2012. jan 30.

MEGCSINÁLTÁK! 55 ÓRÁS ÚJRAÉLESZTÉSI REKORD

írta: Lmagazin
MEGCSINÁLTÁK! 55 ÓRÁS ÚJRAÉLESZTÉSI REKORD

A kispesti Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium Igazgatónőjétől kaptuk az alábbi levelet, és köszönő sorait, hogy a Lőrinci Magazin is hírt adott e hasznos kezdeményezésről.

A kispesti Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium 41 egészségügyi és környezetvédelmi szakközépiskolás diákja 2012. január 25-én 8.30 órától január 27-én 15.30 óráig egymást 2 percenként váltva folyamatos újraélesztést végzett, és ezzel az 55 órával megdöntötték az újraélesztés korábbi, felnőttek által felállított 50 órás rekordját.
A rekordkísérlet utolsó perceit az Országos Mentőszolgálat képviseletében dr. Mártai István főigazgató és Győrfi Pál, a Kommunikációs és PR Csoport vezetője együtt drukkolta végig a szülőkkel és a pedagógusokkal, míg végre elkezdődött a visszaszámlálás, és a 3301. percben a diákok boldogan dobálták a levegőbe tanárukat, Dávid Tamást, aki erre az embert próbáló feladatra felkészítette őket. „Igen, megcsináltuk! Hajrá, Semmelweis!” – hangzott perceken keresztül a megkönnyebbült diadalujjongás.
Az újraélesztés módszerét nem nehéz elsajátítani – 30 mellkas-kompressziót és két levegőbefúvást kell alkalmazni mindaddig, amíg a szívműködés újra be nem indul –, de ezt 55 órán át végezni hatalmas teljesítménynek számít. Hogy egy pillanatig se szakadjon meg az újraélesztés, a 15-18 éves „gyerekek” csaknem három napon keresztül feszített menetrend szerint éltek: éjjel-nappal, folyamatosan készenlétben kellett állniuk, sokuknak kisebesedett a keze és a térde, de amikor ők következtek a sorban, fáradtságukat és fájdalmaikat legyőzve újra és újra felvették a küzdelmet. A Semmelweis 41 diákja csapatszellemből, bajtársiasságból és empátiából is jelesre vizsgázott: szó szerint önmagukat győzték le, hogy teljesítsék vállalásukat, és ezzel a világraszóló rekorddal is felhívják a figyelmet arra, hogy az azonnal megkezdett újraélesztés emberek ezreinek életét mentheti meg.
Gratulálunk a „Semmelweis hőseinek”!

Szólj hozzá