2012. ápr 26.

Gereblyézik a vizet? - Újabb gazdasági társaság alakult a Városgazda Zrt.-nél

írta: Lmagazin
Gereblyézik a vizet?  - Újabb gazdasági társaság alakult a Városgazda Zrt.-nél

Csak a kaotikus jelzővel jellemezhetők az önkormányzati cégekkel kapcsolatos változások.

Azok után, hogy 2011-ben több társaság beolvadt a korábbi vagyonkezelőbe, most a társaság újabb céget alapított. Vegyük sorra a legfontosabb változásokat!

- az M18 műszaki karbantartó társaság beolvadt a Vagyonkezelőbe;

- a Bókay-kert a kapcsolódó intézményeivel együtt - teljesen profilidegen módon - szintén beolvadt a Vagyonkezelőbe. Azonnali hatásként jelentkezett a Kert lepusztulása, a programok számának csökkenése, fontos magánrendezvények elvesztése. Sajnos tradicionális programjaink fénye is megkopott, így például a Szeptemberfesztnek is töredékére csökkent a látogatottsága;

- a Városüzemeltető a korábbi Szociális foglalkoztatóval együtt - szintén teljesen profilidegen módon - beolvadt a Vagyonkezelőbe. Erre az időszakra tehető a derékig érő fű, a kiszáradt fák, kezeletlen csapadékvíz-elvezetők megjelenése. A szociális foglalkoztatót gyakorlatilag felszámolták.

Mindezen cégekből létrejött a Városgazda Zrt. Holding. A kerületi holdingszervezetre vonatkozó legfontosabb jellemzők talán az alábbiakban ragadhatók meg:

  • jelentősen romlottak a közszolgáltatások;
  • közel fél milliárdos veszteséget szenvedett el a cég a fideszes vezetés alatt;
  • csökkent a tulajdonos képviselő-testület rálátása a gazdálkodásra;
  • munkások tucatjait rúgták ki, hogy helyettük közmunkásokat és fideszes rokonokat vegyenek fel (kíváncsiak vagyunk, hogy ezt a maguk esetében is korrektnek tartanák-e?)
  • a munkavállalók cafetériáit, jutalmazását radikálisan csökkentették;
  • nagyban korlátozzák az ellenzék rálátását a folyamatokra (volt olyan gazdasági társaság, ahol az ellenzék nem is delegálhatott FEB tagot);
  • a divíziók vezetőinek felelőssége és hatásköre csökken. Így fordulhat elő, hogy a Bókay-kert vezetője, Csempesz Iván alig található meg a telephelyeken, valamint a Műszaki divízió munkája áll hetekig, mert Banyár László nem ad engedélyt a szükséges eszközök megvételére. Természetesen a csökkenő hatás- és felelősségkör nem befolyásolja az álomjövedelmeket.
  • a vezetői döntések lelassulnak, a középvezetők információhiányos közegben dolgoznak. Ez erősíti frusztrációjukat, vezetőikkel szembeni bizalmatlanságukat. Ez tartósan a teljesítmény csökkenéséhez vezet, amit csak ideig-óráig ellensúlyoznak az embertelen vállalatvezetői intézkedések. Látni kell, hogy az egyszeri munkavállalók és a topmenedzserek közötti bizalmatlanság fokozódik, aminek következménye az embertelen kirúgások, a munkások részéről a cég iránti lojalitás feladása.

A cégek irányítása a Polgármester "általánosügyi" helyettesére, Lévay Istvánra tartozik, de ismereteink szerint ő is csak sodródik az eseményekkel, mert a valódi döntéseket az Igazgatóság elnöke, Wermer Péter, a Csepeli Vagyonkezelő vezérigazgatója hozza meg. Véleményünk szerint nagyon káros, hogy a kerületiek életébe gyakorlatilag már semmilyen beleszólása sincs a helyieknek, mert Ughy tudomásával csepeliek, isaszegiek, etyekiek, zalaegerszegiek döntenek a mindennapjainkról.

De lépjünk túl a cégben tapasztalható problémákon, és koncentráljunk a tárgyra. Tehát miközben céltalan és káros összevonásokat csináltak, addig a Vagyongazda társaság újabb leányvállalattal bővült, a Sportprojekt18 Kft.-vel. De hogy miért, milyen célból, hogy ez hogyan segíti az átláthatóságot, azt egyelőre nem lehet tudni.

Talán emlékeznek még korábbi írásunkra, amikor szóvá tettük, hogy a Bókay-kertet több régi bérlője elhagyta. Egyesek a méltatlan bánásmód, mások a gazdasági helyzet romlása miatt döntöttek így. Számunkra az világos, hogy egy megfelelő kompetenciákkal és hatáskörökkel rendelkező vezető ezt a helyzetet idejében próbálja kezelni, és nem a folyamatok után fut. Így érthetetlennek tartjuk, hogy mi szükség volt az átláthatatlan holdingszervezetre - amely tényleges hatékonyság-növekedéssel nem, csak feladatelhagyással "szolgálta" eddig a kerületet -, ha most a feladatok elvégzésére nevében és feltételezhetően feladatkörében is hasonló szervezetet hoznak létre.

Mindenesetre kíváncsian várjuk a cég jövőbeli tevékenységéről szóló sikersztorikat.

Szólj hozzá

fidesz lévai istván zoltán felelőtlenség alkalmatlanság lévay pestszentlőrinc pestszentimre zsoldosok városüzemeltető hozzánemértés csempesz iván wermer péter elughyzás városgazda zrt banyár lászló