2012. jún 19.

Drága Mercedes buszok!

írta: Lmagazin
Drága Mercedes buszok!

6-8 millió forinttal költött többet darabonként a BKK Mercedes-buszokra, mint amennyi a piaci árhoz képest indokolt lett volna. A többletköltség összesen 200 millió forint körül van.

Lássuk a gyanús közbeszerzés részleteit:
 
Darabonként 65 ezer euróért vásárolt a BKV számára használt buszokat a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.  A Mercedes Citaro O53-as típusból 31 darabot vettek, ez darabonként bő 19 millió forintos kiadást jelent. Hogy pontosan mennyit költött a BKK a buszokra, azt egyelőre hiába kérdeztük, nem árulták el, így számításainkra vagyunk kénytelenek hagyatkozni: 590 milliónál többet (296 forintos árfolyamon számolva).
 
Utánanéztünk, hány forintért kínálnak eladásra 10-12 éves Mercedes Citaro O53-as típust a piacon, a BKK által megadott paraméterekkel. Az egyik nemzetközi kereskedő oldalon találtunk 39 ezer euróért Németországban 364 ezer kilométert teljesített, tizenegy éves Mercedes Citarot – ráadásul ez nem háromajtós szólóbusz, amelyeket a BKK vett, hanem négyajtós csuklós busz, ami több utast tud szállítani. A különbség ez esetben alsó hangon 7,5 millió forint darabonként!
 A többi Citaro, amelyet találtunk, hasonlóképpen egyértelműen olcsóbb, mint amennyiért a BKK bevásárolt. Ami a nyertes pályázó ajánlati árát illeti, a 65 ezer eurós tartományban ötéves, csuklós, kb. ugyanannyit használt, légkondicionált Citarót lehet vásárolni (a mieink kétszer ilyen öregek és kevesebb utast bírnak el). Mi indokolhatja a darabonkénti 6-8 millió forintos, összességében nagyjából 200 milliós eltérést?
A BKK-tól a következő választ kaptuk. „Az Ön által – vélhetőleg internetes használt haszongépjármű közvetítő oldalakon – fellelt járművek műszaki tartalmukat tekintve nem biztos, hogy a BKV Zrt. által eredetileg kiírt tartalomnak megfelelnek (pl. ajtóelrendezés, férőhely, klíma), továbbá azok csak tisztán adás-vételi árak. A BKV pályázata teljes mértékben használatba vehető járművekre lett kiírva. A nyertes pályázó feladata volt a járművek Magyarországra történő szállítása – a járművek Németországból, Ausztriából és Spanyolországból érkeztek –, a Közlekedési Hatóságnál való honosítási eljárása, a műszaki vizsgára való felkészítése – használt járművek esetén ez elkerülhetetlenül jár állapotjavítási, gépészeti beavatkozásokkal –, valamint a műszaki vizsgáztatása és átíratása is. A fent említett műszaki és adminisztratív jellegű ügyintézéseken felül a vásárolt járművekre első forgalomba adási napjuktól számított három hónapos garanciát is vállalt a szállító. Ezek tükrében véleményünk szerint 10-12 éves, megkímélt járművekért a 65 ezer euró nem tekinthető túlzónak.”
Egy buszágazatban jártas szakértő legfeljebb kétmillió forintra becsülte egy külföldről behozott busz forgalomba helyezésének költségeit szállítással együtt. A narancs.hu számításai is körülbelül ekkora összeget adnak ki (lásd keretes írásunkat). Ne feledkezzünk meg a BKK válaszlevelének olvasásakor arról sem, hogy a frissen üzembe helyezett buszoknál számos esetben a légkondicionáló nem működött.
Nem történt meg a buszok korábban tervezett átalakítása sem (a nyitható ablakfelületek növelése, a járművezető fülke zárhatóvá tétele, az ajtóműködés és a műszerfal kezelőszervei, az arculati elemek Budapest-specifikussá történő alakítása, az üzemanyag-átfolyásmérő beépítése, a jegykezelő, az utastájékoztató és a forgalomirányító rendszerek beépítése.) Pedig tavaly októberben a BKK még azt adta hírül, hogy „ezek elvégzése után az első járművek várhatóan még idén forgalomba állhatnak”.  A buszonként maximum 5 milliós átalakítások elmaradására vonatkozóan ma a következőt nyilatkozza a BKK. „A budapesti közösségi közlekedés üzemeltetési modelljének május 1-jei átalakulása miatt a BKK, valamint a BKV Zrt. is arra a megoldásra kényszerült, hogy a Mercedes autóbuszokat forgalomba adja, bár azokon a Budapest-specifikus átalakítások még nem készültek el. Eddig sajnálatos módon nem tudott elkészülni autóbusz a végleges formájában, mert a napi utasforgalomban részt kell vennie valamennyinek.”
A Mercedes Citaro autóbuszokat az EvoBus Hungária Kft. szállította és helyeztette forgalomba, a BKK két pályázó közül választotta a céget.  Az Evobus tulajdonosa a stuttgarti Evobus Gmbh és a Salzburgban bejegyzett Mercedes Benz Automobilvertriebsgesellschaft mbH. Az osztrák Mercédesz-cég tulajdonában van a Kárpát utcában az Evobuszszal azonos székhelyen működő, Mercédeszeket forgalmazó Pappas Autó Magyarország Kft. is. Az autóbuszok szervizelése jelenleg a BKV óbudai telephelyén, garanciális esetben az EvoBus telephelyén történik. Szakszervizi tevékenységet igénylő eseti javításra és pótalkatrész ellátásra most készítik elő a pályázatot.

