2012. jún 22.

Hálapénz csak engedéllyel

írta: Lmagazin
Hálapénz csak engedéllyel

Júliustól hálapénzt csak akkor fogadhatnak el az egészségügyi intézményekben, ha arra a kórházak igazgatói kifejezett engedélyt adtak. Az új munka törvénykönyve változásai miatt ugyanis generál szabályként lép életbe az a megszorítás, hogy munkavállaló a fizetésén kívüli más díjazást a munkavégzése során nem fogadhat el.

Így egy héten belül minden szakrendelőben és kórházban dönteni kell arról, hogy engedélyezik-e hálapénzes borítékok elfogadását, vagy sem. A megkérdezett vezetők úgy érzik csapdába csalta őket a kormány, mivel tíltás esetén elmehetnek az egyébként is orvoshiányban küzdő ágazatból a szakemberek, ha átvehetik a hálapénzt, akkor meg a közvélemény fogja elítélni őket.

Megdöbbentő újításként a központi várólistáról szóló törvény szerint mostantól akár infarktussal is hosszú heteket igénybevevő várólistára lehet kerülni.

Tomcsányi János, a szakmai kollégium szívsebészeti tagozatának elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy azonnali segítség nyújtás helyett külön várólistát kelljen vezetni koszorúér festéssel és tágítással összefüggő beavatkozásoknál.

Szólj hozzá

fidesz orvos várólista hálapénz hozzánemértés