2012. júl 14.

10-15 százalékos drágulás előtt a kenyér ára.

írta: Lmagazin
10-15 százalékos drágulás előtt a kenyér ára.

Jelentősen drágul ősztől a kenyér: a gabonapiaci-malomipari szereplők szerint akár 15 százalékkal is, míg a kiskereskedők úgy vélik, hogy ennél visszafogottabb, egy számjegyű drágulás jöhet.

A szokatlanul forró, aszályos idő miatt világszerte, így Magyarországon is megugrott a gabonafélék felvásárlási ára.

Mindenesetre a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén január és május között 51-55 ezer forint között hullámzott a búza tonnánkénti termelői ára, ami annak volt betudható, hogy az előző évi termésből bőven volt raktáron, s az lenyomta az árakat. A szárazság és a világpiaci árrobbanás hatására azonban a Budapesti Értéktőzsdén júliusban emelkedtek az árak, és néhány hét alatt 65 ezer forint fölé ugrott a búza tonnánkénti ára.

Ráadásul az aszály miatt a búzából is gyengébbre sikerült a szezon, a tavalyi hektáronként 4,2 tonna helyett az idén várhatóan 3,7 tonnát tudnak betakarítani a földekről, azaz összességében mintegy félmillió tonnával lesz kevesebb a termés 2011-hez képest, a hazai árakat azonban elsősorban a világpiaci árak húzzák magukkal. Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint ez vélhetőleg csak átmeneti hatás lesz, ám a jelentős búzaár-emelkedés 30-60 nap alatt beépül a kiskereskedelmi árakba. A szakember szerint őszre kell számolni nagyjából 15 százalékos drágulással, a malmok ugyanis még néhány hétig a korábban olcsóbban felvásárolt gabonakészleteikből is elvannak.

Kérdéses, hogy az idén a malomipar és a pékségek áremelési igényeinek mennyire tudnak ellenállni a kiskereskedők. A kenyér ugyanis szimbolikus termék, amelynek az árát a kereskedő - különösen az olyan gyér forgalom idején,mint a jelenlegi -, ameddig csak lehet, nem emeli.

Szólj hozzá

drágulás megszorítás kenyér