2012. máj 31.

Az elégedetlen lakók meg akarnak szabadulni a TH18.-tól

írta: Lmagazin
Az elégedetlen lakók meg akarnak szabadulni a TH18.-tól

Nem lehetett tegnap könnyű estéje a TH18. Kft. és anyacége a Vagyongazda Zrt. menedzsmentjének, miután a Csontváry utca lakói egyöntetűen kifejezték, hogy elfogadhatatlannak tartják a közös képviselet tevékenységét.

Az előzményekről

Az IKV utódszervezete, a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Vagyongazda által alapított TH18. kft számos társasház közös képviseletét látja el a kerületben. Mindenesetre úgy tűnik, hogy tegnaptól gyakorlatilag eggyel kevesebbét. Közismert, hogy a kerületben is erős verseny van a társasházak közös képviseletét ellátó vállalkozások között, és ebben a versenyben sokat számít egy-egy lakótelepi tömb kezelésének lehetősége. A korábbi Vagyonkezelő az elmúlt évtizedben megjelent versenytársak ellenére azért tudott sokáig mégis dominálni a piacon, mert a cégnél felhalmozódott szaktudás óriási segítséget jelentett az egyes társasházi pályázatoknál.

Az önkormányzati választásokat követően azonban mind a menedzsmentet, mind a társasházak képviseletét ellátó munkatársak zömét lecserélték, veszélyes mértékűvé vált a fluktuáció, amit nem segített a kinevezett menedzser, dr Tóth Tibor József sajátos vezetői módszertára (munkatársak megfenyegetése, a kölcsönös bizalmatlanság légkörének kialakítása, stb.)

Közgyűlési beszámoló

Ellenérzéseik ellenére a Csontváry utca 30-38. lakói is azért tartottak ki egészen mostanáig Tóth úr csapata mellett, mert a lakók elmondása szerint a korábbi társasházi közgyűléseken fűt-fát ígértek nekik, mostanra viszont teljesen kaotikussá vált a közös képviselet adminisztrációja. (állítólag dr.Tóth ígéretet tett a közös költségek csökkentésére is)

Mindenesetre a május 30-ra meghirdetett közgyűlés nem sok jót ígért. A tulajdonosok szerint az előzetesen kiküldött anyag minősíthetetlen volt, amely szöveges beszámolót nem, csak szignózatlan táblázatokat tartalmazott. Növelte a bizonytalanságot, hogy nem mutatták ki külön a beruházási és a működési költségeket, és a közös képviselet nevében arra tett javaslatot a TH18., hogy a beruházás kapcsán felmerült tartozásokat, kamattartozásokat, valamint a nem fizető lakók miatti közüzemi és közös költség tartozásokat úgy orvosolják, hogy 100%-kal (!!!) megemelik a rendesen fizető tulajdonosok közös költségeit.

A társasházban ikonikus szerepet betöltő számvizsgálói tagok jelezték, hogy ilyen silány, áttekinthetetlen és értelmezhetetlen anyaggal még nem találkoztak. Miután kiderült, hogy a beszámolót - a jogszabályok ellenére - sem könyvvizsgáló, sem a számvizsgálói bizottság nem véleményezte borítékolható volt a beszámoló sorsa. (A számvizsgáló bizottság helyben megjelent képviselője helyszíni felszólalásában nem javasolta a beszámoló elfogadását a tulajdonosoknak.)

Azonban ami ez után következett, azt egyhamar nem felejthetik el a megjelentek. A TH18. kft. képviselőjének azon magyarázatára miszerint a felhalmozott tartozások, valamint a korábbi vezetés és munkatársak miatt került ilyen helyzetbe a társasház, igen paprikás lett a légkör. Az egymás után szót kérő lakók sokasága szembesítette olyan adminisztrációs, elszámolásbeli hibával a TH18. kft képviselőjét, ami arra engedett következtetni, hogy az erre szakosodott cég adminisztrációs és számviteli rendszere környékén óriási zűrzavar van.

Problémát jelentett még, hogy mind dr. Tóth, mind megjelent képviselője korábban olyan ígéreteket tett, melyekből semmi nem valósult meg, sőt! Idézve az elhangzottak lényegét:

- "Nem tud a cég elszámolni a pályázati és fenntartási pénzekkel.";

- "A TH18. hibája miatt nem jutnak hozzá a már megítélt minisztériumi pénzekhez";

- "Problémák vannak az alvállalkozói számlákkal."

- "Régen ilyen nem fordult elő, hogy össze-vissza könyvelgetnek."

- "Önök tavaly belekergették a társasházat egy felesleges tetőszigetelési munkába."

- "Tóth úr egy éve kényelmesen ül az íróasztalánál, és nem csinálnak semmit."

A sort még hosszan lehetne sorolni, de nem élnénk vissza az olvasók türelmével.

Az az utolsó csepp volt a pohárban, amikor kiderült, hogy megszűnt a ház biztosítása, és év eleje óta nem kap fizetést a takarítónő. A kaotikus viszonyokra csak ráerősített a behajtásokat és végrehajtásokat menedzselő ügyvéd, aki jelezte, hogy egy éve nem folytatja a behajtási ügyeket, mert az ehhez szükséges információkat nem kapja meg a társasházkezelőtől. Csak olaj volt a tűzre, amikor a TH 18-as munkatárs az előző közös képviselőre kezdett mutogatni, mire a társasház tulajdonosai egyöntetűen kikérték maguknak, hogy a cég belső problémái miatt kelljen anyagi veszteségeket elszenvedniük. Az ülés végéhez közeledve, egyre többen kezdték el feszegetni a társasházkezelő anyagi felelősségét az elmaradt kimutatások kapcsán halmozódó késedelmi kamatok kapcsán.

Ezt követően be kellett rekeszteni az ülést, mert a tulajdonosok nem akarták elfogadni a beszámolót és közfelkiáltással jelezték, hogy megvonták a bizalmat a TH18.-tól, és annak menedzserétől, dr. Tóth Tibor Józseftől.Tóth úrnak bizonyára nem lesz egy fáklyásmenet ez az év sem, főleg annak tekintetében, hogy már tavaly is vesztett el társasházat a cég, és csökkent a kezelt albetétek száma is. Természetesen ez nem látszódott meg sem a javadalmazásán, sem a jutalmazásán.

Szubjektív megjegyzés: Pedig minden olyan szépen kezdődött, olyan magabiztos volt mindenki, amikor az elődök vélt bűneit és hibáit kellett vödörszám az asztalra borogatni, meg a munkatársakat kellett kirugdosni. Mostanra, amikor tenni kéne valamit, nagyon elfogyott a lendület, meg a tehetség.

Frissítve: a szocialista frakció tagjai, Vilmányi Gábor és Kőrös Péter jelezték, hogy az ülésen elhangzottakkal kapcsolatban interpellációt nyújtanak be az illetékes alpolgármesterhez, Lévai Istvánhoz, mert az elhangzottak komoly problémákra mutatnak rá a TH18. életében, és nem ez az első intő jel. A számvizsgáló bizottsággal pedig haladéktalanul felveszik a kapcsolatot a lehetséges megoldás ügyében.

 

 

 

 

Szólj hozzá

fidesz hazugság átverés lévai istván zoltán alkalmatlanság ughy lévay pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség hozzánemértés dr.tóth városgazda zrt banyár lászló dr tóth tibor józsef