Apró tételek
Egy vidéki műszaki vizsgaállomáson kérdésünkre 50 ezer forintban határozták meg a vizsgadíjat. Az átírás költsége 167 ezer 250 forint eredetvizsgával, új forgalmi engedéllyel, vagyonszerzési illetékkel – az egyik átírási kalkulátor ezt mutatja. Ma az egyedi forgalomba hozatali engedély díja 22 ezer 800 forint, ami honosítási eljárás esetén 8 ezer forint. A forgalomba helyezési eljárás az említett tételekkel számolva szállítás nélkül 250 ezer forintra jön ki. A Narancsnak egy volt BKV-buszsofőr azt mondta, az említett távolságokból a hazajutás üzemanyagköltsége 100-300 ezer forint lehet, utóbbi a Spanyolországból való ideérkezésre bőven elég – de innen csak 3 Citaro érkezett. Ez eddig 550 ezer forint. Ha vasúton érkeztek, akkor alacsonyabb a költség. Mindehhez járul az átvizsgálás, állapotfelmérés költsége, amiben legnagyobb tétel a motorolaj, sebességváltó olaj, a légkondicionáló folyadék feltöltése, már amelyiknél kell. (Hogy egyébként ez miképpen sikerült, arra részben következtethetünk abból a botrányból, amit Citarókon nem működő légkondik okoztak a május eleji hőgutában. Huszonöt közül csak tíz buszon működtek a berendezések, az egyébként is szűk nyitódású ablakok nem nyíltak, utasok lettek rosszul. A BKK azzal magyarázta a kínos esetet, hogy a gyors üzembe helyezés miatt nem helyezték működésbe a készülékeket.) A folyadékokra számolhatunk 100 ezer forintot – számításba véve, hogy a BKV nagyker áron vásárol – persze a hat helyről érkezett különböző állapotú buszok nem mindegyikén volt ezekre szükség. Nem számoltunk még az utolsó hivatkozással, a fődarabok három hónapra szóló garancia díjával. Ez így összesen maximum 700 ezer forintot tehet ki, legrosszabb esetben egymilliót.  A légkondival nem rendelkező buszoknál egymillió forintot kalkulálhatunk plusz költségként, ennyiért már lehet hűtőberendezést kapni. Így mindennel együtt 1,7-2 millió forintot számoltunk össze.

Szólj hozzá