2012. aug 15.

Megfutamodott az önkormányzat vezetése.

írta: Lmagazin
Megfutamodott az önkormányzat vezetése.

A lakók és az ellenzék ellenállása hiúsította meg, hogy már megítélt társasházi támogatásokat vonjon vissza a kerület vezetése.

A képviselő testület július 5-i ülésén tárgyalta azt az Ughy Attila polgármester által jegyzett előterjesztést, amely 11 társasház számára 2009.-ben megítélt felújítási támogatás visszavonására tett javaslatot. A polgármester indoklása szerint a kerület 2012-es költségvetésében társasház felújítási céltartalék címen elkülönített pénzösszeg nem szerepel. A 2009.-ben meghozott döntés értelmében 11 társasház, 53 lépcsőház 750 lakása, részesült 350 millió forint önkormányzati támogatásban. Ez az összeg a lakói és az állami hozzájárulással együtt közel 1 milliárd forintos beruházásra adott lehetőséget.

Az ülésen megjelentek az érintett társasházak lakói, akik elmondták, hogy az elmúlt években a házak mindegyike komoly összeget fordított takarékoskodásra, valamint milliós nagyságrendben költöttek a szükséges tervek, pályázati dokumentációk elkészítésére. A lakók felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy az önkormányzat nem értesítette őket arról, hogy a támogatás visszavonására készül. A lakók nevében felszólaló közös képviselők azt is kiemelték, hogy jelentős mértékben csökken azon ingatlanok értéke, amelyek nem kerülnek felújításra.

Kőrös Péter, a kerületi MSZP frakció vezetője az üggyel kapcsolatban lapunknak elmondta. Nem ez az első eset, hogy az érintettek megkérdezése nélkül akar a városvezetés döntést hozni, hisz korábban így járt el a Hunyadi Gimnázium esetében is. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a szóban forgó társasházak esetében az önkormányzati támogatáshoz szükséges összeg az elmúlt évek költségvetésében folyamatosan rendelkezésre állt. A 2012-es év az első, hogy ez a tétel kimaradt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a korábbi kormánypárti ígéretekkel ellentétben jelenleg nincs futó pályázat társasházak számára, így amennyiben az önkormányzat vezetése kihátrál a társasházak mögül, azok végleg búcsút inthetnek a felújításoknak. A frakcióvezető külön felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest szerte hasonló döntéseket hoztak a fideszes vezetésű önkormányzatok. Álláspontja szerint a háttérben a Matolcsy vezette minisztérium nyomásgyakorlása állhat.

A döntésre végül közel másfél órás vitát követően nem került sor, mivel látva a lakossági ellenállást az előterjesztésről történő szavazást a kerület fideszes többsége elnapolta. Az ügynek minden bizonnyal ősszel lesz folytatása. Információink szerint ezért az érintett társasházakban tiltakozó aláírásgyűjtés folyik.

Részlet a képviselő testületi ülésről.

Szólj hozzá

átverés ughy attila pestszentlőrinc pestszentimre attila;ughy attila;