2012. feb 21.

Óvoda a város szélére

írta: Lmagazin
Óvoda a város szélére

Leplezetlenül kampányízű óvoda építési javaslattal teszik próbára csütörtökön a fidesz többségű képviselő testület városvezetéshez való lojalitását annak érdekében, hogy a kerület legtávolabbi szegletében, Lévai István alpolgármester egyéni választási körzetében, a Szélső utcában egy három csoportos tagóvoda épüljön.

Pestszentlőrinc egészét tekintve köztudott, hogy sok a gyermek és az óvodás korba lépő csemetéket ebben a nevelési évben csak úgy tudták elhelyezni, hogy az óvodai csoportok létszámát 25-ről 30-ra emelték. Bár a gyermeknevelés minősége így némi kívánnivalót hagy maga mögött, lényegében megoldódott a kerületi beiratkozás.

Miközben minden döntéshozó előtt világos, hogy nagy szükség lenne a hozzávetőlegesen 90 gyermekre szóló férőhely bővítésre, logikus magyarázat nemigen akad arra a kérdésre, hogy miért nem a kerület központi részében, egy kényelmesen megközelíthető helyen kap helyt az óvoda.

Az európai uniós pályázatot egyébként igen kedvező feltétellel írták ki, a 199,5 millió forint támogatási összeg mellé mindössze 10,5 millió forintot kell az önkormányzatnak előteremtenie. A kiosztott javaslat előtt nemcsak a helyi képviselők, de a szakma is értetlenül áll. Egy ideje szóbeszéd, hogy a jelenlegi vezetés több jóval több figyelmet szentel a XVIII. kerület csupán 20 százalékát kitevő pestszentimrei ügyeknek, mint a város nagy részének, ám ebben az esetben, ha mindenképpen a csendesebb pestszentimrén kellene az óvodát megvalósítani, annak logikus helye vagy a vezér utcai Gyöngyszem óvoda lenne, vagy a sokkal könnyebben megközelíthető Podhorszki utcában található egykori alapítványi iskola területe.

Ez utóbbi intézmény korszerűsítése már tíz éve napirenden volt a polgármesteri hivatalban, sőt három évvel ezelőtt egy tervpályázatot is megrendeltek, ami a vezetés rendelkezésére áll. Minden bizonnyal az óvoda ügyére pontot ismételten az erőből való politizálás tesz, mivel Lévai István választási körzetében valaminek épülnie kell és ez a szándék erősebb, mint a kerületi szülők azon igénye, hogy ne kelljen naponta kétszer a gyermekekkel felesleges kerülőket tenni.

 

Szólj hozzá

fidesz gyermek átverés óvoda 18 pestszentimre xviii hozzánemértés lévai istván