2012. már 12.

Fizetni kell a szülőknek a bölcsődei gondozásért?

írta: Lmagazin
Fizetni kell a szülőknek a bölcsődei gondozásért?

Fura szakaszához érkezett a sok viszontagságot megélt erzsébet-bélatelepi bölcsőde ügye. A korábbi szocialista városvezetés kétévnyi munkája veszett kárba, amikor az akkor még Csipet-csoda néven megépíteni kívánt bölcsőde már megnyert pályázatát az alig megalakult narancs színű képviselő testület felmondta.

 A döntéssel a fideszes többség lemondtott 170 millió forint biztos támogatásról valamint arról, hogy egy Bababirodalom szintű, főzőkonyhával is kiegészített bölcsődével gazdagodjon a Kerület.

A döntés rossz fogadtatását látva, tavaly októberben a képviselők újra nekifutottak az építkezésnek, hogy egy újabb pályázat benyújtásával megpróbálják menteni, ami menthető.

150 millió forint reménybeli támogatás mellett előbb 20, majd a valós árakkal szembesülve később 42 millió forint önrész biztosítása mellett egy 40 férőhelyes bölcsőde megépítését tűzték ki célul. Időközben a bölcsőde helyszínéül szolgáló régi épületet ismeretlenek teljesen kifosztották, a lerohadt házat a városvezetés utasítására előbb valamennyire rendbehozták, majd hirtelen újabb költségek mellett elbontották. Hogy lehetőleg semmi sem maradjon, ami a szocialistákhoz köthető, a projekt nevét is megváltoztatták, ezúttal Iciri-piciri bölcsődére.

Az Erzsébet-Bélatelepen élő fiatal családok számára rossz hír, hogy legalább két év késéssel legjobb esetben is 2013 októberére épülhet meg az új bölcsőde feltéve, ha sikerül megnyerni a pályázatot és nem derül ki menet közben, hogy újabb jelentős forrásokat kell az önkormányzatnak a beruházásra fordítani. A legsötétebb felhő mégsem ez, hanem a kormány döntése, amely az idei országos költségvetésben befagyasztotta az újonnan létrejövő bölcsődei férőhelyek finanszírozását, így könnyen megeshet, hogy a kerület nem kapja meg a gyermekenként járó 476 ezer forint állami normatívát és a 68 ezer forintnyi kiegészítést. Ebben az esetben, ha a képviselők nem vállalják át a bölcsődések normatívájának átutalását a szülőknek kell a gyermekeik után havi negyvenötezer forint bölcsődei díjat megfizetni.

Az Attila utcai romépület szomszédságába járó óvodások szerencsére semmit sem érzékelnek a fejetlenségből, ők délelőttönként boldogan énekelgetik Halász Jutka néni klasszikussá vált gyermek énekét, amely úgy kezdődik, hogy se hall se lát Dömötör...

 

Szólj hozzá

mszp fidesz bölcsőde pestszentlőrinc felelőtlenség ughy dömötör hozzánemértés erzsébet bélatelep