2012. feb 22.

Petrovai László gondolatai a Bókay Kert állapotával és jövőjével kapcsolatban

írta: Lmagazin
Petrovai László gondolatai a Bókay Kert állapotával és jövőjével kapcsolatban

Korábbi blogbejegyzésünk kapcsán, szerkesztőségünk kérésére Petrovai László, az LMP kerületi önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a Bókay kert állapotával, jövőjével kapcsolatban. Véleményét szerkesztés nélkül közöljük. Várjuk az Önök kommentjeit is a témával kapcsolatban! 

"Álláspontom a Kertben kialakult állapottal kapcsolatban, hogy bár nyilván lehet mindig mindent jobban és szebben csinálni, méltánytalanság január közepi képekkel illusztrálni egy kert elhanyagoltságát. Egy kert szépségét, jellegét az élő növényzet határozza meg ideális esetben, ezért amikor a természet alszik, az ember még saját, gondozott kertjében is kevésbé szívesen néz körül. Igen, valóban vannak hibák, bántó hiányosságok - összetört utcabútorok, rendezetlenül egymásra hányt építőanyagok, kitaposott, pótlást tán sosem látott fű, amit gyepnek nevezni már jóindulattal sem lehet, vizét, lakóját vesztett tavacska és még sok más olyan dolog, amiért az emberek nem érzik otthonuknak a kertet. Ezeket orvosolni kellene és a Kertnek valóban elkellne egy jó gazda, de nem lehet mindenért a Kert vezetését okolni. Meg kell vizsgálni, hogy a korábbi években mekkora összegből sikerült az akkori állapotokat fenntartani, és most mennyi van ugyenezen célra biztosítva! Ennek az összevetésnek az ismeretében igazságosabb ítéletet lehet mondani. És van egy másik, talán ennél is nagyobb probléma, ami kihat a Kert jelenlegi állapotára, az pedig a hosszú távú koncepció, a távlatos elképzelések, és így azok következetes végrehajtásának hiánya; ez azonban már a kert hasznosításának kérdéskörébe tartozik.

A Bókay Kert kerületünk egyik meghatározó értéke, ezer szállal kötődik a kerülethez, rangja, méltósága van - még jelen állapotában is. A bennünket korábban megkereső Bókai telepi lakosok elmondása szerint nagyon sajnálják, hogy a Kert az elmúlt évtizedek alatt ennyire szétaprózódott. Tele van kisebb-nagyobb helyigényű funkciókkal, melyeket a szabadidő eltöltésén túl semmilyen koncepció nem kapcsol egybe: rendszertelenség, tervezetlenség hatja át a Kert megjelenését. A zsúfoltság azt is eredményezi, hogy a Kert kezd megszűnni kertnek, parknak lenni. Ma még a folyamat visszafordítható, és ezt minden bizonnyal meg is kellene tenni.

Nagyon fontos lenne egy, a kerület lakóival közösen megalkotott funkcionális program, egy közösségi tervezésen alapuló koncepcióterv, mely alapját jelenthetné egy tervpályázatnak. E tervpályázatnak - ahogy most a Kossuth tér esetében is történt - a Kert egészére nézve a közösség funkcionális elvárásait kielégítve kellene szakmailag, értékvédelmileg korrekt, magas színvonalú megoldást keresnie egy egységes építészeti, tájépítészeti és kertészeti kialakításra.


Nem kéne megijedni pár funkció eltávolításától - főként annak érdekében, hogy más funkcióknak így több hely juthasson. Kialakultként kell kezelni a Kert fő funkciói közül párat: ilyen a közművelődési profil - színpadok -, illetve a sportfunkciók közül azok, melyek elmozdítása nem megoldható - uszoda, sípálya. S ha már így alakult, teljesedjenek ki ezek a funkciók. A Park Uszoda szabadtéri medencéje nyáron méltatlanul kicsiny helyen próbálja meg a strand illúzióját kelteni. A sípálya, szánkópálya és a mára talán hagyománnyá váló téli műjégpálya kínálja egy "téli sport" övezet kialakítását, ahogy a teniszpályák és a strandröplabda pálya a nyári sportok kedvelőit már most is egy területre vonzzák. Kevés pénzből kialakítható egy vagy több futókör. Nem kell feltétlenül rekoortán burkolat, de nem is egyszerű ösvényről beszélünk: kellenek tájékoztató táblák, hogy melyik kör pontosan hány méter hosszú, a pálya mentén néhány jelzés - 250 m-t, 500 m-t tettél már meg kedves sporttárs ... szóval a lehetőségek végtelenek, csak szándék és némi pénz kell hozzá.


Új funkcióként szívesen látnánk játszótereket a kertben, mégpedig különböző korosztályok számára. Gondoljunk csak bele, hogy máshol komoly összegeket fordítunk arra, hogy egy játszótérre vizet, közvilágítást juttassunk, gondoskodjunk őrzéséről és árnyékot adó fákról, miközben megoldhatatlan feladatnak tűnik egy pelenkázó vagy egy gyermek WC biztosítása. Itt ezek infrastrukturális, illetve környezeti adottságok.   

 

Voltak olyan funkciók, melyek mára eltűntek, vagy illegálisnak minősülnek. Ilyenek voltak - csak a példa kedvéért - a tűzrakóhelyek (a nyomokban még fellelhető) kerti padokkal, asztalokkal. A szabadban történő családi- közösségi étkezés engedélyezése, infrastrukturával megtámogatott biztosítása életet lehelne a kertbe.

 

És vannak olyan funkciók, melyek számára hosszú távon bizonyosam nem a kert a legalkalmasabb helyszín. Egyértelműen ilyennek gondoljuk az iskolát, melynek épülete sem felel meg a gazdaságos üzemeltethetőség feltételeinek, és nyilván oktatás-szakmai szempontból sem szerencsés a Bókay Iskola kétlakisága. Ezen túlmenően az iskola esetében kardinális probléma a gyermekek biztonságának megteremtése, hiszen nincs klasszikus értelemben vett iskola udvar, így a gyerekek felügyelete és a tisztátalan szándékú, idegen közeledések kizárása egyaránt nagyon nehéz feladat.

És végül - de lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem - komolyan megfontolnám, hogy találjunk valahol másutt teret a különböző rendszeres tömegrendezvényeknek, de kiváltképp a vurstli-feelinget idéző, zajos, mutatványosoktól, vidámparkba való játékoktól és egyáltalán nem olcsó, ámde legalább bazári színvonalú árusoktól hemzsegő időszakos programoknak. Alakítsunk ki valahol olyan helyen egy mutatványosteret, rendezvényteret, ahol a kertvárosban lakók és a Kert nyugalmát nem sértjük. Egy városi kert, egy park színvonalas fenntartása hatalmas összegeket emészt fel, a városrész és a benne élők anyagi áldozatvállalása árán valósulhat meg. Az ilyen rendezvényeken a Kertre szabadított embertömeg magától értetődően és akaratlanul is kárt tesz a Kertben - amíg ezek helyszíne a Bókay Kert lesz, illúzió azt gondolni, hogy a Kert állapota javítható, vagy akár "csak" fenntartható."

Szólj hozzá

bókay kert lmp petrovai lászló