2012. sze 13.

„Nemcsak a húszéveseké a világ!” Szenes Ivánra emlékezünk…

írta: Lmagazin
„Nemcsak a húszéveseké a világ!” Szenes Ivánra emlékezünk…

Szeptember 13-án pontosan 224 éve annak, hogy New York City lett az Egyesült Államok fővárosa.

81 évvel ezelőtt történt, hogy Matuska Szilveszter felrobbantotta a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat alatt a Biatorbágyi vasúti hidat. A tragédiának 22 halálos áldozata és 17 sebesültje volt.

Két remek technikai újítás is kötődik a mai dátumhoz. Először is a General. Motors 35 éve mutatta be az első diesel autóját.

A másik: 1985-ben megjelent a Super Mario Bros című játék, amelynek főszereplője, Mario igazi emblémává vált.

Zeneileg Kánaánnak nevezhetjük ezt a napot. 57 évvel ezelőtt rögzítették Little Richardtól a Tutti Frutti című dalt egy Los Angeles-i stúdióban. Azóta nincs esküvő, házibuli, vagy retró diszkó, ahol ezt az alapvető rock&roll muzsikát ne játszanák le. Természetesen mi sem hagyhatjuk ki! Aztán járjon a láb és csípő! J

47 éve annak, hogy az USA-ban megjelent a Beatles egyik legszebb felvétele, a Yesterday.

16 éve ezen a napon vesztette el a szakma és a rajongók 2Pac-et. A sokoldalú rapper-zenészre néhány nappal korábban a nyílt utcán több lövést is leadtak. Hét napig feküdt kómában. Szeptember 13-án délután jelentették be halálát.

Szomorú nap a mai a hazai zenei élet szempontjából is. 2 évvel ezelőtt hagyott itt bennünket Szenes Iván író, dramaturg, zeneszerző, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. 86 éves volt. Minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget jegyez. Legismertebb slágerei: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Úgy szeretném meghálálni, Kislány a zongoránál, Tölcsért csinálok a kezemből, Nemcsak a húsz éveseké a világ. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Évekig Hofi Géza szerzőtársa volt. Közös munkájuk gyümölcse egyebek mellett a Macska duett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám.

Nekünk az utóbbi az egyik kedvencünk. És Önnek?


Szólj hozzá