2012. júl 23.

Akár 8000 forint kötbér is kérhető a szennyvizesek késedelme miatt

írta: Lmagazin
Akár 8000 forint kötbér is kérhető a szennyvizesek késedelme miatt

Továbbra is elkerüli a szerencse azokat az ingatlan tulajdonosokat, akik több mint nyolcezren arra várnak, hogy bekössék hozzájuk a csatornát. Az érintettek kedélyét év elején először a vízszámla alapú szippantási díj bevezetése borzolta, amely átlagos háztartásonként – az időközben jóváhagyott módosítások nélkül - negyvenezer forinttal növelné az éves kiadásokat.

 Ami hátrányos a lakóknak, az egyenesen pénzesőt jelent a szennyvíz elszállításában tíz éves kizárólagos jogot szerzett fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. számára, hiszen az új rendelet értelmében évi 1,3 milliárd forint bevételre tehet szert. A hirtelen megjavult gazdasági kilátások hatására a fővárosi cég július 1-vel kirúgta az eddig neki dolgozó hat alvállalkozót és közel 350 millió forintért megrendelt tizenöt szippantó autót.
 
-A hosszú ideje közmegelégedésre dolgozó családi vállalkozások elvesztették a megélhetésüket. A településtisztasági vállalat viszont nem képes az eddigi három napos kiszállási határidőt tartani, így az emberek 3-4 hetet kényszerülnek várakozni a nagy melegben is, ha szippantást rendelnek, ami óriási felháborodást okoz – mondta Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő, aki levelet írt a főpolgármesternek, azonnali beavatkozást sürgetve.

A közszolgáltatási szerződése értelmében egyébként a településtisztasági vállalat köteles 72 órán belül a megrendelés helyszínére kiérkezni. Amennyiben saját hibájából erre nem képes három nap késedelem után négyezer forint,
hat napot meghaladó mulasztás beálltakor pedig nyolcezer forint kötbért köteles a megrendelő számára a szippantási díjból jóváírni!
 
A fővárosi cég név nélkül nyilatkozó képviselője elismeri, hogy nagy szerencséje a társaságnak, hogy a póruljártak nem kezdeményezik tömegesen a jogos kötbérigényük megtérítését, mert napi kétszáz kiszállással számolva a havi veszteségük harmincmillió forintot is meghaladna. Már így sem könnyű eligazodni a fővárosi cég gazdálkodási adataiban, ugyanis veszteségpótlás címén a fővárostól havi 22 millió forintot kap, miközben ugyanazt a szolgáltatást az alvállalkozók eddig nyereségesen látták el.
Szólj hozzá

18 főváros szennyvíz kötbér xviii szaniszló sándor