénzeket vonnak el az önkormányzatoktól, miközben megengedik számukra, hogy magasabb építményadót szedjenek be. A lakosság szemében így az önkormányzatok válnak "fekete báránnyá", és nem a kormány. 
 
Mint ismeretes Rogán Antal nevéhez köthető az a törvénymódosítás is, amely jelentősen megváltoztatta a beszedett idegenforgalmi adó elosztásának gyakorlatát. Ennek a változtatásnak eredményeként a XVIII. kerület éves szinten közel 200 millió forinttal kevesebb bevételhez jut évente. 
 
A 2010-es kormányváltást követően több, a fenti példához hasonló, a kerület bevételeit súlyosan csökkentő javaslatot fogadott el a Parlament Fidesz-KDNP-s többsége. Ennek eredményeként kerületünk költségvetése már 2011-ben több, mint fél milliárd forinttal kevesebb állami bevételből gazdálkodik. Talán ennek is az eredménye, hogy 500 millió forintos hitelfelvételt hajtott végre szeptemberben a kerületi önkormányzat. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a kormányzati propaganda ellenére rekord szintre nőtt az ország eladósodottsága az elmúlt egy évben. Nincs ez másként Pestszentlőrinc - Pestszentimrén sem, ahol idén megközelítőleg 1 milliárd forinttal nőtt a kerület adóssága. Nem meglepő módon az önkormányzat egyetlen médiája sem számolt be arról, hogy szeptemberi képviselőtestületi ülésen 500 milliós hitelfelvételt szavaztak meg a Fidesz-KDNP-s képviselők.
 

 

 

Szólj hozzá

fidesz polgármester rogán antal adósság pestszentlőrinc pestszentimre