2012. okt 05.

1 éve nincs közöttünk Steve Jobs

írta: Lmagazin
1 éve nincs közöttünk Steve Jobs

Ma október 5-e van. 187 évvel ezelőtt született Xantus János természettudós, utazó-felfedező. Ő volt a Budapesti Állat-és Növénykert és a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első igazgatója.

148 éve jött világra a filmművészet és a filmgyártás úttörője, Louis Jean Lumiére, francia kémikus.Fivérével, Auguste-tal, 1895 februárjában szabadalmaztatták a kinematográfot. Ez egyszerre volt alkalmas mozgókép rögzítésére és vetítésre. Az 1895-ben Párizsban bemutatott vetítésük jelentette a mozi születését. Legendás filmjük „A vonat érkezése.” Amikor először mutatták be ezt a némafilmet, a nézők ijedten felpattantak a székükből, mert azt hitték, hogy a vonat elüti őket.

Ma lenne 95 éves Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító. Minden irodalmi műfajban otthonosan mozgott. 2003-ban elnyerte a Femina francia irodalmi díjat „Az ajtó” című regényéért. Legnépszerűbb műve az „Abigél,” amely 1970-ben jelent meg először, de azóta számos kiadást ért meg. A könyv főhőse, Vitay Georgina a filmvásznon is megelevenedett: 1978-ban Zsurzs Éva készített belőle egy négy részes, színes magyar tévéfilmsorozatot.

Ma töltené be 76. életévét Václav Havel cseh író, politikus, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök.A "Visegrádi Négyek" egyik alapítója, és a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt. Tavaly decemberben, álmában érte a halál.

Isten éltesse a 65 éves Brian Johnson-t, az AC/DC énekesét. A zenekart nem nagyon kell bemutatni. Albumaikat világszerte több millió példányban értékesítették.

És semmiképpen nem szabad kihagyni egy másik méltán híres és népszerű bandát sem: a Beatles-ről van szó. Éppen 50 éve annak, hogy a gombafejűek első kislemeze, a Love Me Do, Angliában megjelent.

Ma van a pedagógusi jogok világnapja. 46 éve fogadta el az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az erről szóló határozatot. A dokumentum rögzíti a tanárok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, valamint kimondja, hogy a pedagógusok fizetése nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérétől.

1969-ben ekkor került először adásba a Monty Python Repülő Cirkusza című műsor a BBC-n. A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, és egy amerikai animátor, Terry Gilliam. 1975-ben megírták és leforgatták a Gyalog galoppot, ami óriás siker lett.Ezen felbuzdulva 4 évvel később elkészült a Brian élete című mozi is. Mindkét produkció a „meg kell nézni” kategóriájába tartozik! :) Akinek esetleg eddig kimaradt az életéből, most kaphat egy kis ízelítőt:

Ezen a napon emlékezünk meg Raoul Wallenbergről is. Ő az a svéd diplomata, aki a II. világháború idején, Magyarországon zsidókat mentett. 1945 januárjában tűnt el Budapesten, miután a szovjetek elhurcolták. Szovjet adatok szerint 1947-ben halt meg egy moszkvai börtönben. George Bush amerikai elnök 1989-ben hagyta jóvá azt a határozatot, amely október 5-ét emléknappá nyilvánította.

És már 1 éve, hogy meghalt Steve Jobs, az Apple elnöke, korábbi vezérigazgatója, a számítástechnika egyik úttörője. Irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet, valamint az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet. Jobs-nál 2003-ban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Többször műtötték. 2009-ben májátültetése is volt. 2011. október 5-én, családtagjai körében, békességben hunyt el.

Szólj hozzá