2011. nov 03.

Túlélési kisokos önkormányzati alkalmazottaknak.

írta: Lmagazin
Túlélési kisokos önkormányzati alkalmazottaknak.

Lassan már nem múlik el hét, hogy a kerület lakói ne találkozzanak újabb  történetekkel arról, hogy kit, és milyen módon rúgtak ki az önkormányzattól, vagy annak vállalatától.

Kerület szerte mindenki hallott már arról, hogy a kerületet megszálló idegen csapatok (a Fidesz-KDNP által kerületünkbe importált vidéki és budai vezetők) milyen módszerekkel szabadulnak meg a kerületet sok esetben több évtizede szolgáló munkatársaktól. Ennek ellenére sajnálatos módon még mindig sokan esnek áldozatul ennek a méltatlan, és sok esetben törvénytelen eljárásnak. Jelen cikkünkben a kerületi intézményekben, és az önkormányzat tulajdonában álló vállalatok munkavállalóinak igyekszünk hasznos tanácsokat adni azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, amennyiben ők is hasonló helyzetben találják magukat.

A forgatókönyv szinte minden esetben hasonló. A munkatársat telefonon keresik, vagy üzennek neki hogy „szaladjon már át a főnökéhez” gyorsan. Itt az ajtón belépve két dolog történhet. Az egyik – jobb esetben - hogy a munkakört érintő kérdésben kérnek tájékoztatást. A helyzetet már többnyire az ajtóban fel lehet mérni. Ilyen esetekben ugyanis valószínűleg egyedül van a „főnök”.

Más azonban a helyzet, ha a munkavállalót többen várják. Erre az elmúlt időszakban több tucat esetben került már sor. Ilyenkor a már kerület szerte ismert forgatókönyv zajlik le újra, és újra. A kiszemelt „áldozat” mögött sok esetben bezárják az ajtót, majd hárman, de több esetben négyen kezdik el hol barátságosan, hol erőszakosan fenyegetve győzködni a munkavállalót arról, hogy írja elé a közös megegyezéssel történő felmondást.  Nem egy esetben arra is volt példa, hogy az illetővel a mobiltelefonját kikapcsoltatták.

Az ilyen beszélgetésekhez jó tudni a következőket:

  1. A mobil telefont nem kapcsoltathatják ki. Épp ellenkezőleg, érdemes a beszélgetésről hangfelvételt készíteni!
  2. A munkavállalót nem korlátozhatják szabad mozgásában. Egy ilyen megbeszélésről bármikor fel lehet állni, és el lehet jönni. Aki ezt megakadályozza, az bűncselekményt követ el.
  3. A hatályos jogszabályok értelmében egy ilyen beszélgetésen a szakszervezet képviselőjének jelen kell lennie.
  4. Semmit nem muszáj, és nem is szabad a helyszínen aláírni! (Önkormányzatunk és a vállalat import vezetői minden esetben erről próbálják meggyőzni az érintetteket, de nem szabad bennük bízni). A munkavállaló elé tett papírt el kell rakni, és el kell hozni. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt lehetőség van jogásszal, vagy a szakszervezettel való konzultációra, másrészt a munkavállaló időt nyer, ami fontos abból a szempontból, hogy van ideje megnyugodni.  (Ilyen esetben sajnos az már eldőlt, hogy nem számítanak a munkájára, azonban nem mindegy, hogy milyen feltételekkel válnak megy egymástól)
  5. Nem szabad elhinni, hogy nincs mód bíróságon megtámadni a döntést. Erről a jogról a munkavállaló – még ha alá is íratják vele – törvényesen nem mondhat le.

 

Előre kell bocsátanunk, hogy akit el akarnak bocsátani munkahelyéről, azt el is fogják. Azonban a rendelkezésünkre álló információk alapján eddig minden esetben a munkavállalók jogait és érdekeit súlyosan sértő megállapodásokat kényszerítettek rá azokra, akiket elbocsátottak. A fenti pontok/tanácsok betartása abban segíthet, hogy mindenki megkapja azt, ami törvényesen megilleti.

Végezetül egy jó hír a több tucat méltánytalanul meghurcolt volt önkormányzati munkavállalónak. Az őket ért méltánytalanságok miatt több korábbi köztisztviselő tett feljelentést. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumok értelmében a rendőrség két esetben (hivatali hatalommal való visszaélés, valamint személyes szabadságban való korlátozás) elrendelte a nyomozást.  Az egyik ügyben hangfelvétel is készült, amelyet az érintett átadott a nyomozó hatóságoknak. Az ügy fejleményeiről természetesen beszámolunk.

Szólj hozzá

fidesz elbocsátások pestszentlőrinc pestszentimre