2012. jan 17.

Látványos kudarcot vallott a téli hóügyelet (már, ha volt ilyen)

írta: Lmagazin
Látványos kudarcot vallott a téli hóügyelet (már, ha volt ilyen)

Az elmúlt héten tapasztalt reggeli jegesedések után csak idő kérdése volt, hogy mikor kezd el havazni. De, ahogy a hagyomány tartja, "idén is váratlanul érkezett a hóesés".

Kerületünkben reggel kilenc órakor még nyoma sem volt, hogy a lakosságon kívül bármilyen szervezet végezte volna a dolgát. Sem gépi, sem kézi síkosság-mentesítéssel nem lehetett találkozni. Mind az utakat, mind a gyalogjárdákat, sétányokat hó borította. Különösen fájó volt, hogy az egészségügyi intézmények környékén sem oldották meg a feladatot. Csak reménykedni lehet, hogy senki nem törte össze magát.

Az elmúlt években a kerületi Városüzemeltető a kb. 300 km-es kerületi útpályából mintegy 80 km-en végzett síkosság-mentesítést, ezen túl pedig végezte a felelősségi körébe tartozó (lakótelepek, közterek, közparkok) tisztítását is általános megelégedésre. A kerületi fenntartású utak (minden, ami nem fő- és tömegközlekedési útvonal) tisztítása ugyan a Főkefe feladata, de közmegegyezésre ebbe mindig besegített a kerületi tulajdonú cég a lakosság számára nyújtott magasabb szolgáltatások biztosítása érdekében.

Úgy tűnik, ennek vége és a kerületi utak síkosság-mentesítésével a továbbiakban meg kell várni az Főkefét, ami jelentősen próbára teheti majd a kerületiek türelmét. Várhatóak a kisebb koccanások számának megnövekedése, így csak azt lehet kérni az autósoktól, hogy legyenek még óvatosabbak. A Lévai-féle városüzemeltetési modell legalább annyi kérdőjelet rejt magában, mint a korábbi közbiztonsági koncepció.

A Lévai körzetében lakó imreieknek a hírek szerint igazából az fáj, hogy a nagy szavak emberének tartott Lévai eddig mennyire nem igazolta vissza a bizalmat, és korábbi igéretei mára feledésbe merültek. Leszámítva a sport területét - Lévai szintén focistának vallja magát - , a rá bízott feladatokkal hadilábon áll, és ez különösen a közbiztonság és a településüzemeltetés terén köszön vissza.

A legszomorúbb, hogy a magára maradt lakosság ahhoz nyúl, amihez tud, így sok helyen látható, hogy a drágán rendbe tett viakolor sétányokat sózzák. Ez a beton nagyon gyors károsodásához vezet; egy-két szezon múlva a gyönyörűen rendbe tett sétányok megkopnak, később teljesen tönkremennek. A vagyonvesztésben nem kis része van a településüzemeltetést végző Vagyongazda elmaradó tevékenységének és kommunikációjának.

A Banyár-féle Vagyongazda egyre vékonyodó közszolgáltatásokat tud csak nyújtani, amit a cégnél dolgozók sokszor nem a pénz hiányával, hanem vezetési anomáliákkal magyaráznak. A fideszes káderekkel teletömött cég nem tudja biztosítani a korábbi évek színvonalát. Bizonyára ezen nehézségek kezelésére alkalmazták a közkedvelt műsorvezetőt, a Viva TV korábbi munkatársát, Zsut. Sajnos, vélhetően túl kicsi a kerületünk ahhoz, hogy alkalmas, helyi munkaerőt alkalmazhasson a fideszes vezetésű cég.

 

Közérdekű információk:

- a betontechnológiával készült viakolor járdákat nem szabad sóval hinteni, csak karbamid alapú műtrágyákkal, vagy zeolit alapú hintőanyaggal;

- amennyiben valakit baleset ér a síkos útfelületeken, akkor az kártérítési igényekkel élhet az Önkormányzattal szemben, aki rendelkezik felelősségbiztosítással;

- A lakosság köteles a saját telke előtt lévő járdafelületek tisztításáról és síkosság-mentesítéséről gondoskodni.

Várjuk a témában olvasóink véleményét, képeit!

Szólj hozzá

fidesz lévai istván zoltán felelőtlenség alkalmatlanság lévay pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető hozzánemértés banyár banyár lászló