2011. nov 22.

Személyes adatokat gyűjtenek a munkahelyeken

írta: Lmagazin
Személyes adatokat gyűjtenek a munkahelyeken

Pestszentlőrincen a polgármesteri hivatal dolgozói, valamint az iskolák és óvodák munkavállalói körében általános megrökönyödést váltott ki az emberek  devizahiteleinek nagyságáról való minapi faggatózás. A hitelek mellett arról is nyilatkozni kellett, hogy hol tartanak a törlesztésben. A személyeskedő adatkérést Ughy polgármester nevében tették, anélkül hogy elmondták volna mit akarnak az adatokkal tenni.
 
Pestszentlőrincen az őszi hatalomváltásnál elkövetett személyi adatmentések óta, amikor a hivatalnokokat kiküldték a szobáikból, miközben marcona őrző-védő egyenruhás emberek lemásolták a számítógépeikről az adataikat - különösen bizalmatlan a légkör.
 
Állítólag Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárától indult az ötlet, hogy az államtitkárok, a kabinetfőnökök és a főosztályvezetők küldjék el számára a közszolgák tartozásairól szóló adatokat.
 
Kérdésünkre Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára elmondta: velük a kormány részéről sem egyeztetett a készülő adatgyűjtésről.
A személyes adatok közé tartozó kérdéseket tettek föl a pedagógusoknak, ráadásul nem személyre szabottan, hanem információik szerint egy névsor alapján, ahol mindenki láthatta, kinek van, vagy nincs deviza adóssága. Galló Istvánné arra bíztatta a munkavállalókat, hogy nyugodtan tagadják meg a választ, mert sem a munkáltatónak, sem a fenntartónak semmi köze ahhoz, hogy kinek milyen tartozása van és igénybe kívánja e venni a végtörlesztést vagy sem.
 
A munkahelyeken a dolgozók nehéz helyzetbe kerültek, mert sok helyen a vezetők nyomást gyakoroltak beosztottaikra, hogy szolgáltassanak adatokat, amit az utasításokat betartani köteles, tevékenységüket szűk határidők között végző alkalmazottak nem mertek megtagadni, de szóban nem tetszésüknek adtak hangot. 
 
Szólj hozzá

fidesz adatgyűjtés pestszentlőrinc ughy xviii