2012. ápr 25.

Súlyosan romlott a kerület bűnügyi helyzete

írta: Lmagazin
Súlyosan romlott a kerület bűnügyi helyzete

Ahogy azt a kerületi közéletet rendszeresen figyelők számára egy jó ideje világos, mára tények támasztják alá: súlyosan romlott a kerület közbiztonsági helyzete.

 

 

Miután nap, mint nap jelennek meg a Facebook-on és egyéb - természetesen nem közszolgálati - médiafelületeken a hírek, hogy mennyire elharapóztak a bűnesetek a kerületben, a napokban publikálta az ehhez kapcsolódó felmérését az FHB Bank, melyből kiderül, hogy kerületünkben a budapesti átlag feletti a betörések száma. A felmérés az ORFK hivatalos adatait veszi figyelembe.

Ez mennyire tűnhet súlyosnak?

Önmagában az érték nem tekinthető kritikusnak, hisz több más szomszédos kerületben rosszabb a helyzet, azonban ha visszaidézzük a múltra vonatkozó állapotokat, akkor elképesztő a tendencia.

Kőhalmi Zsolt, a kerület korábbi rendőrkapitánya nyilatkozott a kerületi bűnügyi helyzetről még 2010 márciusában. "Az elmúlt évek adatai alapján jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a főváros XVIII. kerületében, a nyomozáseredményességi mutató javult, így Pestszentlőrinc és Pestszentimre az egyik legbiztonságosabb kerületnek számít - mondta a 40 négyzetkilométernyi, 100 ezer lakosú kertvárosi kerület biztonságát őrző rendőrkapitánya." - kezdődött a Stop.hu cikkének beharangozója.

A pozitív fejlemények okairól is említést tett a kerületi kapitány: "Elmondása szerint az egyenruhás járőrszolgálatnak, a sikeres bűnügyi felderítő tevékenységnek, a tavaly december elsejével megalakított városőrség negyven emberének, a négy polgárőrcsoportnak, valamint a közterület-felügyelők megduplázott létszámának köszönhetően mind a vagyon elleni, mind pedig az erőszakos bűncselekmények száma csökkent, a bűnmegelőzési tevékenységük hatására pedig az egyik legbiztonságosabb kerületnek számít Pestszentlőrinc és Pestszentimre.

Négy lakótelepet és a köztereket 2002-től állandó megfigyelés alatt tartanak a 63 kamerás térfigyelőrendszerrel, a városőrök pedig három autóval 24 órán át járőröznek. Megjegyezte, hogy a Havanna lakótelep, amely korábban hírhedt volt a bűncselekményekről, mára a főváros egyik legbiztonságosabb lakótelepének számít.
"

Tehát míg 2010-ben az egyik legbiztonságosabb volt a kerület, addig 2012-re átlag feletti a bűnesetek száma.

Mire, vagy kire vezethető vissza a folyamat?

Az önkormányzati választásokat követően az új vezetés a "mindennel leszámolni, ami a szocikhoz köthető" roppant otromba szándékával nyúlt hozzá a kerületi közügyekhez. Az embertelen elbocsátások és drasztikus megszorítások mellett jutott idő olyan bornírt ostobaságokra is, mint az utcaátnevezések, a testvérvárosi kapcsolatokba való belerondítás, a vállalkozók ellehetetlenítése, stb-stb.

Ezzel egyidőben olyan emberek kerületek egy-egy szakterület élére, akik addig maximum "ugatták a problémát"; elég, ha a helyismeret nélküli importált topmenedzserekre gondolunk. Természetesen ez súlyos károkat okozott, amelyek egy része (pályázati pénzek elbukása, fasorok kipusztulása, Bókay-kert lerohadása) már napvilágra került, míg számos ügy kapcsán igyekeznek az érintettek eltussolni a botrányos közjátékokat.

A bűnesetek elburjánzása kapcsán is jól azonosítható a folyamat, ami mára megkeseríti a helyben élők életét. Ughy Attila nevében, Lévay Zoltán István, a terület felelős alpolgármestere először megszüntette a Városőrséget, és kirúgta az ott dolgozókat. (Talán már kevesen emlékszenek rá, de Lévay ezeknek az embereknek a Városüzemeltetőnél ajánlott fizikai munkát.)

Ezt követően jelentősen csökkentette a kerületi polgárőr csoportoknak jutó támogatást, ez mára oda vezetett, hogy több településrészi polgárőr-csoport beszüntette, vagy átmenetileg felfügesztette tevékenységét.

Harmadrészt, a jogász végzettségű Lévay unorthodox módon - a mai napig megmagyarázhatatlan, hogy honnan szedte ezt a hajmeresztő ötletet - 6 négyzetméteres négyzeteket rajzoltatott fel a kerületben, azzal a céllal, hogy a bajba került állampolgár itt tehet bejelentést a kijelölt területeken óránként 10 percre megjelenő rendőr járőröknek (a kerületi bűnözök üdvözölték alpolgármesterünk formabontó ötletét).

Végezetül, kikerültek olyan belső információk, miszerint a korábban telepített megfigyelő kamerarendszerek üzemeltetésével kapcsolatban komoly finanszírozási és működési problémák vannak.

Tehát azzal, hogy Lévay gyakorlatilag kivégezte a kerületi bűnmegelőzés működő rendszerét, aránytalanul nagy terhet rakott a rendőrség nyakába, akik alulfinanszírozottan, létszámhiányosan, a kormányhatalom által megbélyegezve kénytelenek a romló működési környezetben teljesíteni. Magyarul a Fidesz hajmeresztő kísérleteivel tönkrevágta a kerületi közbiztonságot.

Mi a megoldás?

Laikusként csak arra tudunk gondolni, hogy ha egyszer valami jól működött, akkor talán ahhoz kellene visszatérni. Az hogy ezt hogyan valósítják meg, milyen polgári érzületű gúnyába öltöztetik, milyen "sógorkomajóbarátot" tesznek az élére, ez teljesen mindegy. Az emberek csak nyugodtan akarnak élni, és nem akarnak áldozatául esni egy felkészületlen politikus egyéni ambícióinak.

Szólj hozzá

fidesz városőrség lévai istván zoltán felelőtlenség alkalmatlanság lévay pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető attila;ughy attila; hozzánemértés