2012. máj 11.

Elszáll a malévesek végkielégítése is?

írta: Lmagazin
Elszáll a malévesek végkielégítése is?

A volt maléves dolgozók a mai napig nem kapták meg a felmondási időre járó bérüket, illetve a végkielégítést. 

A márciusi fizetéseket április utolsó napjaiban utalta át a tulajdonos állam az állami bérgarancia terhére. A végkielégítés jogosságát ugyan a tulajdonos elismerte, de az elbocsátott dolgozók egyelőre semmilyen értesítést nem kaptak sem az összegről, sem a kifizetés időpontjáról.

A volt malévesek attól tartanak, hogy erre valójában már nincs fedezet, becslések szerint 1,5-2 milliárd forintból tisztességesen lezárhatná az állam az utcára tettek ügyét. A hozzáférhető információk szerint eddig az 1500 volt maléves 15-20 százaléka talált új munkahelyet, többnyire jóval alacsonyabb bérért.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) vezetője a Népszavának elmondta: a két leányvállalat elbocsátott dolgozói április elején kapták kézhez a felmondólevelüket, s akkor meg kellett volna kapniuk a felmondási időre járó bért és a végkielégítést. A Malév vezetői akkor a dolgozók türelmét kérték, és azt ígérték, május 10-ig kifizetik a járandóságokat.

"Tegnap többen is felhívtak, hogy előleg címén egyhavi bért utalt csak át a vállalat, a felmondási időre, szabadságmegváltásra járó pénznek, illetve a végkielégítésnek se híre, se hamva" – mondta Csorba Attila. Hozzátette: az emberek elfogadták a kifizetések csúszását, de most már dühösek, és ha a tagság úgy dönt, a szakszervezetek készek tüntetni.

A legtöbb állását vesztett család pestszentlőrincen él, ahol a kerület fideszes országgyűlési képviselője, Ughy Attila erejéből mindössze egy kamu állásbörze meghirdetésére futotta.

A tétlenséget látva két helyi szocialista képviselő, Kőrös Péter és Szaniszló Sándor nyílt levélben szólította fel Ughyt, hogy egyéni képviselői indítvány benyújtásával hozasson parlamenti döntést az elbocsátott dolgozók jogos igényének  állami garantálására.

 

Szólj hozzá

fidesz átverés malév pestszentlőrinc ughy szaniszló sándor kamuzás kőrős péter