2012. júl 19.

Újragondolják a KRESZ bírságokat

írta: Lmagazin
Újragondolják a KRESZ bírságokat

Könnyen csődbe viheti a családokat a kisebb súlyú közlekedési szabálysértések után kivetett bírság is – vélhetőleg ez a felismerés vezette azt a kormánypárti országgyűlési képviselőt aki kezdeményezte, hogy enyhítsenek a már-már pénzbehajtás szagú törvény szigorán. 

Az április 15-én hatályba lépett előírások alapján a korábbiaknál magasabb - akár 150 ezer forintos – bírság is kiszabható a szabálytalankodó autósokra. A javaslatok szerint a szabálysértési normaszegéseket a közlekedésre veszélyes és veszélytelen kategóriákra bontják. Például olyan vasúti átkelőnél, ahol nem jár vonat 60 ezerre csökkentenék a korábban 300 ezer forintos bírság összegét és szeretnék elérni azt is, hogy ne legyen kötelező az egészségügyi doboz, tehát a rendőr nem büntethetne érte, csak akkor, ha balesetnél nincs az autóban.
Jobban járnak a biciklisek is, egy-két sörrel még nem követnek el szabálysértést, de ha főúton mennek, akkor szigorúbb elbírálás alá esnek - mondta Kovács Kázmér, az Autóklub jogi képviselője. A megállás és a várakozás szabályai mostantól nem az objektív felelősség, hanem szabálysértési törvény hatálya alá tartoznak. Tehát nem lehet automatikusan, például a térfigyelő kamerák felvételei alapján közigazgatási bírsággal sújtani a tiltott helyen parkolókat.
A büntetési tételeket a közlekedésre nem veszélyes szabálytalanságoknál a mostani büntetés töredékére szeretnék csökkenteni - mondta Bíró Márk. Példaként említette, hogy tilosban tartózkodásért tízezer forint, a zebrán parkolásért 25 ezer forint lesz kiszabható.
Marad viszont a szigor a sokakat felháborító, tolókocsis autósok számára fenntartott helyen történő várakozásért.
Lapunk előző számában beszámoltunk arról, hogy mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen parkolva kapták rajta Lévai István Zoltán alpolgármestert is, aki mostantól ezért a kihágásért 50 ezer forintos bírságra számíthatna.
Szólj hozzá

fidesz kresz 18 bírság lévai istván zoltán xviii rokkant parkoló