2012. feb 23.

Százmilliókat bukhat a XVIII. kerület - állítja a kerületi MSzP

írta: Lmagazin
Százmilliókat bukhat a XVIII. kerület - állítja a kerületi MSzP

A mai nap vezető híre, hogy az Európai Unió 150 milliárd forint Magyarországnak megítélt támogatás kifizetését függesztette fel. Elemzők egybehangzó véleménye szerint a döntés egyenes következménye az Orbán-kormány elmúlt másfél éves gazdasági szabadságharcának.

 

Az döntés kapcsán megkértük Kőrös Pétert, a kerületi MSZP frakcióvezetőjét, hogy kommentálja az unió döntését.

A politikus elmondta, hogy az elveszített összeg nagysága emberi mértékkel nehezen értelmezhető. A legtöbben valószínűleg ebből annyit tudnak azonnal információként levonni, hogy újabb adóemelések lesznek, ha a kormány teljesíteni kívánja az EU felé tett vállalásait. Azonban a helyzet ennél súlyosabb. A képviselő emlékeztetett rá, hogy kerületünk az elmúlt években az egyik legsikeresebben pályázó településnek számított. Ezek eredményeit látjuk kerület szerte az új óvodákban, felújított rendelőkben és játszótereken. Az unió mostani döntése a kohéziós alapokat érinti, amelyből jellemzően a környezetvédelmi és a közlekedési beruházásokat finanszírozták. 

Így szinte biztos, hogy további csúszásokat fognak szenvedni a csatorna beruházások, és nem jut pénz az amúgy is csőd szélén lavírozó BKV járműveinek cseréjére sem. Ez a két terület komolyan érinti a XVIII. kerületet, hisz a csatornázatlan területek nagysága nálunk az egyik legmagasabb Budapesten. A politikus emlékeztetett arra is, hogy ellentétben a budai kerületekkel, ahol jellemzően újabb, korszerűbb buszok járnak, nálunk inkább a régebbi típusok tartoznak hozzá az utcaképhez. Ezek pótlására nem lesz mód, így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy kerületünk egyes területeiről a mainál is nehezebb lesz a közlekedés, főleg, ha a kormány támogatása híján csődbe jut a Malév után a BKV is. A negatív következmények közé tartozhat továbbá a csapadékvíz-problémák megoldásának az elhalasztása, a reptéri gyorsvasút projekt elmaradása. Összességében megállapította, hogy a magyar gazdaság láthatja kárát a kormányzati inkompetenciának.

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő azonnali egyeztetést kezdeményez Ughy Attila fideszes polgármesterrel. Mint elmondta a találkozótól azt várják, hogy vegyék számba, a felsoroltakon túl milyen hátránya származik a döntésből a kerületi lakosoknak, és ezekre milyen megoldást lehet találni.

 

Szólj hozzá

fidesz simon gábor alkalmatlanság szaniszló sándor attila;ughy attila; hozzánemértés kőrös péter