2012. júl 30.

A közpénzek helyes elköltéséről...

írta: Lmagazin
A közpénzek helyes elköltéséről...

A közpénzek helyes elköltéséről igen furcsa elképzelései vannak a kormányzó Fidesznek, ahogy egykor erről sok hírbe hozott szocialista és szabad demokrata politikusnak is volt. Minden esetre ilyen szervezett magánosításról akkor nem beszélhettünk, melyet mostanra intézményesített és törvényesített Orbánék pártja. A közbeszerzések átírása, valamint a klientúra építés mára nem tíz- és százmilliókba, hanem milliárdokba kerül, amit vagy közvetlen a lakossággal, vagy az unióval fizettet ki a Fidesz. És ekkor még nem tettük szóvá a tucat- és százszám felvett rokonságot és plakátragasztó fidelitasosokat.

fotó(30).JPGMostani témánknak azonban legalább három, plusz egy síkja van, nézzük az esetet (65. oldalon van a kérdéses ügy). Az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy a Régi Piac területét közösségi célokra engedi át. Ennek keretében, a Labdarúgó EB alkalmára elkészítettek egy rosszul kivitelezett, közel 7 millió forintba kerülő aszfaltpályát, ahol a meccsnéző sátrat , valamint az egyéb infrastruktúrákat alkalmanként fel lehet állítani. Az aszfaltplacc mellett - a városházi jegyzőkönyvek szerint - elkészült egy homokos strandfocipálya 3 millió forintért.Tehát ennyibe került az alapinfrastruktúra, ez hosszú távon szolgálhatná a kerületet. Azonban a meccsek közvetítéséhez ugye kell még más is, ami rendesen megpörgette a költségeket.

A meccsnézéshez nélkülözhetetlen focisátrat hetente nettó 900 ezer forintért bérelte az önkormányzat, ez a három hétre ezek szerint 2 millió 700 ezer forint, plusz áfába került. A sátor őrzése közel 1 millió 650 ezer forint volt!!!

Akkor vizsgáljuk meg ezt a kezdeményezést kissé kritikusan!

A kezdeményezés: az önkormányzati kezdeményezés, miszerint a területet közösségi célokra alakítsák át abszolút pozitív, bár meglepő, hogy egy ilyen frekventált helyen, kifejezetten közel a Kossuth térhez, miért kell újabb közösségi teret létrehozni, de ha megtehetjük, legyen! Az viszont különösen problémás, hogy egy ilyen horderejű ügyről a Fidesz senkivel nem egyeztet, hanem egyik napról a másikra megcsinálja. Az hogy a közösségi élményt biztosan ez a nagyfelületű aszfaltpálya szolgálja, az erősen kétséges. Mondhatni ez egy silány, összetákolt javaslat, amit semmiképp nem lehet értelmesnek nevezni.

A kivetítésről, mint közösségformálásról: talán itt lehetünk a legmegengedőbbek. Sokan jól szórakoztak a meccsek alatt. Pont. De! Lehet, hogy mi vagyunk túlságosan maradiak, de ilyen kezdeményezéseket nem a magánszférának kellene kezdeményeznie? Egyáltalán mit szóltak a kerületi vendéglátósok, hogy az önkormányzat azokból a plusz adóterhekből, amit a nyakukba zúdít, még nekik állít konkurenciát. Mit szól ehhez a kerületi Iparkamara? Miben különbözik ez a magatartás attól, mint amikor Orbán az EU támogatásokból folytat kommunikációs küzdelmet az EU ellen? Szerintünk ez közvetetten abszolút vállalkozásellenes politika, pont azoknak a vállalkozóknak ártanak vele, akik adóforintjaiból gazdálkodnának, ha lehetne ezt gazdálkodásnak nevezni.

A költségek realitásáról: heti 900 ezer forint, plusz áfáért béreltek sátrat, ez legalsóbb hangon 2 millió 700 ezer forint, plusz áfa. Kíváncsiságból megnéztünk egy sátorbérléssel foglalkozó oldalt: azt írják, hogy ekkora sátrat (Sátor 20×10 m – 200 nm; max 1 db – sörgarnitúra 25/30/35 db) három napra 315 ezer forintért, majd naponta 21.875 ft-ért biztosítanak. Ez 21 napra: 708 750 ft.Sörpadszettre (ha ezt is bérelték volna; bár gondoljuk ebből van pár száz darab az iskolákban) egy másik honlap ilyen árat ír: 1000 ft/ garnitúra, szóval 21 napra 35 garnitúra az 735 ezer forint. Bár szerintünk ilyen mennyiségnél már kaphattak volna kedvezményt, de akkor is, a nyers ajánlatot összeadva összesen 1 millió 443 ezer forint jön ki, és akkor jóhiszeműen elhisszük, hogy a kerületi intézményekben nincs 35 db sörpadgarnitúra. Akkor ezt hogy kaphatta meg a kerület 2 millió 700 ezerért?

Őrzésre 1 millió 646 ezer forintot költöttek. Ez óránként 3266 forintra jön ki, ha 21 napon keresztül 24 órában őrizték a sátrat. Óránként 3266 ft? Két ember őrizte volna? 100 méterre az önkormányzattól? Közmunkás munkaidőben nem őrizhette volna? Itt bizony nagyon vastagon fogott a ceruza valakinél.

Nézzük milyen gazdasági sikereket hozott Lévai úr kezdeményezése! Tudják, hogy a 7 millióért létrehozott, 1 millió 650 ezer forintért őriztetett (plusz a resztli tételek: Toitoi, áram, víz, stb-stb) focisátor mennyi pénzt hozott? Na mennyit? A büfé üzemeltetője 200 ezer + áfa bérleti díjat fizetett három hétre! Ez igen, így kell a közjavakkal bánni.

És akkor még egy érdekes intermezzó. Tudják, hogy a most is alig használt, 3 millió forintért épített (ásott, földet elhordott, homokott hozatott, betonozott) strandfocipályával mit akar kezdeni a sportért felelős alpolgármester a nyarat követően? Nyugodtan tippelhetnek magukban, ezt sose találnák ki. Elköltözteti egy iskolába!

Kérem hagyják abba a kacagást, ez nem vicces!

Szólj hozzá

fidesz lévai istván zoltán felelőtlenség alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre lévai istván